Bijtgedrag bij Akita - wie heeft ervaring?


(Jeanelle)

Akita Nio

Akita Nio

Akita Nio
Nio groeit op
Nio op het strand
Nio bij de dierenfotograaf

Mijn lieve Nio is niet meer




Ik heb helaas 2 weken geleden mijn lieve Nio, 21 maanden jonge kruising American x Japanse Akita, moeten laten inslapen nadat hij inmiddels 2x had gebeten.

Eerste keer was hij zo'n 15 maanden oud en hapte hij een 6 jarig jongetje dat hem aaide in het gezicht en de arm. Beide plekken moesten gehecht.

De tweede keer helaas mijn allerbeste vriendin, tevens zijn grote vriendin, voor mijn ogen, uit 't niets beet hij haar in het gezicht, stuk uit haar lip.

Ik ben helemaal wild van Akita's en Nio was mijn allerbeste hondenvriend, mijn maatje....ik mis hem enorm maar wil wel graag van andere Akita eigenaren horen of zij dit gedrag kennen/herkennen. Kortom: is dit zoals ik denk een kronkel in de kop bij Nio geweest of Akita eigen?

Onze eerste hond (chowchow mix) is bijna 11 jaar geworden en onze huidige hond (Mechelse Herder) is ook al 11,5 jaar. Haar geven we nu een rustige oude dag zonder nog eens een hond erbij te nemen, Nio heeft haar namelijk ook al een keer of 3 flink gebeten, ook niet altijd met aanleiding, en zij was inmiddels erg bang voor hem en ging hem continu uit de weg. Toch wil ik graag weer een American Akita als de tijd rijp is, vandaar mijn vragen.

Alle info over deze bijzondere honden is welkom, ik hoop op veel reacties.

Wil ik daar wel bij zeggen dat reacties over het laten inslapen e.d. van Nio niet echt welkom zijn. Lang over nagedacht, besproken met de dierenarts en andere die hem goed kende en weet dat deze optie niet mijn voorkeur heeft/had en dat ik er nog "ziek" van ben en nog wel lang zal zijn. Ik mis mijn schat enorm en heb ook erg het gevoel hem in de steek gelaten te hebben, maar ja, terugdraaien is geen optie meer, vandaar.

Verder hadden we bij Nio i.v.m. zijn dominantie eerst een castratie implantaat in de nek aan laten brengen. Dit om te zien of hij en zijn karakter er niet van zouden veranderen. We merkten eigenlijk niks aan hem dus toen dit na een half jaar was uitgewerkt hebben we hem laten castreren.

Zijn dominantie en bijgedragen naar 99 van de 100 honden die hij tegenkwam is nooit veranderd. Als een pup sprong hij aan de riem of zonder riem naar een hond en zodra de neus bij die van hem kwam hup. Of als er geen neus was, sprong hij ze in de nek en wilde gaan vechten. En met ons en thuis, een hele lieve rustige schattig beer waar ik alles mee kon. Boven stond hij altijd voor het raam te kijken naar alles wat er in de straat gebeurde en alle buurtonderzoek waren zijn vriendjes.

Na het eerste bijtincidenten hem niet meer zonder korfje bij kinderen durven laten.

Jee, wat een speciale, fijne vriend had ik aan hem....zucht...en wat kan je een hond missen, vooral als hij op deze, afschuwelijke manier, veel en veel te vroeg weg is.

Ik hoor graag van mensen die dingen herkennen...of hebben afgeleerd of....


Groetjes van Jeanelle

Comments voor Bijtgedrag bij Akita - wie heeft ervaring?

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Dec 14, 2016
Akita NEW
door: Anita thys

Ik heb nu 3jaar onze Amerikaanse akita heb er nog geen moment spijt van gehad 'en ja speciaals hond ik vind het enige nadeel is de rui maar ja dat pakken we er bij 'leeft samen met chiuawua van 5jaar en een poes van 11 heb kleinkinderen .als ik volk krijg hou ik een oogje in't zeil de kinderen moeten kunnen samen leven met .dus eind resultaat ne schat van en hond (vorige hond was charpei ook wel speciaal

Aug 03, 2016
Akita begrijpen NEW
door: Renze

Heb sinds 2006 onze aa inbezit 3 cursusen mee gedaan A 1 keer en b 2 keer als pup veel tussen de mensen meegenomen is nog wel dominant maar wat een vriend . Gekocht bij wilma v.d meer na veel afweegingen nog altijd voor 100% tevreden
Goed gesosaliseerd maar mensen die menen dat idere hond te knuffelen is dat hij daarniet altijd van gediend is en leer de honden taal kennen of begrijpen . Heeft leuke vrienden bij ons in het dorp van mechelse herder tot jack russel en daar tussen
Maar met echte dominante honden wil hij nog altijd de strijd aan gaan maar met goeie correctie is dat te voor voorkomen.

Renze

May 26, 2016
Bijtgedrag akita NEW
door: Mustafa

Hallo.
Geen enkel ras is van nature agressief. Een hond van welke ras dan ook kan agressief worden door gebrek aan socialisatie of slechte begeleiding. Als ik jou was zou ik eerst goed uitzoeken waarom jullie Akita mensen beet . Vooral een kind zonder aanleiding bijten is voor geen ras normaal gedrag. Ook niet voor een akita.Het zijn wel waakse en dominante honden .Dus als je weer een akita wil hebben , zou je beter eentje bij een erkende kennel zoeken en niet een kruising of van marktplaats halen. Bij een goede fokker betaal je wel veel meer maar dan heb je ook een mentaal en fysiek gezonde pup. Ik heb veel akitas meegemaakt om te weten dat alle akitas met goede opvoeding prima te houden zijn maar wel met een gebruiksaanwijzing.Een gemiddelde herder of een rottweiler zijn veel makkelijker met gehoorzamen.Ze zijn echt niet voor iedereen. Je mag niet zwak maar ook niet hardhandig zijn.Als je in staat bent consequent en geduldig zijn, kan ik het niet afraden om weer een akita te nemen. Ik zou het wel afraden als je nog andere grote honden in huis hebt wan ze zullen wel onderdanig moeten zijn want een gemiddelde akita kan dat niet. Het gaat vaker mis dan goed. Ze doen het algemeen veel beter met alleen mensen of als stel. Dat is mijn ervaring . Succes.

Sep 17, 2015
Hulpvraag: dominantie gedrag
door: Silke

hoi iedereen ,

Ik zit met het zelfde probleem. Heb 2 Amerikaanse Akita's: Hiro en Cirdan.

2 schatten van honden. 2 reuen. samen gaan ze perfect.

Cirdan is dan ook een ongelooflijk onderdanig beesteke.

Hiro daar en tegen is overdreven dominant!!!!!
Hij bijt naar alles wat op 4 poten staat en niet in zijn gezin hoort. teef , puppy ... het maakt allemaal geen verschil ...
Niet tof dus...

Maar ik ben nu 7m zwanger en hij is overdreven beschermend.
Vanmorgen kwam de kuisvrouw binnen en hij gromde en beet naar haar. ( was niet raak) maar toch ... wat nu ???

We merken dat hij naar mij heel lief en zacht is maar dat zelfs Cirdan niet te dicht mag komen ...

Kan iemand me tips geven, hoe we dit kunnen oplossen ... zou hem echt niet willen weg doen !!!

Alvast bedankt.
Groetjes Silke

Jan 30, 2014
Een Akita is speciaal
door: Anonymous

Wij hebben een Akita van haast twee en een Half Amerikaan / half Japans. Boos zijn helpt niet slaan al helemaal niet. 1 keer echt boos zoek nieuwe baas. De Akita moest er staan voor zijn baas in een politieke gevaarlijke Japanse samenleving. Ook als de baas ligt te slapen is het nooit veilig. Wees stil blaf niet.

Door die hondenriem kan ik mijn baas niet beschermen. Een riem doe je samen, om samen veilig dicht bij elkaar te zijn.

Ben je heel boos fluister het zacht in het oor van je Akita. Onze hond is heel diep onder de indruk. Een Akita kent het verschil tussen goed en kwaad. Vele malen per week wordt hij belaagd door kleine en grote mensen die hem willen knuffelen. Probeer niet de auto van de buren open te breken, dan is het mis. Bovenarm mens is na 1 beet niet meer te redden.

Een geweldige lieve zorgzame hond. Mijn vrouw mag in het donker met de hond het bos in. Ook kinderen uit de buurt die kleiner zijn dan hij zelf zal hij nooit laten vallen.

Dec 29, 2013
mijn Akita is ook heel zacht, maar moet ik een klikband aanschaffen?
door: Anonymous

Mijn Akita Bella (teefje) is ook heel zacht en pakt inderdaad eten heel zacht uit je hand.

360 dagen per jaar loopt zij onverstoorbaar langs een weiland met schapen. 5x per jaar gaat dat mis en duikt zij achter de schapen aan en duik ik achter haar aan, zucht!

Zij loopt los, gaat wel ver weg op terreinen waar dat kan maar houdt mij in de gaten.

Ze is dominant naar andere honden maar wel op een gezellige manier, ik heb haar nog niet agressief gezien..ze is ruim twee jaar. Ze heeft het eerste jaar met een Chihuahua en een Jack Russel in een huis geleefd welke zij nu nog bijna dagelijks ziet en dit zijn haar grote vrienden.

360 dagen per jaar mogen zij alles van haar hebben, tot aan het grote bot toe, 5x per jaar niet, dan is er gewoon geen sprake van dat zij ook maar in de buurt mogen komen.

Zij tolereert de huiskat, lijkt hier zelfs ontzag voor te hebben totdat deze in de buurt van haar eten komt, dan volgt een dreigende waarschuwing, tot nu toe is het daar bij gebleven.

Zij laat veel toe van kleine kinderen echter zie ik aan haar dat ze er niet zo goed raad mee weet en het contact vermijd dus dat houd ik goed in de gaten.

Een probleem is dat zij gestresst raakt als wij een halve dag weg zijn, dan is haar buik van streek en eet zij niet. Of als wij een dagje uit willen en zorgen voor iemand die haar tussendoor uitlaat, treffen wij bij thuiskomst een hoopje ellende aan..Nu breng ik haar naar mijn dochter, die zij ook goed kent, dat is te doen, maar het allerliefste is Bella thuis en volgt zij het dagelijkse ritueel van uitgaan, eten enz.

Dat met die schapen..dat is echt lastig als het gebeurt. Zij heeft dan zoveel adrenaline dat ze niet luistert. Ik overweeg daarvoor nu een klikband aan te schaffen..maar ben hier eigenlijk geen voorstander van. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben met hun Akita?

Apr 17, 2013
Amerikaanse Akita
door: Anonymous

Dag Allemaal.

Elk mens heeft zo zijn eigen trekjes en volgens mij geldt dit voor honden wel net zo.

Akita's zijn gefokt voor het jagen of verjagen van groot wild (beren, zwijnen enz) en tevens voor het beschermen van de baas.
Hierbij zijn de eigenschappen van zeer krachtig, geen angst kennen en echte overlevers dus "de sterkste overwint" en dit lukt niet wanneer je je zacht opstelt. Daarom mogen ze geen kracht meting uit de weg gaan.

Van inborst hebben alle echte Akita's deze karakter trekken.
en hier moet je ten aller tijden van bewust zijn.

Vanwege deze karakter trekken heb ik mij bijna twee jaar verdiept in de Amerikaanse Akita. En vrij snel kwam ik er wel achter dat de drie verschillende typen akita lijnen echte eigen eigenschappen hadden.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de foklijn Ragalia.

Ik heb een teefje die na hard werken, consequent zijn, zeer veel geduld, en creatief het van beiden kant leuk hebben want dan alleen zou een Akita je gaan waarderen.

Mijn Akita loopt veel los is sociaal naar haar omgeving mits het goed gaat met de baas en de baas/bazin ten aller tijden controle houdt.

En veel blijven socialiseren dus ook veel de hondenparken in en gecontroleerd laten kennis maken met eigen diergenoten en het vertrouwen en veiligheid ervaren.

Op deze manier heb ik mijn Akita afgeleerd om uit te vallen naar andere honden.

Laatst stond mijn Akita tegen over een wolf, prachtig vond ik het (stiekem ook wel spannend) maar toen zag ik hoeveel dezelfde trekken de akita nog van de wolf heeft.

Na het harde werken geniet ik nu elke buiten moment weer van mijn Amerikaanse Akita! Super bijzondere honden mits je alle voorwaarden kent en hier mee aan de slag wilt.

ik zou er nog eens heel goed over na denken want ik ben wel met me voorganger eens wanneer je twijvelt nooit een akita kopen want akita's voelen dit veilloos aan.


Apr 10, 2013
Uitnodiging Jeanelle voor zondag
door: jos

Hallo Jeanelle.

Aankomende zondag is er nog een Akita bij de training. Het zijn wel Japanse Akita's, maar dat geeft niet. Hoe meer je er ziet, des te beter. Ik heb nog wel iemand in Deventer die ook Amerikaanse Akita heeft. Staat bij mij op de computer. Kun je het adres wel van krijgen als je langs komt. Ik weet niet waar je woont, maar ik woon in Vianen en het zou leuk zijn als je voor zondag langs kan komen en de zondag er op ook. Dan kun je het verschil zien want ook op de training valt mijn reu ook andere reuen aan als ze te dicht bij komen of ze hem te lang aan kijken. Het teefje is wel een alfa. Hoop je gauw te horen.

Groet Jos en Kenshi en Hoshi

Apr 08, 2013
Reactie voor Jos
door: Jeanelle

Beste Jos,

Bedankt voor je gulle aanbod. Ik wil graag kennismaken met andere Akita's dus langskomen waar je traint doe ik graag een keer.
Ook hoor ik graag van je waar ik goede fokkers van Amerikaanse Akita's vind.
Nio maakte geen onderscheid in reuen of teven, van de 100 honden die hij tegenkwam beet hij er 98 in de neus als hij de kans kreeg of probeerde hij ze anderzijds aan te vallen. Ook puppy's spaarde hij niet als hij de kans kreeg. Ik heb altijd geleerd dat honden die dat allemaal doen. Iet helemaal in orde zijn maar toch praat je dat goed als je eigen hond dat doet.
Nio liep dus altijd als hij los liep, op de hei en in t bos met een muilkorf om en dan nog wist hij honden die m niet bevielen in de houtgreep te leggen. Maar hij kon ook in t bos lopen en alle andere honden negeren en z'n eigen ding doen samen met onze Mechelaar.
Onze Mechelaar is 11,5 jaar en ook haar heeft hij een keer of 3 flink aangevallen en gebeten. Wij moesten hem dan van haar aftrekken anders ging hij door. En dat terwijl ze al vanaf t moment dat hij in huis kwam (hij was een week of 8) erg onderdanig naar hem was, ze was gewend een reu te volgen. In t begin ging alles goed maar hoe vaker hij haar aanviel hoe angstiger ze voor hem was. Zij liet ons duidelijk merken dat ze hem niet meer vertrouwde...misschien hadden we dat ook al als aanwijzing moeten zien. Maar hij was zo vreselijk lief en zo....zo Akita....eigenwijs, onderzoekend, nieuwsgierig, grappig, dominant, lief, voorzichtig....en zo kan ik nog wel even doorgaan.... Zijn jouw 2 Akita's Japanse of Amerikaanse?
Nogmaals bedankt voor je verhaal enzo, ik neem contact met je op...

Gr. Jeanelle

Apr 02, 2013
10 Akita's 10 karakters
door: jos

Hallo Jeanelle. Ik ben het met Barbara eens. Ik heb ook 2 Akita's, een reu en ik heb er pas een teefje bij dat gaat goed samen, maar mijn reu acepteert ook geen andere reuen. Dat heeft hij nooit geaccepteerd, wel teefjes, en wat ik leest kan het zijn dat er bij nio iets niet goed was.

Maar ik lees ook dat de jongen hem in zijn gezicht aaide dat is wel een bedreiging voor een hond en kan dan bijten als hij dat een keer heeft gedaan kan het zo weer gebeuren.

Het is vreselijk dat je deze keuze heb moeten maken als je weer een Akita wil ga dan eens bij mensen langs die ze ook hebben zodat je een ruimer beeld krijgt van een Akita. Want 10 Akitas zijn 10 veschilende karakters.

Als je wilt mag je bij mij wel eens langs komen zodat je verschilende karakters kan zien. Of kom eens langs in Nieuwegein op zondag. Daar trainen wij ook met mijn Akita's.

Ik heb ook afgerichte politiehonden gehad en training, maar dat werkt niet bij een Akita. Het is een wereld van verschil. Ik geef hier mijn nr 0650120345. Hoe meer je weet hoe beter om er over na te denken over het ras Akita. Ik heb ook nog wel een paar goede adressen waar je Akita's kan kopen bij echte kennels en geen brood fokkers.

Groet Jos, Kenshi en Hoshi

Apr 02, 2013
Akita en andere honden
door: Barbara

Mijn Akita gaat goed samen met teefjes. Dat is geen enkel probleem.

Kleine hondjes worden genegeerd, daar heeft ie niets mee. Ze blaffen namelijk veel en daar houd hij niet van. Om de een of andere reden wordt hij veel uitgeblaft en nageblaft op straat, maar dat negeert hij gelukkig. Ook als honden aanslaan in de buurt doet hij niet mee.

Dan de reuen van eigen formaat. Dat is een ander verhaal natuurlijk want dit zijn concurrenten. Ik laat hem niet spelen met andere reuen en zorg dat ieder zijn eigen persoonlijke ruimte houdt bij het passeren. Desnoods loop ik een bochtje om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte tussen de honden overblijft. Mijn hond heeft nogal een grote persoonlijke ruimte en als ik daar rekening mee houd gaat het goed.

Visite kan dus wel een teefje meenemen, maar een reu moet thuisblijven. Omgekeerd gaan wij als we bij mensen op bezoek gaan met een reu ook 'hondloos'.

En zo denk ik dat elke hond wel zijn eigen gebruiksaanwijzing of 'wasvoorschrift' heeft. Het zijn net mensen. Als je rekening houdt met de persoonlijkheid voorkom je problemen.


Apr 01, 2013
Reactie Barbara
door: Jeanelle

Hoi Barbara,

Bedankt voor je reactie. Mijn man en ik zijn beide dol op t Akita ras en willen, ooit, weer een Akita. Nu zijn er veel mensen om ons heen die zich afvragen of dat wel verstandig is, geziene gedrag van Nio. En omdat Nio onze eerste en enige ervaring is geweest met akita's leek het mij verstandig zoveel mogelijk informatie over t ras in te winnen aangaande agressie en bijten tov mensen.
Het vreemde is dat Nio ook zacht en lief was. Hij was gek op "kussen" en ik werd regelmatig "gewassen"... Nooit enige angst of wantrouwen gehad jegens hem, ik vertrouwde hem voor 300%. Ik weet dat t een beest is enz...maar dit.....
We hadden Nio uit Doorn bij een familie waar de beide Akita ouders aanwezig waren. Moeder, de American, was ook gek op kussen en heel lief en aanhankelijk naar ons terwijl ze ons niet kende. Vader, de Japanse Akita, was weinig geïnteresseerd maar wel vriendelijk. Ze hadden 5 pups waarvan 3 reutjes en 2 teefjes. Wij wilde een reu ivm met onze Mechel, dat is een teefje. Er was nog 1 reu beschikbaar en dat was net degene die ik uitkoos....hoe goed wil je t hebben. Het was de zelfstandigste uit t nest. Er lagen 2 pups bij vader en 2 andere pups, waarvan 1 opdringertje liepen achter moeder aan. Onze Nio lag op zichzelf en vond alles prima... Zowel de eerste als de tweede keer troffen we ze daar zo aan. Met de mensen afgesproken contact te houden en hen gezegd dat ik ook heel graag contact wilde hebben met de andere nieuwe pappie eigenaren, zij zouden daar zorg voor dragen, helaas.... Ik heb ze nadat Nio 2 maanden bij ons woonde foto's gestuurd met alle verhalen over hem maar nooit meer 1 reactie terug ontvangen...vreemd en jammer....Ze gaven aan dat dit het eerste nestje was van deze ouders maar of dat echt zo is enz...geen idee... Achteraf gezien hebben wij de mooiste en liefste hond uit t nestje gekocht maar helaas heeft t niet erg lang voor hem samen met ons zo mogen zijn...

Hoe doet jouw hond het met andere honden, die hij op straat tegen komt, als er een hond bij je op bezoek zou komen, in het bos enz?


Apr 01, 2013
Mijn Akita is heel zacht
door: Barbara

Hoi Jeanelle,

Dat zijn heftige ervaringen, maar zeker NIET Akita eigen. Elke hond kan bijtgedrag vertonen, ongeacht het ras. De oorzaak zou je kunnen zoeken in de ervaringen die de hond heeft opgedaan in zijn jeugd.

Mijn advies zou zijn om alleen een Akita aan te schaffen bij mensen die je kent. Dus fokkers waar je op bezoek bent geweest, waar je kunt zien hoe de honden het hebben, wie de vader en wie de moeder is (voor zover die allebei aanwezig zijn). Dus niet... van een puppyfarm etc. Wat je zegt.. dit is een kronkel geweest, pech zo je wilt.

Mijn Akita is poeslief en heel zacht in de bek zoals dat heet. Hij kan een friemeltje kaas uit je lippen pakken terwijl je het dan alleen voelt kriebelen. En niet alleen bij zijn baasje trouwens! Bijten doet hij alleen op een bot maar zelfs zijn speeltjes sloopt hij niet. Ik herken dus niets als typisch Akita gedrag om je vraag te beantwoorden. En daarnaast ken ik talloze Akita eigenaren die dat zullen kunnen beamen. Je kunt het ras niet over 1 kam scheren door 1 slechte ervaring; dat zou discriminatie zijn en onterecht.

Als je zelf twijfels blijft houden bij het ras, zou ik wel voor een ander ras kiezen. Gewoon om er zelf open in te staan.


Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar akita-temperament.


Pay it forward & deel dit met je vrienden