Hoe ga je om met angst voor vuurwerk bij honden?

Over angst voor vuurwerk bij honden en wat je concreet kunt doen als je hond bang is voor flitsen en knallen. Door: Angelique van Kuijk.

Wat te doen als je hond bang is

Ja, troosten mag. Echt!

Moet je je hond nu wel of niet troosten als hij bang is voor het vuurwerk? Je hoort er misschien verschillende adviezen over. Er wordt nog steeds veel geadviseerd om de hond te negeren, omdat je anders de angst zou bevestigen. Inmiddels is echter allang uit onderzoek gebleken dat een angstige hond helemaal niet leert. En dat je hem juist wel steun moet geven.

Je kunt angst dus niet bevestigen. We spreken echter pas over angst wanneer de hond FFF signalen (Fight/Flight/Frize) vertoont. Dus vechten, vluchten of bevriezen. Je kunt dan ook stresssignalen als trillen, hijgen en/of blaffen zien.

Behalve op onderzoeken af te gaan zul je door logisch na te denken tot dezelfde conclusie komen. Bedenk je maar eens hoe het zou zijn wanneer je in een bepaalde situatie bang bent en degene die bij je is gaat je negeren. Hoe voelt dat? Juist wanneer die persoon je bv. geruststelt of masseert kun je je weer ontspannen.

Wanneer je hond angst heeft mag je hem dus wel "troosten" of steunen. Sterker nog, wil je het vertrouwen van je hond winnen dan moet je dit zelfs doen. Door je hond steun te geven en/of te masseren kan hij weer ontspannen. Je kunt hem ook iets te kluiven geven, dat ontspant ook. Verder is het wel belangrijk dat je dit vanuit een kalme staat doet! Wanneer je zelf angstig, paniekerig of gefrustreerd gaat doen, dan ben je niet in staat je hond te kalmeren en werkt het niet.

Hoe steun je een hond die voor vuurwerk bang is?

Je hond steun geven kun je, afhankelijk van wat de hond nodig heeft doen door:

 • De hond op te tillen.
 • Op je hurken bij hem zitten, arm om hem heen.
 • De hond steun te laten zoeken tussen/achter je benen.
 • Bij je te laten liggen.

Hoe help je je hond ontspannen?

Je hond helpen om te ontspannen kun je doen door:

 • Je ene hand rustig en stil op zijn flank en je andere hand op zijn borst te houden en een lichte druk te geven.
 • Zijn oren te touchen. Leg je duim aan 1 kant van het oor en draai op de andere kant van het oor 1 1/4 cirkels met de topjes van je overige vingers die op het oor passen. Zo kun je het oor bij de aanhechting stukje voor stukje afgaan. Strijk na een cirkel het oor af naar het uiteinde. Doe dit in een rustig tempo, zodat 1 cirkel zo¬ín 2 seconden duurt. Geef hierbij een lichte druk. Zo licht als je op je eigen oogbol kunt drukken zonder dat het vervelend aanvoelt. Begin dan een stukje lager weer over de breedte van het oor met de cirkels. Werk zo het oor in banen af tot je bij het uiteinde bent gekomen.

Extra hulpmiddelen bij erg bange honden

Bij honden die angstig of onzeker zijn kun je extra hulpmiddelen inzetten:

 • Thundershirt
 • BachBloesems
 • Medicatie van je dierenarts

Bovenstaande geldt wanneer de hond al angstig is.

Bij overmatige angst is het raadzaam een gedragsdeskundige in te schakelen en een therapie in te zetten. Deze therapie zal echter een aantal maanden in beslag nemen, dus begin op tijd. Ben je te laat dan kun je het beste een kalmerend middel geven.

Wat doe je als je hond schrikt?

Bij een schrikreactie ga je anders reageren dan bij angst! Het is een logische reactie wanneer je hond ineens een knal hoort dat hij even schrikt. Je schrikt zelf waarschijnlijk ook.

Het grote verschil met angst is echter dat herstel snel plaatsvindt. Wanneer je in dit stadium tegen je hond gaat praten of hem op gaat tillen, gerust gaat stellen, dan kan hij nog wel leren en kun je hem wel angstig maken, terwijl hij zelf waarschijnlijk gewoon hersteld was. Door dan zo te reageren geef je aan dat er inderdaad iets gebeurde dat niet in de haak is. Hierdoor kan hij dit gaan associëren met de knal.

In geval van schrik dus gewoon kalm blijven (ADEM UIT) en blijven doen wat je deed, alsof er niets aan de hand is. Houd de hond dan onopvallend in de gaten, of hij hersteld. Als je echt rustig bent, kun je best even zoiets zeggen als: "Kom maar we lopen door". Schiet hij door in angst, pas dan bovenstaande tips toe.

Door Angelique van Kuijk, hondengedragsdeskundige en transpersoonlijk coach. Abonneer je op mijn gratis E-Zine via Kangani Mens en Hond in Balans

Aanbevolen hondenboeken

KALMERENDE SIGNALEN

Niet elke kwispel betekent hetzelfde. Een gaap is niet altijd gewoon een gaap. Wegkijken is juist sociaal. Herken de taal van de kalmerende signalen en communiceer woordenloos met je hond.


BLAFGEDRAG VAN HONDEN

En communiceren jullie niet helemaal woordenloos , dan is het handig om blaftaal te leren verstaan via dit boek.


MIJN HOND TREKT

Waarom trekken sommige honden aan de lijn? En hoe leer je ze dat af? Eenvoudige stap-voor-stap methode met verhelderende foto's om je hond te leren ontspannen aan de lijn mee te lopen.Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »