De veelzijdige Akita werkhond

Akita's zijn veelzijdige honden. Akita werkhonden zijn te vinden in verschillende 'beroepen'.

De jagende Akita werkhond

De Akita hond is een goede jager. Elke hondenras jaagt op zijn eigen manier en bij de Akita is het meest opvallende kenmerk dat hij stil is in de achtervolging. Vergelijk dat maar eens met het continue geblaf van de Beagle.

De Akita als sledehond

Akita in de sneeuw

Veel mensen met een beperkte hondenkennis zien de Akita aan voor een Husky, een echte sledehond.

De Akita kan als sledehond worden gebruikt, maar door zijn te rechte hoekingen is hij geen winnaar. Het is beter hem niet te zwaar hiermee te belasten. Dat wil niet zeggen dat ie niet van sneeuw houdt, want daar is ie gek op!

Recreatief kun je dus veel plezier met deze hond hebben in de sneeuw.

'Echte' werkhonden

Hoofdfunctie

In Nederland wordt de Akita uitsluitend als gezelschapsdier gehouden… en goed gezelschap zijn ze zeker!

Akita's kunnen, mits goed getraind, worden ingezet als:

  • Politiehond
  • Geleidehond
  • Reddingshond

Showhond

Modellenwerk kennen we ook in de hondenwereld. Het gaat er dan om zoveel mogelijk punten te verdienen om een kampioenstitel binnen te halen. Hoe beter je score, hoe hoger je marktwaarde. Showen heeft een daarom een directe relatie met de fok.

Recreatief bezig zijn met je Akita

Het beste cadeau dat je een Akita dagelijks kunt geven is aandacht en 'mee met de baas'. Hij vind het heerlijk om er samen op uit te gaan, van een familiebezoek tot een bos- of strandwandeling... als ie maar mee mag! Varen op een boot - en stoer vooruitkijken vanaf de boeg - is iets dat de meeste honden inclusief Akita's geweldig vinden.

Omdat het in huis rustige honden zijn (ondanks hun grootte) is het heel goed mogelijk je Akita mee te nemen naar een kroeg of restaurant. In dat laatste geval altijd even op de website kijken of bellen om te vragen of honden zijn toegestaan (dit is vaak het geval).

Puppytraining - Elementaire Gehoorzaamheid Kensho's eerste diploma: Elementaire gehoorzaamheid voor puppies

Wat zeker een aanrader is, is om met je Akita een puppy- dan wel hondencursus te gaan volgen. Niet alleen wordt jullie band daardoor sterker en je hond gehoorzamer; het is ook goed voor de socialisatie met andere honden. Gehoorzaamheidsproeven en behendigheid zijn met een Akita heel goed te doen (ook Kensho was met lof geslaagd), maar je moet wel rekening houden met het Akita temperament.

Leesvoer voor de hondenliefhebber


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »