Akita op kattenjacht - Hoe leer ik haar dit af?

door Monja

Mijn witte Akita pupje Akira

Mijn witte Akita pupje Akira

Ik heb een vraagje, mijn akita pup van 9 weken (Akira) blijft op mijn katten jagen. Hoe kan ik haar dit afleren?


Antwoord van Barbara:

Er staan nu mooie vredige foto's van mijn hond en kat op deze website, maar weet: het heeft hier in huis weken en weken gekost voordat Kensho en Tommie vredig samen konden zijn.

Maar het belangrijkste is dat het mogelijk is dit voor elkaar te krijgen. Het kost alleen een hoop tijd en geduldige volharding, maar dat is het dubbel en dwars waard.

En je wilt het de beestjes toch ook niet aandoen om in aparte kamers te leven, dus begin je met het managen van hun gedrag als ze samen zijn.

Alleen als je er niet bij bent (van huis bent) doe ze dan in aparte ruimtes. Je weet maar nooit tenslotte. Vroeger had ik twee katten en een kanarie. De katten negeerde de kanarie, omdat ze wisten dat ze er van mij niet op mochten loeren. Als ik van huis was mochten de katten niet in de woonkamer.. voor de zekerheid. De keer dat ik de deur niet goed had gesloten, lag bij thuiskomst de vogelkooi midden op de vloer met een erg geschrokken vogeltje erin (maar gelukkig levend en wel).

Na drie jaar durfde ik het wel aan om ze samen in 1 ruimte te laten als ik wegging en het is ook altijd goed gegaan. Ik geloof dat ze elkaar nu echt missen als ze apart zijn.

Terug naar honden en katten in het algemeen. Het Engels gezegde "fighting like cats and dogs" maakt het al duidelijk dat dit niet vanzelf goed gaat. Katten en honden begrijpen elkaars taal niet automatisch, maar ze kunnen wel heel veel leren (door conditionering).

Een voorbeeldje:

De speelhouding van de hond lijkt op de aanvalshouding van een kat.

En het gaat al snel mis doordat de kat bij onraad vluchtgedrag vertoont en ervandoor gaat. Dat triggert op zijn beurt dan het jachtinstinct van de hond die erachteraan gaat. Het spelletje is
begonnen. Een in het nauw gedreven kat zal boos sissend met hoge rug haar nagels uitspreiden en raken wat ze raken kan.

Deze situatie moet dus voorkomen worden. En eigenlijk is het afleren van het najagen van de kat hetzelfde als bij het afleren van ander ongewenst gedrag.

Leer je hond het woordje 'nee'.

Dat kan je bijvoorbeeld doen door een lekker brokje op je hand te leggen en de hond uit te nodigen het te pakken. Zeg vriendelijk 'pak maar' en herhaal dit een aantal keren. Dan ineens zeg je erg duidelijk 'nee' en sluit je hand tot vuist zodat de hond het lekkers niet kan pakken. Open je hand en haal de traktatie weg. Laat je lege hand zien. Het lijkt zielig misschien want je hond heeft niets fout gedaan, maar houd het grote plaatje voor ogen. We zijn hier het woordje 'nee' (of 'foei' zo je wilt) aan het aanleren door dit te koppelen aan een onlustgevoel. Ga weer verder met de oefening en laat de hond weer een paar succesjes halen. Sluit ook af en toe je hand, zeg 'nee' en haal het snoepje weg. Etc... Herhaal deze sessie een aantal maal per dag. Al snel zal de hond het woord 'nee' associeren met een vervelend gevoel. Iets dat hij niet wilt. Als ie dit snapt, kan je hem alles afleren. Gaat ie in de achtervolging bij de kat... dan zeg je 'Kensho NEE' (als je hond Kensho heet).

Zorg dat je kat altijd ergens terecht kan waar het veilig is. Een hooggelegen plaats bijvoorbeeld en leer de hond dat ie niet bij die plaats mag komen om de kat uit te dagen.

Het proces kan versneld worden door de hond en kat gezamenlijke lustgevoelens te geven. Bijvoorbeeld: tegelijkertijd eten krijgen bij elkaar in de buurt (maar niet zodanig dat ze uit elkaars bak gaan eten). En in mijn geval was het de zon die voor verbroedering zorgde. Zowel mijn hond als mijn kat wilden in de zon liggen en de eerste straaltjes zijn niet gelijk overal in huis.


Klik hier om een comment achter te laten

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Vragen & Antwoorden.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »