Akita

door Coach van Tomiko
(Nederland)


Ikzelf heb een Akita, ondertussen is Tomiko al 5 jaar oud.


Het is een echte knuffelbeer voor ons. Maar owee als er andere honden bij zijn. Hij is net een iets te grote fanatiekeling wanneer het op loyaliteit aankomt. Hij ziet ons eigelijk té graag.

Als hij in de tuin achter een hek zit en hij ziet mij buiten dat hek naar een andere hond gaan, gaat hij tekeer als een gek. En niet van enthousiasme :p. Ik kan ook niet ontspannen met hem gaan wandelen, ik moet altijd opletten of ik in de verte geen andere honden op ons af zie afkomen, want dan moet ik terugkeren. Hij zou er namelijk mee vechten tot de dood. Hij trekt z'n superdikke stoffen, leren en nu uiteindelijke slipketting gewoon kapot alsof het niets is als er een hond aankomt. Hij moet en zal zijn baasje verdedigen! Nu heb ik hem al kunnen leren dat als we gaan wandelen en we passeren een hond achter een hekken, dat hij daarop toch al niet meer zo fel reageert. Z'n haar staat dan wel recht, hij loopt dan enorm fier, hij zal kijken en hij zal misschien piepen, maar er naartoe vliegen om te vechten doet hij zo niet meer.

Het hem afleren om niet meer te vechten met andere honden is een ander verhaal. We zijn vanaf dat hij mocht van de dierenarts (inentingen toen hij nog jong was) met hem naar de hondenschool geweest, maar daar hebben ze ons buiten gesmeten simpelweg omdat hij te agressief is.

Ik zou hem overal mee naartoe willen nemen, omdat ik weet en aanvoel dat dat enorm zou helpen, dat hij dan gewoon zou worden aan andere honden. Maar m'n mama ziet dat niet zitten, ze denkt dat hij constant zou vechten.

Maar als we hem binnen doen in het hondenpension tijdens de vakantie, lopen daar zoveel honden dat hij er niet meer naar kijkt!

Misschien weten jullie een oplossing! Of lezers van de site. Laat hieronder je tips achter via de 'comments'.

Comments voor Akita

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Mar 14, 2013
2 Akita's
door: jos

Ik heb ook van deze Akita's. Met mensen gaat het goed maar owee als er een grote hond in de buurt komt dan moet en zal het plat gaan. Ik zit ook op een school van de dierenbescherming in Nieuwegein en daar gaat het redelijk goed, maar bij ons in de buurt gaat hij echt voor de kill bij sommige honden. Dat komt omdat hij zo'n smile heeft; iedereen wil hem aaien - en dat gaat wel maar zonder hond - het duurt gewoon langer dan bij een andere hond. Ik gebruik een tuigje, maar de mensen beginnen het wel te begrijpen en lopen dan terug. Ik wil ze voor geen geld kwijt. Ze geven je het gevoel of je verlieft bent.

Aug 14, 2010
No Halti
door: Anonymous

Halti ben ik absoluut op tegen. Het is al een dominante hond en met een halti doe je de hele tijd een dominante handeling bij je hond. Niet slim dus. Plus dat de akita vaak als een agressieve hond wordt gezien denken andere juist dat de hond agressief is. Ondanks dat het daar niet voor is.

Het enige wat ze had kunnen doen is toen het nog een pup was naar een andere hondenschool op zoek gaan. Maar daar is het wat te laat voor.

Je kan nog wel een gedragstherapeut inschakelen. Deze kunnen precies zien waar de problemen zitten en je tips geven hoe het beter kan gaan. Ik ben bezig geweest voor de gedragstherapie en ik kan je vertellen dat 9 van de 10 keer het probleem elders liggen dan we zelf denken.

Misschien heb je er wat aan.

Ik heb denk ik 6 cursussen met mijn Akita gedaan. Ook omdat ik het leuk vind. Maar bij mij loopt hij altijd los. Hij is veel liever los dan aan de riem. Hij luistert goed en hij is erg goed met andere honden.

Gr. Veronique

Jan 15, 2010
Oplossing? Een Gentle Leader of Halti ipv een gewone halsband voor je hond
door: Fiona

Wauw, wat een fantastische foto! En wat een mooie hond, ik ben jaloers! :-)

Ik had ook zo'n Akita. Overigens is het volgens mij echt geen beschermdrang, maar gewoon vechtlust.

Wat bij mij hielp (mijn Akita is al van ouderdom gestorven) was het hem laten wennen aan een Follow Me of Gentle Leader. Dat is een soort halstertje (net als bij een paard) waarbij hij gewoon nog steeds zijn bek helemaal open kan doen. Dus het is niet zielig!!

Het voordeel daarvan is dat hij lang zo sterk niet is. Let op de nek van je hond, die is ontzettend gespierd. Als hij een riem omheeft en hij werpt zijn gewicht in de strijd heb je niets meer te vertellen.

Met zo'n halstertje heeft HIJ niks meer te vertellen. Het doet hem geen pijn, zit niet onprettig, maar hij kan minder kracht gebruiken.
Je kunt, als hij naar een hond loert, ook heel gemakkelijk voorzichtig!! zijn hoofd wegleiden een andere kant op.

Mijn Akita trok ook alle riemen kapot, hij sleurde me soms letterlijk over straat. Tot ik zo'n halstertje (Halti) gebruikte en vanaf die tijd kon ik weer ontspannen over straat.

Bij de dierenwinkel te verkrijgen. En mocht je het aan willen schaffen, lees er wat over op internet, als je bv aan zijn kop gaat rukken kun je de nek beschadigen. Dus ook niet mee corrigeren!!!!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes,
Fiona

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar akita-temperament.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »