Puppies en Honden Blog

Op deze de Puppies en Honden Blog pagina zie je direct welke webpagina's onlangs nieuw zijn toegevoegd en welke zijn veranderd.

Dit is een handige methode voor terugkerende bezoekers om niets te missen en snel naar de nieuwe verhalen en foto's te gaan. Nóg handiger is het om je aan te melden op de RSS-feed van deze website. Je krijgt dan automatisch een berichtje zodra er iets nieuws te zien of te lezen valt.

Nieuws via de Puppies en Honden Blog

Jun 22, 2016

Veel Chinezen willen ook af van het jaarlijkse hondenfestival

Een markt in Yulin, een klein stadje in het zuiden van China, is morgen weer het decor van het jaarlijkse hondenvleesfestival. Duizenden honden en katten zullen worden geslacht om te worden gegeten. Dierenrechtenactivisten willen al jaren om een verbod op het festival, maar nu blijkt dat ook een meerderheid van de Chinezen wil dat het wordt afgeschaft. En de Chinese regering lijkt in te zien dat het massaal doden van honden en katten slecht is voor het imago van het land.

Uit een Chinese enquête van verschillende dierenrechtenorganisaties blijkt dat 64 procent van de ondervraagden, in de leeftijd tussen 16 en 50 jaar, voor een verbod is op het beruchte festival. 51,7 procent, onder wie inwoners uit Yulin, wil dat het eten van hondenvlees wordt afgeschaft; 69,5 procent beweert nog nooit hondenvlees te hebben gegeten.

"De enquête toont aan dat de meeste mensen hier helemaal geen hondenvlees eten", zegt Qin Xiaona, directeur van de Capital Animal Welfare Association, tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua. "We schamen ons rot dat de rest van de wereld denkt dat het wrede festival in Yulin deel uitmaakt van de Chinese cultuur. Dat is niet zo."

Continue reading "Veel Chinezen willen ook af van het jaarlijkse hondenfestival"

Jun 22, 2016

Stress? Aai een puppy

De Queensland University of Technology (QUT) in Brisbane gebruikt puppy's, pannenkoeken en trampolines om tentamenstress te verminderen.De middelen worden ingezet om de Australische studenten een alternatief te bieden voor de kroeg. Bij de universiteitsbibliotheek worden er zelfs massages gegeven.

Een studentenvertegenwoordiger van de universiteit in Brisbaine zegt tegen ABC News dat het vasthouden van een puppy voor een lagere hartslag zorgt. Dat is nodig omdat veel studenten volgens hem te veel donuts eten en energiedrank drinken.

Continue reading "Stress? Aai een puppy"

Jun 06, 2016

Herplaatsing van asieldieren duurt steeds langer

De Dierenbescherming verwacht dat het steeds moeilijker wordt om de jaarlijks 25.000 dieren in haar dertig asielen binnen drie maanden te herplaatsen. Dat lukt nu nog in 80% van de gevallen, maar dat percentage staat onder druk. Asielen vangen tegenwoordig vaker zieke dieren en dieren met een gedragsprobleem op.

Niet alleen medische kosten vormen een probleem, ook het dreigende tekort aan professionele gedragsdeskundigen staat een snelle plaatsing van met name honden in de weg. Die kunnen door hun gedwongen langdurige verblijf in het asiel nog apathischer, nerveuzer of soms ook agressiever worden. In de campagne #geefommij, die vandaag begint, vraagt de Dierenbescherming aandacht voor de speciale begeleiding die nodig is om ook deze dieren in de opvang geschikt te maken voor een nieuwe baas.

DumpplekAsielbeheerders geven aan dat ze veel vaker dan vroeger dieren opvangen waar iets mee aan de hand is. Opvangcentra voor dieren krijgen zo meer en meer de functie van 'dumpplek'. De Dierenbescherming vermoedt dat juist de graag geziene huisdieren makkelijker van eigenaar veranderen door tussenkomst van het internet. Grotere en 'stoere' honden, zoals herders en Staffordshire terriërs zijn behoorlijk populair. Hun karakter maakt ze echter zeker geen beginnershond. Een verkeerde opvoeding leidt dan regelmatig tot teleurstellingen en afstand van de hond aan het asiel.

De Dierenbescherming stelt dat asielmedewerkers aangeven hoe lastig het is om de veranderde praktijk het hoofd te bieden. "In een ideale situatie zouden we honden met gedragsproblemen bijvoorbeeld elke dag meerdere keren trainen, maar daar hebben we simpelweg de mankracht niet voor", zegt een gedragsdeskundige van een asiel van de Dierenbescherming.

Gulle giftenDe opvang van dieren wordt in Nederland twee weken door de gemeente betaald. Dat geldt alleen voor zwerfdieren. De rest van de kosten is voor het asiel. Vooral langdurige medische kosten drukken op de begroting. De organisatie wil met de campagne enerzijds meer bewustwording voor de nieuwe uitdagingen waar de asielen van de Dierenbescherming mee te maken hebben, maar wil anderzijds natuurlijk graag gulle giften ontvangen om de dieren in het asiel snel aan een nieuwe baas te kunnen blijven helpen. De campagne bestaat onder meer uit spotjes op radio en TV, advertenties in tijdschriften en kranten en aandacht op www.dierenbescherming.nl en social media van de Dierenbescherming.

Continue reading "Herplaatsing van asieldieren duurt steeds langer"

May 07, 2016

Teken de petitie tegen Dog Meat Festival

Tijdens het Yulin Dog Meat Festival worden honden geslagen en doodgebloed, of levend gekookt en aan haken opgehangen. Te erg! Het lijden is immens groot en dit moet stoppen.

Klik op de link en teken de petitie.

Mijn advies... snel doen en niet naar plaatjes kijken.

===

Dear friends,

For the Yulin dog meat festival, dogs are beaten or bled to death -- or boiled alive, shaking in a world of pain. They're hung upside down from hooks, a slit cut from their anus and skin ripped off their bodies, then sold to be eaten. Their suffering must be unbearable.

The bond between humans and dogs is beautiful, and it's no surprise new research shows that emotionally, dogs' brains are much like ours. When we see dogs for what they are -- living beings with thoughts and feelings -- the torture they endure at this 'festival' becomes inexcusable.

This year's event is in weeks, but we might be able to stop it. Millions of Chinese have already protested the dog meat trade, and the Chinese government has been working hard to improve their global image. That's where we come in.

If millions of us ask the government to act, and we place ads in major international newspapers, backed by major celebrities and the first independent Chinese poll on dog-eating, we could make it impossible for authorities to ignore our call. Add your name, then forward to everyone you know who loves dogs:

https://secure.avaaz.org/en/stop_the_puppy_slaughter_75/?tQpNFkb

Yulin authorities are feeling the pressure -- they withdrew their sponsorship of the festival and even banned their employees from attending. Thanks to brave Chinese activists, the festival gets smaller each year, and if millions of us raise our voices now, we can save thousands of pups from unimaginable torture.

Time is running out. Sign the petition then forward this to friends and family -- let's make this huge!

With hope,

Rewan, Nick, Patricia, Jooyea, Aften, Alice and the entire Avaaz team

More information:

Yulin Dog Meat Festival 2016: New pictures emerge of 'nightmare' conditions for animals involved in Chinese event (The Independent)http://www.independent.co.uk/news/world/asia/yulin-dog-meat-festival-2016-new-pictures-emerge-of-nightmare-conditions-for-animals-involved-in-a6973021.html#gallery

Chinese public urges government to crack down on dog meat industry (Channel NewsAsia) http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/chinese-public-urges/2665086.html

This Year, China Needs to End Its Horrific Dog Meat Festival (Observer) http://observer.com/2016/04/this-year-china-needs-to-end-its-horrific-dog-meat-festival/

Animal Rights Activists Target China Dog Meat Festival (VOA)http://www.voanews.com/content/animal-rights-activists-target-china-dog-meat-festival/3283551.html

Continue reading "Teken de petitie tegen Dog Meat Festival"

May 07, 2016

Waaks maar ze moet stoppen met blaffen als ik dat zeg

Ik heb een Schnauzer puppie van 10 maanden. Als puppie alleen het eigen nest, vrouwtje en 2 vriendinnen gewend, geen buitenwereld, mannen en kinderen.

Continue reading "Waaks maar ze moet stoppen met blaffen als ik dat zeg"

May 07, 2016

Mijn hond van 15 jaar blaft als ik wegloop

Mijn hondje maltezer/teckel van 15 jaar blaft zodra ik wegloop. Als ik bij hem ben is hij rustig. Als hij vast zit of in de kantine op de manege rondloopt

Continue reading "Mijn hond van 15 jaar blaft als ik wegloop"

May 07, 2016

Waarom blaft mijn hond altijd naar andere mensen?

Als wij gaan wandelen en we komen mensen tegen begint onze hond te blaffen en toont angst tegenover die mensen. Aan de leiband blaft hij altijd als we

Continue reading "Waarom blaft mijn hond altijd naar andere mensen?"

May 07, 2016

Mijn eerste Akita pup; Hachi

Ja ik weet het, de naam is niet erg origineel (helemaal niet zelfs ;-) ). Maar daardoor zeker niet minder mooi! Een aantal jaren geleden zag ik voor het

Continue reading "Mijn eerste Akita pup; Hachi"

May 07, 2016

Hond bijt

Beste, Wij hebben een amerikaanse stafford 8 maand oud nu en het is echt een hele lieve en speelse hond. Ook heel sociaal naar anderen toe. Toen hij

Continue reading "Hond bijt"

May 07, 2016

loverdje

Onze hond is nu net 11 maandjes oud - is een hele lieverd -wel een super speciaal hondje, aangenaam en super actief. Doch heeft hij een hartaandoening,

Continue reading "loverdje"

May 07, 2016

Mijn lieve trouwe Max

22.8.2000 – 11.4.2015 15.6.2000 was de datum dat wij je uit het asiel hebben gehaald, 10 maanden jong en wat hebben wij in het begin onze handen vol

Continue reading " Mijn lieve trouwe Max"

May 07, 2016

Mijn allerliefste -allertrouwste vriendin Nora

Lieve Noor, 7 jaar geleden had ik een droom, een droom waarin mijn vorige hond me wakker blafte. Ik vertelde haar dat ik r niet vergeten was en ook nooit

Continue reading "Mijn allerliefste -allertrouwste vriendin Nora"

May 07, 2016

Langdurig blaffen bij binnenkomst visite

Hallo, ik heb een hond uit Spanje geadopteerd. Hij heeft ca 1,5 maand als pupzijnde op straat geleefd met zijn moeder en zusjes. Het is een erg lieve

Continue reading "Langdurig blaffen bij binnenkomst visite"

May 07, 2016

blaffen in de tuin

Onze oudduitse herder van 3 jaar blaft onophoudelijk vanaf het moment dat ze de tuin ingaat. Ze doet dit zowel als ze alleen buiten verblijft maar ook

Continue reading "blaffen in de tuin"

May 07, 2016

Mijn hond bouvier (40 kg) heeft gisteren een plak rozijnenbrood gehad. Ik hoor dat dit giftig is. Klopt dat?

Moet ik nog actie ondernemen? Antwoord van Barbara: Bij dit soort urgente vragen kun je veel beter de dierenarts bellen. Er is altijd wel een praktijk

Continue reading "Mijn hond bouvier (40 kg) heeft gisteren een plak rozijnenbrood gehad. Ik hoor dat dit giftig is. Klopt dat? "

May 07, 2016

Hoe stoppen van blaffen naar honden en mensen?

Mijn 1 jarige boxer is onzeker en bang op straat. Bang voor auto's op de stoep of personen die een pet of veiligheidsvestjes aan hebben enz. Als ze een

Continue reading "Hoe stoppen van blaffen naar honden en mensen?"

May 04, 2016

Dag van de Hond - 22 mei 2016

Zondag 22 mei 2016 is het "Dag van de Hond". Door heel Nederland, verspreid over 30 locaties, worden activiteiten en demonstraties gegeven en kun je informatie krijgen.

Dag van de Hond is een initiatief van de Raad van Beheer.

Het thema dit jaar is: Sport & Spel.

Klik voor meer informatie en een overzicht van alle locaties op de link.

Continue reading "Dag van de Hond - 22 mei 2016"

Apr 29, 2016

Elektronische anti-blafband verboden per 1 januari 2017

He he... eindelijk. De elektronische anti-blafband is straks verboden. Het kon niet uitblijven. Om meerdere redenen was dit een verwerpelijk instrument. Per 1 januari 2017 (waarom altijd zo ver vooruit), mag het echt niet meer. Achtergronden... grasduin wat in mijn oude archief. Ik heb er destijd meerdere pagina's over volgeschreven.

Continue reading "Elektronische anti-blafband verboden per 1 januari 2017"

Feb 09, 2016

Dierenarts vragen | Puppies en honden

Niet voor urgente zaken, maar voor informatieve vragen kun je terecht bij dierenarts Emma.

Continue reading "Dierenarts vragen | Puppies en honden"

Nov 28, 2015

Dierenadvocaat Iara Boissevain

Iaira is gespecialiseerd in veterinair recht en praktisch dierenrecht. Het gaat hier niet om de filosofie over rechten van het dier, maar om het juridische mijnenveld rond het houden van dieren waar dierenarts, ondernemer en dierenhouder mee te maken krijgen.

Continue reading "Dierenadvocaat Iara Boissevain"

Nov 28, 2015

Teken de petitie en red Djeno van de dood

Djeno woont al 3 jaar in asiel Zandvoort. In al die tijd is hij maar 1 keer geplaatst, wat helaas niet goed is gegaan. Het asiel dreigt nu hem in te laten slapen. Diverse ervaren mensen, stichtingen en zelfs de dierenpolitie heeft aangeboden Djeno een thuis te willen bieden maar het asiel weigert Djeno nog te herplaatsen. Door middel van deze petitie vragen wij het asiel dringend om Djeno per direct te laten adopteren.

Zelf interesse? Mail 01djeno@gmail.com

Of klik op de link en teken de petitie.

Continue reading "Teken de petitie en red Djeno van de dood"

Nov 18, 2015

Ervaren hondenliefhebber gezocht voor Djeno

In Dierentehuis Kennemerland zit een reu al een tijdje te wachten op een nieuwe levensgezel die geen katten of kinderen thuis heeft, ruimte en veel geduld heeft en ervaring heeft met beschadigde honden.

Als niemand voor Djeno wil zorgen zal het asiel waar hij nu zit hem laten inslapen. Djeno lijkt wel wat Akitabloed te hebben, maar is niet waaks.

Voor meer informatie over zijn gedrag en achtergrond kun je het beste telefonisch contact opnemen via 023.571.3888

Klik op de link voor foto's van Djeno.

Continue reading "Ervaren hondenliefhebber gezocht voor Djeno"

Nov 12, 2015

Help! Golden Retrievers met levenslang jeuk

Sinds de jaren ‘80 weet iedereen binnen de rashondenwereld dat veel hondenrassen, door inteelt en selectie op schadelijke uiterlijke kenmerken, doodziek zijn. Zeker 40% van de jonge rashonden heeft een erfelijke ziekte waar ze ernstig onder leiden. Zoals chronische jeuk door huidaandoeningen, pijn doordat de hersenen niet in de te kleine schedel passen, ademnood door een korte snuit en rashonden die alleen kunstmatig kunnen bevallen. Toch blijven veel fokkers doorgaan met het fokken van rashonden met inteelt en een ziekmakend uiterlijk.

Door te stoppen met raszuiver fokken van hondenrassen met schadelijke raskenmerken kan veel leed worden voorkomen. De tegenkrachten zijn echter groot omdat de financiële belangen groot zijn. Noch de politiek, noch de overheid grijpt in en laat het over aan de markt (lees de rashondenwereld). Maar gelukkig heeft Dier&Recht al heel wat successen behaald en is de problematiek van de rashonden op de kaart gezet.

Stichting Dier&Recht voert nu een rechtszaak om Golden Retrievers te bevrijden van jeuk als gevolg van de huidziekte Ichthyosis. Steun hen in deze rechtszaak.

Continue reading "Help! Golden Retrievers met levenslang jeuk"

Oct 16, 2015

Monster 2000 2015

Na 15,5 jaar Monster in ons midden te hebben mogen gehad, hebben we haar zondag moeten laten inslapen. Ze had de ziekte van Addison. Dit is een ziekte

Continue reading "Monster 2000 2015"

Oct 16, 2015

Hoe stop ik het blaffen naar honden en mensen?

Mijn 1 jarige boxer is onzeker en bang op straat. Bang voor auto's op de stoep of personen die een pet of veiligheidsvestjes aan hebben enz. Als ze een

Continue reading "Hoe stop ik het blaffen naar honden en mensen?"

Oct 02, 2015

Mijn akita lijkt al 3 weken loops te zijn

Ik heb een Akita van 7 maand. 29 augustus lekte ze voor het eerst een paar druppels bloed. Zo elke dag een klein beetje. Vanaf woensdag 9 september werd

Continue reading "Mijn akita lijkt al 3 weken loops te zijn"

Oct 02, 2015

Pup aanschaffen; Vathorst Aanschafbegeleiding, Amersfoort

Bij de keuze voor een hond komt veel kijken. Vathorst Aanschafbegeleiding helpt u graag bij het vinden van antwoorden op al uw vragen, zodat u er helemaal

Continue reading "Pup aanschaffen; Vathorst Aanschafbegeleiding, Amersfoort"

Oct 02, 2015

Onze Akita teef is agressief vanuit onzekerheid

Wij hebben een Akita Inu teef van nu 1 1/2 jaar. Hiernaast hebben we ook al twee (zeer stabiele) akita reuen. We merkten al gauw dat een teef heel anders

Continue reading "Onze Akita teef is agressief vanuit onzekerheid"

Oct 02, 2015

Akita testen op erfelijke aandoeningen

Ik ben voornemens een Akita Inu te kopen bij een niet erkende fokker. Hoe kan ik vaststellen of de hond op een betrouwbare manier is getest op de erfelijke

Continue reading "Akita testen op erfelijke aandoeningen"

Sep 24, 2015

Max blaft vooral buiten bij vreemde geluiden en naar andere honden

Max, onze Labrador van 3 jaar, is het laatste jaar steeds meer gaan blaffen. Eerst bij vreemde onbekende geluiden, maar nu bij de meeste geluiden zoals

Continue reading "Max blaft vooral buiten bij vreemde geluiden en naar andere honden"

Sep 14, 2015

Ziektekostenverzekering voor honden | Puppies en honden

Met een ziektekostenverzekering voor honden kun je kiezen uit een breder spectrum van medische behandelingen en is het dilemma 'behandelen of laten inslapen' geen financiele kwestie.

Continue reading "Ziektekostenverzekering voor honden | Puppies en honden"

Sep 02, 2015

waarom blaft mijn hond altijd naar andere mensen?

Hallo Als wij gaan wandelen en we komen mensen tegen begint onze hond te blaffen en toont angst tegenover die mensen. Aan de leiband blaft hij altijd

Continue reading "waarom blaft mijn hond altijd naar andere mensen?"

Aug 18, 2015

mijn hond heeft een vishaak met nylondraad ingeslikt

hond is 4 maanden en is een boomertje Antwoord van Barbara: Direct naar de dierenarts! Op het antwoordapparaat hoor je buiten kantooruren waar je terecht

Continue reading "mijn hond heeft een vishaak met nylondraad ingeslikt"

Aug 15, 2015

Stem mee: Verbod op E-Collar (Belgie)

Help ons aub om een stem uit te brengen zodat we het verbod van elektronische halsbanden kunnen verwezelijken in Belgie! De minister van Dierenwelzijn

Continue reading "Stem mee: Verbod op E-Collar (Belgie)"

Aug 14, 2015

Kan een hond ook uitslag krijgen van brandnetels?

Beste Emma, Mijn bordeauxdog Reu van bijna 5 jaar heeft sinds gisteren een vreselijke jeuk. Zijn buik en poten zitten onder de rode bultjes. Kan het

Continue reading "Kan een hond ook uitslag krijgen van brandnetels?"

Aug 08, 2015

Over furminator

ik heb vandaag een furminator gekocht. Er zat geen beschrijving in het hollands bij, dus ben ik via Google gaan zoeken. Er waren mensen bij die erg tevreden

Continue reading "Over furminator"

Jul 28, 2015

Voeding

Hoeveel tijd mag je een hond geven om te eten voor je zijn bak weg mag halen? Antwoord van Barbara (mijn mening): Bij mij mag hij er net zo lang over

Continue reading "Voeding"

Jul 24, 2015

Mijn hond verstopt mijn schoenen

Al drie dagen na elkaar neemt mijn hond een schoen , en deze zijn onvindbaar ! Wij hebben een nogal grote tuin . Ik heb al uren gezocht tussen elke struik

Continue reading "Mijn hond verstopt mijn schoenen"

Jul 22, 2015

Nieuwe pup

Beste hondenliefhebbers, Sinds 11 weken zijn wij de trotse baasjes van een zeer lieve pup Akita, een kruising tussen een Akita Inu (vandaar de zeer originele

Continue reading "Nieuwe pup"

Jul 22, 2015

Mijn poepietje ❤

Hallo ! Mijn naam is Amber & mijn Akita heet Kyra Kyra was als pup altijd erg lief naar andere mensen en wou alle aandacht.. Over haar eten was ze

Continue reading "Mijn poepietje ❤"

Jul 03, 2015

ja

Mijn hond is een Dwergpincher van 3 jaar. Blaft overmatig en voor niets in de tuin, ook niet altijd,maar vooral 's morgens. Blaft ook op straat naar fietsers

Continue reading "ja"

Jul 03, 2015

Blaffen naar kinderen

Hallo, Onze Border Collie teefje van 2 jaar blaft altijd als ze kinderen hoort. Als ze kinderen ziet die rustig zijn en niet praten schenkt ze er geen

Continue reading "Blaffen naar kinderen"

Jul 03, 2015

chukky de akita

ik heb een Amerikaanse witte Akita genaamd Chukky. Het is een fantastische lieve hond, zelfs naar onbekende mensen, wanneer er bezoek komt is hij amper

Continue reading "chukky de akita"

Jun 27, 2015

Nieuwe pup en allerlei opvoedvraagjes

Beste hondenliefhebbers, Sinds 11 weken zijn wij de trotse baasjes van een zeer lieve pup Akita, een kruising tussen een Akita Inu (vandaar de zeer originele

Continue reading "Nieuwe pup en allerlei opvoedvraagjes"

Jun 09, 2015

Blaffen afleren

Oscar, onze Schotse collie blijft aan een stuk blaffen als we in het zwembad zitten en blijft dan rondjes rennen. Ook als de kinderen op de trampoline

Continue reading "Blaffen afleren"

May 25, 2015

Hoe zorg ik dat mijn hond niet blaft naar de buren?

Mijn Schotse herder is nu iets meer dan 9 maanden. Tijdens de wintermaanden heeft hij mijn buren niet buiten in hun tuin gezien. Nu het beter weer wordt,

Continue reading "Hoe zorg ik dat mijn hond niet blaft naar de buren?"

May 23, 2015

straathond

Flynn is een jonge straat hond uit Roemenië en heeft een voorkeur voor botten, houtjes, plastic en eierschalen. Ik negeer het wanneer hij er op kauwt.

Continue reading "straathond"

Apr 19, 2015

OKIKO 2002 2015

Beste familie Dirkse, beheerders en fokkers van de Yumenoshima Akita familie, To ons grote verdriet is gisteren omstreeks deze tijd: 12.00AM Okiko overleden,

Continue reading "OKIKO 2002 2015"

Apr 07, 2015

Akita herplaatsing - teefje van 15 september 2013

Iemand heeft vandaag dit bericht achtergelaten voor de webmaster, maar zonder daarbij enige contactgegevens achter te laten. Zelfs geen e-mailadres. Daar kunnen we dus helemaal niets mee.

Bezint eer ge begint.

Een hond heb je - als je geluk hebt - voor 16 jaar.

Een kind kun je ook niet "even terugbrengen" als het tegenvalt.

Laten we hopen dat de Akita in kwestie goed terecht komt. Hieronder het bericht. Van ene Irene in Haarlem en dat is alles dat we weten.

---------------------------------------

Beste Akita liefhebbers,

Een kennis van mij heeft een Akita teefje uit 2013. Ivm omstandigheden moet zij afscheid nemen van deze hond. De hond heeft een lief karakter, trouw aan het baasje maar is wel dominant. Ze heeft nog wel een stukje opvoeding nodig.Belangrijkste voor de persoon bij wie ze nu is, is dat ze in een goed huisje terecht komt waar liefde en aandacht wordt gegeven die zij nu niet kan geven.

Wie kent iemand die deze lieve dame graag zou willen verzorgen? Foto's kunnen op verzoek via de mail verstuurd worden.

Groeten Irene

Continue reading "Akita herplaatsing - teefje van 15 september 2013"


Pay it forward & deel dit met je vrienden