Back to Back Issues Page
Van Pup tot Hond Krant, Issue #001 -- Een nieuw jaar, een nieuw cadeau.
January 11, 2010
Hoi

Hondennieuws januari 2010

Nieuw: Jouw wachtwoord voor de extra pagina met gratis downloads vind je onderaan deze krant.

De hond verdient een ereplaats

Wist je dat wij als soort niet hadden bereikt, wat we hebben bereikt, zonder de hulp van honden? Toen de mens ging samenwerken met honden werd een wederzijds samenwerkingsverband gesmeed, waar beiden veel voordeel van hadden (en nog). Met honden konden mensen betere jagers worden, werd het erf en huis bewaakt en werden kuddes begeleid en bewaakt.

Staat dit niet in schril contrast met de oprukkende bordjes "Verboden voor honden"? In ziekenhuizen kan ik dat nog begrijpen, maar de bordjes verschijnen te pas en te onpas. Het lijkt erop dat we zijn vergeten dat het wel gaat om de beste vriend van de mens.

Het hebben van een hond is bewezen goed voor je gezondheid. Het reduceert stress en verlaagt je bloeddruk. Er is aangetoond dat zowel hond als baasje een toename ervaren van oxytocine (het knuffelhormoon) bij het aaien.

Talloze honden zetten zich tegen kost en inwoning in voor mensen als sociale hulphond, blindengeleidehond, waakhond etc.

Ook worden honden gebruikt bij gezondheidsonderzoek. Er zijn verschillende erfelijke ziekten die zowel bij mens als bij bepaalde hondenrassen voorkomen. Het hele genoom van de hond (een overzicht van alle genen op alle chromosomen) is in 2005 in kaart gebracht. Dit geeft een voorsprong in het onderzoek naar diabetes, epilepsie, cardiomyopathie (een hartziekte waarvoor Boxers extra gevoelig zijn) en diverse soorten kanker.

Kortomů De hond verdient eerder een rode loper dan een verbodsbordje.

Hondennieuws

Dierenasiels

Binnenkort zal op dierenasiels.com het 200.000e dier worden geplaatst. Door het succes van deze website is de 'doorlooptijd' van honden en katten in het asiel verkort. Door de online zoekfunctie is dit een goede plaats om een zoektocht naar een nieuwe hond of kat te beginnen, maar je kunt natuurlijk ook naar het dierenasiel bij jou in de buurt gaan en zien met welk dier je een 'klik' hebt. De medewerkers van het asiel kunnen je dan gelijk meer vertellen over de achtergrond en de 'gebruiksaanwijziging' van dat individuele dier.

Vergiftigde honden in Gelderland

9 januari 2010, Eibergen (Nederland): In Eibergen zijn afgelopen zaterdag, twee honden met vergiftigingsverschijnselen overleden. Ze waren allebei eerder die dag uitgelaten in de buurt van het oude treinspoor bij de Warfslagweg. De politie heeft nog geen spoor van het gif gevonden, maar roept hondeneigenaren in deze buurt op om extra voorzichtig te zijn.

Hond redt jongen van poema aanval

4 januari 2010, Vancouver (Canada): Een Golden Retriever heeft zijn eigen leven geriskeerd om een 11-jarige jongen uit het gezin waar hij woonde, te redden uit de klauwen van een poema. Een hond als beschermengel? De hond heet 'Angela', maar die 'a' aan het einde mag er dus best af. Angel heeft 20 minuten lang met de poema gevochten totdat de poema werd neergeschoten. Angel kwam niet helemaal ongedeerd het gevecht uit, maar zal het overleven.

Extra pagina voor abonnees

Abonnees hebben toegang tot de extra pagina en kunnen daar oude en nieuwe bonussen downloaden.

  1. Ga naar de inlogpagina.
  2. Login met jouw wachtwoord ...

NB Hierboven wordt expres geen wachtwoord weergegeven. Je vind het alleen in de krant terug zoals deze in jouw mailbox wordt afgeleverd.

Back to Back Issues Page