Behandel je hond met respect. Tips voor diervriendelijke alternatieven!

door Babs&Co

Hallo allemaal,


Graag wil ik jullie onze ervaringen vertellen met meerdere blaffende honden. Wij hebben nooit deze vreselijke stroomstootwapens (zo noem ik ze graag) gebruikt en dat zullen we ook nooit gaan doen.

Liever geef ik goedbedoelde tips, waar zowel de hond als de baas, maar ook de buren, een hoop plezier van kunnen hebben.

Wij hebben (in het verleden meerdere, maar ook op dit moment) een aantal geadopteerde "probleem"honden en een hondje die we vanaf pup hebben; 2 honden blaffen geregeld.

Wij zien dit gedrag vooral wanneer er honden voor ons huis langslopen. Onze buren vinden dit gedrag heel normaal (gelukkig!), wij ook. Wij hebben de honden geleerd om op commando stil te zijn, dus even blaffen mag en daarna commando "stil".

Hoe leer je het commando 'Stil' aan?Het commando "stil" is vrij makkelijk te leren, echter vergt het wel wat geduld. Dat geduld heb ik graag over voor een diervriendelijke methode, waarbij de hond niet wordt mishandeld, maar juist wordt beloond met een balspelletje of een klein beloningssnoepje (aangezien het bij een hond om het verdienen gaat en niet om het proeven van het snoepje).

De ene hond zal eerder door hebben wat je van hem verlangt, dan de andere. Onze Teckel is een topvoorbeeld, zij had het commando in 1 middag geleerd, terwijl onze kruising er veel langer over heeft gedaan om het commando te begrijpen, zij was ook al 3 jaar toen we haar kregen en het blaffen was er flink "ingesleten". Daarbij is zij een nerveuze hond, die door de vorige baas als 3 weken jonge pup bij de moeder is weggehaald. Absoluut geen hond waarbij je een stroomband moet gebruiken dus! Nogmaals: wij zullen dit bij geen enkele hond toepassen!!

Oplossing voor de moeilijkere blaffersHoe erg het probleem ook is, wij kiezen liever bij de moeilijkere gevallen voor een antistressband met lavendel en kamillegeur en de band geeft feromonen af, wat de hond kalmeer (natuurlijk "kalmeringsmiddel" die door de moederhond wordt afgegeven). Deze bandjes lijken op vlooienbanden, werken 30 dagen en zijn dus geheel diervriendelijk! Dit in tegenstelling tot de verschrikkelijke stroomstoten.

Onze ervaring met de antistressband: onze, inmiddels jaren geleden overleden hond, hadden wij geadopteerd toen ze circa 6 jaar was. Zij kon moeilijk alleen zijn en blafte alles bij elkaar. De buren toentertijd werden er gek van! Wanneer we van
huis gingen, deden we de band om en de buren kwamen tot rust en nog belangrijker: de hond was dus tot rust gekomen. Het tot rust komen, "leerde" de hond dat zij niet hoefde te blaffen om te zorgen dat wij thuiskwamen. Immers, als een hond aan èèn stuk door blaft, zonder tussenpozen, dan kan je vrijwel niet thuiskomen op het moment dat hij stil is en dus heeft het lange blaffen uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen, in de ogen van de hond, al weet jij dat je dat niet zo bedoelde, zover denkt de hond niet.

Bovendien lieten wij de desbetreffende hond flink
rennen voordat wij weg moesten, dit scheelde ook qua ontspannen toestand van de hond.

Kies NOOIT een stroom antiblafband!Ik ben geen gedragstherapeut, maar toen ik onlangs een verhaal hoorde van een kennis, over een gedragstherapeut, die bij haar nerveuze hond die niet alleen kan zijn, een anti-blafband om wou doen.... gingen mijn haren rechtovereind staan. Hoe kan je een hond leren dat hij niet bang hoeft te zijn als hij alleen is, terwijl je hem ondertussen onder stroom zet, zodra hij blaft wanneer je van huis bent?! Het blaffen leert hij (misschien) af, maar ander probleemgedrag zal hij wellicht wel gaan ontwikkelen (plassen in huis, kapotmaken van spullen, janken, piepen etc). Daarbij is de angst nog groter geworden als je weggaat en dit is in mijn ogen ONAANVAARDBAAR.

Uiteraard blaft niet elke hond vanuit verlatingsangst, maar dit was weer een goed voorbeeld, waarbij helaas de hond bijna het slachtoffer zou worden van de onwetendheid/ongeduld van de mens! Gelukkig heb ik weten te voorkomen, dat de hond een antiblafband om zou krijgen (die kennis zag het trouwens zelf ook niet zo zitten).

Zoek een gediplomeerde hondengedragstherapeutHelaas mag iedereen zich, voor zover ik weet, (honden)gedragstherapeut noemen, ook als je geen diploma's hebt daarvoor. Dus mensen, vraag om bewijs (diploma's) van de afgelegde studie (je betaalt er toch ook voor, dus mag je verwachten dat iemand kan aantonen dat hij/zij kennis van zaken heeft) en trap er alsjeblieft niet in als jouw gedragstherapeut zegt dat het oke is om je hond d.m.v. een antiblafband, het blaffen af te leren.

Succes en heb geduld, het komt echt goed, als je zelf relaxed aan de slag gaat met je viervoeter. De makkelijkste en snelste weg, is niet altijd de beste weg.

Babs


Comments voor Behandel je hond met respect. Tips voor diervriendelijke alternatieven!

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Jun 19, 2015
Mini York blaft voordurend
door: linda

Mijn Mini York is 2 jaar komt van een oud vrouwtje van 90 jaar. Nooit buiten geweest, geen speelgoed en niet zindelijk.

Nu is dit al veel beter, maar zij blaft constant ook als wij binnenkomen, of er mensen aan de bushalte staan, of afstappen, of als de bel gaat. En dit is niet even! Het duurt wel lang voor ze stopt.

Ze is ook heel erg zenuwachtig in de auto. Dan is ze net een geit; niet te doen!

Ze is heel erg aan mij gehecht en is ook veel gelukkiger dan bij haar vorige baasje.

Ze speelt met mijn andere Yorkje en dat zit allemaal goed alleen dat voordurend blaffen...


Apr 16, 2012
Zo hoort het!
door: Marjolein

Dag Babs,

Heb net je verhaal gelezen over waarom er geen anti-blafband gebruikt moet worden bij honden en hoe het probleem wel opgelost kan worden. Ik ben het helemaal met je eens! Super! En nu maar hopen dat veel mensen dit lezen. Hoort zegt het voort! Jouw honden mogen blij zijn met zo'n fijne en kundige baas.

Groetjes Marjolein!

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Waarom mijn hond blaft.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »