Onderzoek naar effect antiblafband

Waar komt toch ineens weer die antiblafband vandaan? Het positief trainen van honden, dus positief gedrag belonen en uitgaan van het natuurlijke gedrag van de hond heeft gelukkig in grote kringen gehoor gevonden. Toch zie je nog steeds de behoefte aan quick fixes gepaard gaande met een totaal gebrek aan respect voor het dier.

Op internet is een levendige handel ontstaan in antiblafbanden. Ze worden voor woekerprijzen aangeboden en beloven je een instant brave hond.

“The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”
Gandhi

Door de gelikte reclame en het feit dat ze toch overal te koop zijn, gaan mensen denken dat het OK is om zo'n trainingsband aan te schaffen. En dat is het niet. Verre van zelfs. In het beste geval werken ze wel om je hond te laten stoppen met blaffen… net zoals je met een hamer een schroef ook het hout wel in krijgt. Het gaat totaal voorbij aan de oorzaak van het blaffen en is daarom vergelijkbaar met het neerslaan van een huilende baby.

Trainen en opvoeden op basis van straf en pijn is dus niet alleen inhumaan, maar ook hopeloos ouderwets. Er zijn maar een paar situaties waarin dit hulpmiddel ingezet zou mogen worden, aldus de Hondenbescherming. Zelf sta ik er nog wat principiëler in: Doe een hond niet aan, wat je ook een kind niet zou doen.

Wat is een antiblafband voor ding?

Het meeste zien we antiblafband met elektrodes in de band die een statische schok geven. Er zijn ook antiblafbanden die een ultrasoon geluid produceren of die citronella verstuiven. De ene blafband reageert automatisch (dus in afwezigheid van een baasje) en de ander staat in contact met een afstandsbediening waarmee schokken kunnen worden toegediend.

collectie antiblaf stroombanden Als je hond een dikke vacht heeft kun je verlengstukjes op de elektroden schuiven

De antiblafband reageert op trillingen van de stembanden van je hond al dan niet in combinatie met geluid. Als je hond blaft krijgt hij een elektrostatische schok.

Enkele leveranciers van deze stroombanden

 • PetSafe (what's in a name?)
 • Innotek
reclame voor antiblafband Natuurlijk ook te koop bij Tel Sell
As long as it sells and makes us money…

In hun reclamemateriaal beweren PetSafe en Innotek dat de schokken geen pijn doen. Dierenwinkels en webshops die deze banden in Nederland verkopen, nemen dat klakkeloos over. Je hebt al een anti blafband voor € 9,95 - wat voor technologisch hoogstandje kan dat zijn? De stroombanden worden zo verkocht als een soort van wondermiddel, zonder voorlichting en/of begeleiding.

Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Utrecht maakt melding van reacties bij de honden die duiden op pijn, angst en stress. Eerder onderzoek wees ook al op verhoging van stress na schokken (verlaging lichaamshouding, tongelen, pootheffen en een verhoging van het stresshormoon cortisol).

Lees meer over de voorwaarden waaronder een dergelijke trainingsband is toegestaan in het ontwerpbesluit 'houden van dieren'. En vat dat 'houden van', maar dubbelzinnig op.

Lees het artikel 'onderzoek naar effecten van de stroomband op het welzijn van honden' »

Anti-blafband is leren door pijn !!

Het basisprincipe van zo'n stroomband is om bij jouw huisdier een pijnprikkel te veroorzaken. De antiblafband is zo ontworpen dat deze een sterke negatieve prikkel geeft. Komt het niet hard genoeg aan - bijvoorbeeld omdat jouw hond een dikke vacht heeft - dan kun je de elektrodes verlengen zodat ze goed op de huid zitten.

blaffen uit angst Denk je eens in hoe het is als een schok krijgt terwijl je blaft uit angst, helpt dat?

Honden leren door associatie en het is niet gezegd dat hij zijn blaffen zal associeren met de pijnprikkel. Misschien associeert ie de pijnprikkel met de ruimte waar hij staat op het moment dat hij blaft en ontwikkelt ie zo een angst voor die plek (ongewenste nevenconditionering). Hoe goed leer jij als je je angstig voelt? En daarbij pijnscheuten ervaart?

Een hond straffen omdat ie blaft uit angst verergert het probleem en hij wordt nog banger. Angstblaffen wordt door mensen vaak gecorrigeerd, wellicht uit onbegrip en ook omdat het zo'n vervelend geluid is. Daarom is het ook zo goed dat jij dit nu leest… zodat jij die fout niet hoeft te begaan met jouw hond.

De oorzaak wordt niet weggenomen

Stel dat je hond blaft uit angst alleen thuis te zijn. De buren hebben over zijn gejank en geblaf geklaagd en je besluit een antiblafband te kopen. Je hond zal misschien niet meer blaffen en je buren zijn tevreden, maar zijn angst is niet verminderd - eerder versterkt! Om je hond werkelijk te leren alleen thuis te zijn moet je er zelf meer energie in steken. Opvoeding kost tijd. Raadpleeg een hondengedragsdeskundige of regel een oppasser of oppasadres voor je hond.

Gevaar van verkeerde training

Denk je eens in dat je je hond een antiblafband omdoet als je van huis gaat. En dan gebeurt er iets afwijkends van de normale situatie; bijvoorbeeld een inbraakpoging. Jouw hond zal terecht gaan blaffen, maar wordt ook daar voor gestraft. Verwarrend en onterecht!

De stroomband met afstandsbediening is geen haar beter

Je zou kunnen denken dat de stroomband beter werkt als jij hemzelf bedient. Zo heb je immers zelf in de hand wanneer je hond een schok krijgt.

In de praktijk blijkt echter dat het erg moeilijk is om dit 100% correct uit te voeren. Je kunt per ongeluk je hond bestraffen door een verkeerde timing. Het gevolg daarvan is dat je hond onzeker en angstig kan worden. Hij begrijpt namelijk niet welk gedrag ongewenst is .

Daarbij komt dat je hond de pijn ook aan jou kan koppelen. Hij verliest dan het vertrouwen in jou en als trainer en coach van je hond ben je dan nog verder van huis.

De antiblafband verhoogt stress

Zelfs na 3 lichte schokken kon al een verhoging van het stressniveau worden geconstateerd (onderzoek door Beerda et al. 1998). Stresssignalen bij honden die je kunt waarnemen zijn:

 • Tongelen: het een of meerdere keren kort tonen van de tip van de tong.
 • Pootheffen: het optillen van een van beide voorpoten, waarbij de knie gebogen wordt.
 • Lage houding: ineengedoken lopen met een lage staart.

Deze gedragingen worden in verband gebracht met stress worden algemeen erkend als stress-signalen.

In het bloed kon een verhoging van het stresshormoon cortisol worden gemeten.

Sommige hondjes, vooral kleinere en/of stressgevoelige hondjes, trekken het niet als ze schok na schok ontvangen. De impact van pijn is namelijk enorm groot, omdat er neurofysiologisch direct een overlevingsmechanisme mee wordt ingeschakeld. Mensen en dieren reageren reflexmatig op pijn; zoals dat je je hand in een flits terugtrekt als je die brandt aan een hete kachel.

Pijn en stress activeren het sympatische zenuwstelsel. Je hond komt in een fight-fright-flight response. Alles wat niet direct noodzakelijk is voor survival wordt op een laag pitje gezet (zoals het spijsverteringssysteem). Het lichaam krijgt een dot adrenaline en het hart gaat sneller pompen.

Wanneer je hond zich realiseert dat hij niet kan vluchten voor deze ervaring zal na de paniek een total 'shut-down' ontstaan. Hij is 'gebroken'. De reclamefilmpjes noemen dit misschien een brave hond, maar je hebt hem gewoon gebroken.

In de jaren 60 toonde psycholoog Stanley Milgram aan dat 65% van de nadenkende volwassen mensen bereid zijn een onschuldig persoon een dodelijke schok toe te dienen als een autoriteit daarom vraagt.

Denk je nog dat de schok niet pijnlijk is?

Je kunt de band natuurlijk even op jezelf uitproberen. Maar doe dat maar niet, want ik wil niet dat je zo'n ding koopt. Zoek gewoon maar eens binnen YouTube op 'dog shock collar'. Er zijn talloze mensen die je voorgingen.

Maar jij bent geen hond en dieren reageren heel anders op pijn dan mensen. Mensen uiten hun pijn sneller, omdat ze hebben geleerd dat ze dan eerder aandacht en hulp ontvangen. Een dier zal dat niet zo snel doen. In de natuur ben je ten dode opgeschreven als je laat zien dat je zwak bent!

Daarbij komt dat de hond in kwestie gewoon niet begrijpt wat hem overkomt. Hij kan zich niet mentaal wapenen tegen de pijn, zoals wij ons even schrap zetten bij een griepprik. Als ie er al over nadenkt concludeert hij: 'mijn baasje deed mij een andere halsband om, deze band zit veel strakker dan normaal en nu voel ik stekende pijn'.

Ervaringen met antiblafbanden

Ik heb even rondgekeken op internet en gezocht naar ervaringen met antiblafbanden. Hieronder noem ik een aantal citaten die ik tegenkwam.

Jouw reaktie

Wil je een verhaal kwijt naar aanleiding van dit artikel?

Dat kan hier »

 • “Hond droeg zo'n band, die was niet waterdicht. Hond sprong in het water en daarna had de ontvanger kortsluiting. Hond kreeg iedere keer opduivels. 'Goh, waarom schudt hij toch iedere keer met zijn hoofd en waarom buigt hij zijn nek?' Het ding was dus uit zichzelf impulsen aan het geven door de kortsluiting.”

 • “Ik heb ooit een hond meegemaakt met schroeiplekjes in de hals. Probleem: hond had i.v.m. verlatingsangst de hinderlijke gewoonte om dat luid kenbaar te maken als haar baasje weg was (8 uur p.d.) 'Oplossing': band om, baas weg, hond blaft in paniek dwars door de schokken heen… Kennel ondergepiest uit pure angst!”

 • “Als je kind niet luistert in de supermarkt geef je m toch ook geen stroomstoot?!!”


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »