Akio de Akita en zijn opleiding tot hulphond

door Joyce Waterreus
(Wijchen)

vrij rennen is toch heerlijk

vrij rennen is toch heerlijk

vrij rennen is toch heerlijk
boodschappen doen
mooi stel zijn wij, toch?
aan het werk

De naam Akio betekent in het Japans: slimme jongen. Hij is een Akita Inu reu en geboren op 21 juli 2014. Akio kwam bij ons wonen op 15 september 2014.


Hij koos direct al voor mij, nadat ze de drie pups op het gras hadden losgelaten Hij rende naar de paardenstallen en kwam trots naar buiten met een stuk paardenvijg in zijn bek. Hij gaf dit aan mij. Het was liefde op het eerste gezicht, zo’n eigenwijs ventje.

Heel belangrijk is dat je weet waar je aan begint als je een Akita inu in huis neemt. Wij hebben er 2 jaar over nagedacht terwijl wij toen nog 2 collies hadden. In die tijd hebben we ingeschreven voor een nestje. Bijna Iedereen kent de film van Hachi in Tokio met Richard Gere en denkt dan dat je zo’n hond makkelijk de baas kunt en dat het een makkelijk dier is.

Dit is de grootste fout die mensen kunnen maken. In een film gebruiken ze meerdere honden om in iedere situatie een perfect beeld neer te kunnen zetten. De werkelijkheid is anders.

Je hebt tijd en geduld nodig met een Akita, heel veel tijd.
De Akita is een trouwe rustige huisgenoot, maar zijn temperament maakt hem niet tot een van de makkelijkste rassen.

Het is een evenwichtige hond, met een bijna stoicijnse uitstraling. Hij is moedig, zelfstandig, eigenwijs en zeer intelligent, met een groot jachtinstinct als dit niet afgeleerd wordt. Hij heeft een enorm gevoelige speurneus en kan soms een spoor kilometers lang volgen. Als een Akita meeloopt naast een rolstoel of scootmobiel en hij ruikt een spoor, kan hij ineens stilstaan. Het is belangrijk om de houding van een Akita in de gaten te houden terwijl je rijdt want als zijn neus omhoog gaat pakt hij een geur op.

Een Akita heeft een flink uithoudingsvermogen en moet dus veel beweging krijgen, 3x per dag een kort ommetje is niet genoeg.

Een Akita is een hond die veel geestelijke uitdaging nodig heeft. Hij moet dus dagelijks activiteiten en spelletjes kunnen doen. Een verveelde, niet uitgedaagde Akita kan een hele lastige vervelende Akita worden.

Een Akita houdt zichzelf op een bijna katachtige manier schoon. Zindelijkheid is daarom heel snel aan te leren. Toen Akio bij ons kwam met 7 weken deed hij al niets meer in huis. Twee keer per jaar verliest de Akita zijn haren, vooral de onderwol geeft veel overlast in huis. Als je net gestofzuigd hebt en je draait je even om, ligt het alweer vol. Het is van belang om de Akita van jongs af aan te borstelen of plukken als deze verhaart. Later zal hij de dominante handeling niet makkelijk meer accepteren.

Ook zijn de poten en oren van een Akita super gevoelig en laat hij niet van iedereen toe dat ze daar aan zitten.

Het opvoeden van een Akita moet met zachte hand gebeuren. Het is een pittige hond, die zeer ontvankelijk is voor een positieve benadering. Als je een Akita met harde hand opvoedt zal hij zich tegen de baas keren en wordt dan onhandelbaar. Het is belangrijk om een Akita op de juiste manier te motiveren, alleen dan zal hij respect krijgen voor de alfa.

Als je respect wilt krijgen van een Akita moet je als een waardig roedelleider (alfa) met een natuurlijk overwicht handelen. Een Akita leert snel en is in staat om de juiste combinaties te maken. Omdat hij zo intelligent is kan hij ook snel verkeerde dingen aanleren. Het consequent zijn is dus super belangrijk.
Zijn training moet gevarieerd en uitdagend zijn. Een Akita kan erg waaks zijn over het gezin maar zal nooit blaffen zonder reden.

Een Akita is een jager van huis uit, maar als je op zeer jonge leeftijd begint met socialiseren kan het jachtinstinct onderdrukt worden. Hij kan omgaan met allerlei kleine dieren, mits hij hiermee van jongs af aan bekend mee is.

Veel Akita’s kunnen niet loslopen of overweg met andere honden. Er kan soms een machtsspel ontstaan omdat de Akita makkelijk kan overheersen over andere honden. Hij heeft een natuurlijke dominantie. Als het moet gaat hij een gevecht niet uit de weg, maar zal zelden tot nooit zelf beginnen.

Een loslopende Akita kan heel eigenwijs zijn. Hij gaat zijn eigen weg en komt pas terug als hij klaar is met zijn avontuur. Hij heeft geen oog meer voor zijn omgeving en baasals hij bezig is. Wacht altijd tot hij oogcontact maakt met een opdracht geven.

Het spelen in een roedel vindt de Akita fijn als hij dit geleerd heeft.

Ik heb heel bewust gekozen voor een Akita omdat ik een aantal Jaren geleden kennis maakte met dit ras en er zoveel kracht en toch ook zachtheid vanuit ging dat ik op slag verliefd werd op het ras. Ik heb een lange tijd alles gelezen over het ras Akita en wist waaraan ik zou beginnen.
Een Akita kan net zo eigenzinnig en eigenwijs zijn als ik, maar is tevens een gevoelig dier dat zijn baasje trouw blijft. Het is een complexe, rustige, krachtige en fascinerende hond.

Ik vind de trotse kalme stoïcijnse rust die een Akita uitstraalt geweldig.

In huis heb je een hele rustige hond die alleen opstaat als je hem nodig hebt. Als je een Akita voor je weet te winnen heb je de meest trouwe metgezel die je je maar kunt wensen.
Een Akita schuwt een water niet, hij is er dol op. Ook een diepe kuil in de tuin graven hoort erbij.

Voordeel van een Akita als hulphond is dat hij heel dicht bij je blijft als hij werkt. Zonder hem zou ik de straat niet eens op durven gaan. Hij laat zich niet snel afleiden, let goed op naar welke richting je gaat, en kan vooral andere honden en mensen negeren.

Wij hebben een duidelijke regel samen: dekje aan is werken, dekje af is vrijheid.

Als iets de eerste keer mislukt zoekt hij zelf naar een betere oplossing.

Dingen die een Akita aangeleerd heeft gaan dan ook vrijwel vlekkeloos in een routine over en zal hij dit ook buitenshuis goed toepassen.

Hij houdt wel van afwisseling, dus maak niet altijd dezelfde wandeling, ga in verschillende volgorde winkelen, probeer eens een nieuwe omgeving.

Een Akita hulphond heeft een voorzichtige beet en zal zelden iets stukmaken als hij in kan schatten wat voor materiaal het is. Hij legt meestal een voorwerp neer, snuffelt of likt er even aan en pakt het dan voorzichtig op.
Zelfs folie verpakkingen, diepvries, blikken, vlees, vis, kaas blijft heel.

Een nadeel van een Akita als hulphond is dat je geen haast moet hebben. Zij hebben een eigen tempo waarin zij hun taken verrichten.

Als je ongeduldig bent voelt hij dit feilloos aan en zal dan niets meer voor je doen. Zoals wij mensen dan zeggen: “hij steekt zijn middelpoot op”.

Het respect van een Akita moet je verdienen, anders gaat hij zijn eigen weg.

Ik heb in het begin heel veel moeite gehad met Akio omdat ikzelf niet consequent was, ik gaf te snel toe en Akio maakte daar dankbaar gebruik van.

Na verloop van tijd ben ik beter gaan opletten en dit werkte.
Akio luisterde naar wat ik vroeg, als ik maar telkens op dezelfde manier iets verlangde van hem.

Een puberende Akita als hulphond is echt een ramp, het is van belang dat zij met 7-8 maanden geneutraliseeerd worden.

Wordt dit niet gedaan zal een Akita erg dominant worden en is dan niet langer geschikt als hulphond.

Een ander nadeel kan zijn de enorme bossen haar die ze 2x per jaar verliezen. In die weken kun je blijven schoonmaken.
Mensen in de omgeving reageren meestal eerst door hem aan te spreken, proberen te aaien en dan verbaasd zeggen:” ik wist niet dat een Akita ook een hulphond kon zijn, het zijn toch altijd labradoedels en golden retrievers?
Het lijkt wel of mensen acuut niet meer kunnen lezen of zo. Kinderen die vragen hebben geven wij altijd antwoord.
Laatst vroeg een klein ventje wat Akio allemaal kon,verbaasd luisterde hij toe en toen ik de lijst had opgesomd zei hij: “kan hij ook al auto rijden?”
De mensen die ik onderweg tegen kom zijn altijd heel positief als ze hem zien werken. De rust die van hem uitgaat is geweldig.

Zij zeggen vaak: “wat heb je toch een prachtige lieve hond”
Een Akita is geen standaard hulphond. Hij heeft behoefte aan bevestiging als hij goed gewerkt heeft. Een aai over zijn kop, een knuffel of een lief woord. Een duidelijk signaal is nodig om aan te geven dat hij klaar is met werken.
Een Akita is ook heel graag buiten en schuwt het niet om zelfs in de winter buiten in de tuin te gaan liggen. Door zijn dubbele vacht is hij niet erg gevoelig voor kou of warmte. In een warm land kan hij ook prima functioneren. Let wel altijd op dat je hem niet uitput in de volle zon, doe de taken ’s morgens en ‘s avonds en laat hem overdag verder met rust.

Een verhaal uit ons dagelijks leven:
Akio is gek op winkelen en een enorme hulp voor mij in de supermarkt. Wij kunnen zelf geen scanner pakken. Hij gaat zitten en geeft met een kort keelgeluid te kennen dat een scanner gepakt moet worden.

Dan naar binnen en begint het boodschappen doen. Moeiteloos trekt hij de groentes uit de koeling, legt ze op de grond en pakt ze dan goed op om aan mij te geven.
Alles gaat goed, totdat wij bij de zoutjes komen. Hij moet een grote zak chips uit het bovenste schap pakken. Met een stokje haal ik het uit hoge vakken. De zakken vallen naar beneden, boven op zijn kop. Hij schudt het af en lijkt geen invloed te hebben, maar dan springt hij erop af en landt met een enorme plof bovenop de zakken chips, die meteen uit elkaar spatten, de chips vliegen in het rond. Akio kijkt heel tevreden naar de rommel en dan naar mij, alsof hij wilde zeggen, “zo vrouwtje, die heeft zijn lesje geleerd en doet het nooit meer”.
Wat wij niet zagen, was, dat er best veel mensen waren blijven staan, die luid lachten.
Het was de eerste keer dat Akio zoiets kwetsbaars als chips voor mij moest pakken en afgeven.

Als Akio werkt let hij niet op zijn omgeving.
Hij was verbaasd dat al die mensen stonden te lachen. Kijkt dan naar mij en loopt rustig verder zonder chips.
Na het aanpakken van de kassabon die hij in de tas doet, is hij klaar en gaan we door het park naar huis terug.

Mijn leven is enorm veranderd, sinds ik Akio heb. Ik heb mijn maatje gevonden, ik kan geen dag meer zonder hem.

Comments voor Akio de Akita en zijn opleiding tot hulphond

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

May 11, 2018
Akio, het maatje van mijn dochter
door: Riet

Genoten van je verhaal over Akio. Ik heb mogen meemaken dat hij als puppy bij je kwam en vindt het geweldig wat je met hem heeft weten te bereiken. En ik hoop dat je nog vele jaren plezier van hem mag hebben. Akio is een schat van een hond en ik ben altijd blij als ik hem weer zie.

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar akita-temperament.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »