Back to Back Issues Page
De teken komen eraan, maar ook de paasshows - Issue #004
March 31, 2010
Hoi

Van Pup Tot Hond Krant april 2010

Let op: Jouw wachtwoord voor de extra pagina met gratis downloads vind je onderaan deze krant.

Vergeet zeker niet je desktop kalender te verversen. Er staat weer een mooie bureauachtergrond met de kalender van april 2010 voor je computer klaar.

Tekentijd!

Wees voorbereid op teken bij je hond

We hebben al lekker kunnen genieten van de eerste echte lentedag en er zullen er nog veel volgen. Want ook al ziet het er voor deze week weer bar en boos uit... de zon komt er echt aan!

En... elk voordeel heeft zijn nadeel!

Het nadeel van het warmere weer is natuurlijk dat je je hond extra moet controleren op teken wanneer je een heide- of boswandeling hebt gemaakt. Maar niet alleen na een boswandeling, want teken zitten ook gewoon in het gras! Teken kunnen een parasiet bij zich dragen die bij jouw hond een vervelende ziekte kan veroorzaken. Ik heb het met mijn hond Kensho ook meegemaakt. Het aantal bloedlichaampjes was enorm gedaald en hij zag er echt zwak uit. Gelukkig is het allemaal goed gekomen.

Er zijn verschillende manieren om met het tekenprobleem om te gaan. Preventieve maatregelen komen in de vorm van druppels, een spray, poeder of een halsband met een stofje wat voorkomt dat een teek kan hechten. Echter... sommige honden kunnen een allergische reactie vertonen op deze middelen. En ja, ook dat heb ik met Kensho meegemaakt.

Wat dan rest is controle achteraf. Niet altijd handig met zo'n dikke Akita vacht, maar langdurig door de vacht van je hond woelen schept ook een band. Hij geniet er wel van en dus is het nog ergens goed voor ;-) Zorg dat je altijd een tekentangetje of tekenhaak bij de hand hebt. Je kunt dan na ontdekking de teek verwijderen, zonder dat er iets achterblijft in de huid van je hond.

Bij bestelling van een preventief middel (ik doe dat dus niet meer, maar dat kan voor jou anders zijn) krijg je er nu een gratis tekentang bij.

  • Druppels (pipetjes): Frontline, Pulvex, ProMeris of Prac-tic.
  • Poeder: Sanal.
  • Halsbanden: Scalibor of Kiltix.
  • Spray: Defendog.
Klik hier om een bezoek te brengen aan deze hondenwebshop.

Nog een tip van mij: Vergeet niet om ook jezelf te controleren! Ik heb het al twee keer meegemaakt dat ik steeds Kensho controleerde, om vervolgens pas veel later een teek bij mezelf te ontdekken.

En nog een waarschuwing: Gebruik nooit het anti-tekenmiddel van je hond op je kat! Deze middelen (niet allen) kunnen dodelijk zijn voor katten.

Hondennieuws en -weetjes

Het is bijna mei en dan legt elke vogel een ei

Trek je met je hond de natuur in, weet dan dat je in deze periode je hond vaak toch moet aanlijnen. In bepaalde natuurgebieden kunnen loslopende honden de broedende vogels storen. Bij speciaal daarvoor aangewezen losloopgebieden is het natuurlijk wel toegestaan je hond te laten uitrazen. Maar of die vogels ook eerst naar die bordjes keken voordat zij hun nest bouwden weet ik ook niet.

Hoeveel 'HK' heb jij?

Heb je een sledehond, dan kun je stoer meepraten met de eigenaren van sportwagens. Volgens André Veenstra, eigenaar van sledehondenbedrijf Lowland Pack, trekken zijn (Husky) honden sneller op dan een Ferrari. Ook qua geluidproductie doen ze overigens niet onder. Wil je het eens meemaken? Je kunt een arrangement boeken in Venlo (www.lowlandpack.nl).

Behandeling van kanker bij honden

26 maart 2010, Utrecht: Na opening van de gedragskliniek gaat de Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren in Utrecht weer een stapje verder. Op 1 april (geen grap toch?) wordt het Misdorp Centrum voor Veterinaire Radiotherapie geopend. Het is dan mogelijk om honden en katten met kanker te bestralen, zoals nu ook bij mensen gebeurd. Tenslotte is een hond lid van de familie, en zou hij ook zijn laatste cent aan jou uitgeven... toch? Ik lees in elk geval heel veel nieuws over honden die hun baasjes redden en laatst heeft Kensho ook weer twee vage figuren (in zijn ogen dan, maar een beetje verdacht gedroegen ze zich wel) op straat een waarschuwing gegeven.

Tips voor de paasdagen

  • Nederlands Kampioenschap Werkhonden IPO, 4 april 2010 (1e paasdag), Anklaarseweg 330 (hoek Vlijtseweg) in Apeldoorn.
  • Tentoonstelling Paasshow, 5 april 2010 (2e paasdag), meer info via: www.paashondenshow.nl.
  • Animal Event in de Beekse Bergen, 16 april 2010, meer info via: www.animal-event.nl. Echt beestachtig leerzaam!

Stel jouw hond aan ons voor

Op VanPupTotHond.nl zie je heel veel foto's van mijn Akita Kensho, maar de website staat open voor honden van alle soorten en maten. Zeker ook die van jou!

Een aantal lezeressen van de krant gingen je al voor en hebben hun hond voorgesteld op de website. De mooiste verhalen krijgen een vermelding rechtsboven op de homepage.

Dus laat ook jouw hond zien. Kies een passend onderwerp om je mening te geven, verhalen te delen of foto's te laten zien.

Ja, ik ga nu een foto uploaden en een verhaal over mijn hond schrijven.

Extra pagina voor abonnees

Abonnees hebben toegang tot de extra pagina en kunnen daar oude en nieuwe bonussen downloaden.

  1. Ga naar de inlogpagina.
  2. Login met wachtwoord '******'.

Let op: Het wachtwoord verandert soms. In de laatste editie van deze krant vind je altijd het dan geldige wachtwoord.

Wanneer je deze nieuwsbrief leest via de website [en niet vanuit je mailbox zoals abonnees doen] zie je hierboven geen wachtwoord. Wil je toch toegang tot de pagina met de extraatjes, meld je dan aan voor een gratis abonnement op de 'Van Pup Tot Hond Krant'.

Abonnement opzeggen of wijzigen?

Hieronder vind je hoe je je abonnement kunt aanpassen. Klik op de eerste link wanneer je je wilt uitschrijven. Klik op de link daaronder wanneer je deze krant liever op een ander mailadres ontvangt.

Back to Back Issues Page