Agility toestellen en materialen

Hier vind je een overzicht van een aantal veelgebruikte agility toestellen voor honden. Wanneer je de ruimte hebt kun je ook thuis een trainingsparcours uitzetten of je koopt met een aantal hondeneigenaren samen wat behendigheidstoestellen om te oefenen.

In een parcours mogen de volgende hindernissen worden gebruikt:

Akita Rona houdt van Agility
 1. Horden (enkel-, dubbel- en maximaal 1 combinatiesprong per parcours)
 2. Viaduct / de muur
 3. Breedtesprong
 4. Bandsprong
 5. Slalom (1x per parcours)
 6. Kattenloop
 7. Wip
 8. A - schutting
 9. Tunnel
 10. Slurf
 11. Tafel

Enkele agility behendigheidstoestellen

Wip

Agility - toestellen set voor honden behendigheid

Behalve dat je allebei gezond bezig bent, gaat het bij agility ook om het ontwikkelen van vertrouwen. In het begin zal je hond onwennig lopen over een onstabiele ondergrond. Zijn evenwicht en balans - en vertrouwen in jou - wordt bij deze wip op de proef gesteld.

Slalom

Een slalom-set bestaat uit 12 stokken in verschillende kleuren. Je prikt ze zo in een grasveldje (50 cm uit elkaar), maar omdat ze licht van gewicht zijn kun je zo ook gemakkelijk meenemen en bij een wandeling onderweg een oefening uitzetten.

Springring

De agility springring is traploos in hoogte verstelbaar. Bij aanraking geeft de ring mee, zodat je hond niet gelijk geblesseerd raakt als hij zijn sprong onzorgvuldig mikt of zich verstapt bij de afzet.

Tunnel

Agility - toestellen set voor honden behendigheid

Deze zaktunnel is 5 meter lang en heeft een diameter van 60 centimeter. Je hond moet via de vaste tunnelopening (zet die vast in het gras) naar binnen lopen en zich dan door de plat liggende zak werken. In het begin kan je hond dat best een beetje eng vinden. Hij weet dan nog niet dat er licht is aan het einde van de tunnel.


Deze hoogtesprong is in hoogte verstelbaar, wat ook wel nodig is met die grote diversiteit in hondenrassen. Je kunt verschillende hoogtesprongen achter elkaar zetten (dubbelsprongen, driedubbelsprongen, 'in-uit' sprongen).

Behendigheidstoestellen in een parcours

Hieronder filmpjes van een officiële behendigheidswedstrijd.

Agility wedstrijd - Crufts 2010 (1/2)

Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »