Blafband voor honden

Honden blaffen om verschillende redenen, maar wanneer ze dat onophoudelijk doen kan het buren tot wanhoop drijven. En wat doe je dan? Koop je dan een anti blafband voor honden? De mooie beloften die de verkopers je doen kan maken dat je overstag gaat.

Samenvatting over de blafband voor honden

Waarom je geen antiblafband moet gebruiken en waarom ik anti-antiblafband ben:

blaffende hond
  • Een studie aan de universiteit van Utrecht heeft uitgewezen dat deze banden stress en pijn veroorzaken bij de hond.
  • Gedragsdeskundigen in binnen- en buitenland, dierenartsen en beloningsgerichte hondenscholen keuren het gebruik van deze dieronvriendelijke banden af.
  • Onoordeelkundig gebruik en opzettelijk misbruik kunnen ernstige nadelige gevolgen hebben voor het gedrag en welzijn van de hond.
  • Er bestaan voldoende diervriendelijke alternatieven om honden op te voeden.
  • Straffen en pijnigen is ethisch onaanvaardbaar en ondoeltreffend als opvoedingsmethode, zelfs bij probleemgedrag.
  • Het Ontwerpbesluit Houden van Dieren verbiedt in artikel 1.2 sub e het gebruik van een voorwerp bij een dier waarmee door middel van een elektromagnetisch signaal bij het dier pijn kan worden toegebracht.

Een blafband is domme symptoombestrijding

Als je onophoudelijk hoofdpijn hebt, ga je dan paracetamol slikken of ga je op zoek naar de oorzaak? Ik vermoed dat je naar de huisarts zult gaan en bij een probleemblaffer kun je een hondengedragstherapeut inschakelen.

Misschien moet ik het nog een keer expliciet stellen: je koopt dus GEEN anti blafband voor honden!!! Het maakt daarbij niet uit of het een trainingsband is met een geluid van een hoge frequentie, een blafband met citronella geur of een elektronische halsband die je hond schokjes toedient bij elke blaf.

Een antiblaf band is moreel onaanvaardbaar

Behalve dat het alleen maar domme symptoombestrijding is, kleven er aan een anti blafband voor honden nog meer nadelen. Mijn persoonlijke mening is dat het moreel onaanvaardbaar is, maar als je daar niet gevoelig voor bent zal ik je straks nog wat wetenschappelijk onderbouwd materiaal geven.

Hoe blaft jouw hond?

Honden hebben verschillende redenen om te blaffen en hun blaf kan ook heel anders klinken. Wat vind jij van een blafband voor honden?

Zou jij die gebruiken en waarom wel/niet?

Vertel het hier »

Een importeur van anti-blafbanden en onzichtbare (electronische) omheiningen voor honden vertelde mij ooit: “het is slechts een statische schok hoor, het doet niet echt pijn”. Wanneer mijn Akita het erf af zou lopen (vooropgesteld dat ik een erf zou hebben), zou hij zich echt niet laten tegenhouden door iets onzichtbaars dat geen pijn deed. Stel dat hij een haas ziet of een fazant. Daar gaat ie dan echt wel achteraan als het oversteken van de barrière alleen maar een tikje zou zijn. Kortom: ik denk dus dat het wel pijn doet.

De importeur vervolgde: “het is net als de moederhond die een ongehoorzame pup corrigeert in zijn nekvel”. Ja, dat is de moeder. Ik heb van mijn moeder vroeger ook weleens een opvoedkundige tik op mijn billen gekregen (dat mocht toen nog en het was niets ernstigs). Maar wanneer een leidinggevende op kantoor ditzelfde zou doen onder het mom van 'dat deed je moeder vroeger ook', weet je toch ook dat ie mis zit?

Een hondje van een paar huizen verderop blafte. “ Luister, dit bedoel ik… dat wil je toch niet?” zei de importeur. Ach, zo'n blafje. Ik hoor vaker kinderen gillen als ze spelen. Die doen we toch ook geen electronische banden om hun nek? Al die lelijke omheiningen rondom speelplaatsjes vervangen we toch ook niet door mooi in de grond weggewerkte omheiningen?

Uiteindelijk was het dit: “Als ik ze niet verkoop doet een ander het!”. Ja, dat klopt… maar het is jouw geweten. Rechtpraten wat krom is ofwel cognitieve dissonantie.

“The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”
Gandhi

En dit is wat ik persoonlijk denk en vind. En daarom heb ik wat wetenschappelijk materiaal opgevraagd bij de Hondenbescherming om je een objectief beeld te geven van de anti blafband voor honden. Natuurlijk ben je vrij je eigen mening te vormen en je kunt deze ook laten weten via dit formulier.

Als je wilt weten óf het pijn doet: Er zijn talloze mensen die het hebben geprobeerd op zichzelf. Zoek maar eens binnen YouTube op 'dog shock collar' en je vindt een heleboel filmpjes. Jackass niveau !! Antwoord: JA.

De Hondenbescherming over de anti blafband

“Met afgrijzen heeft de Hondenbescherming kennis genomen van het feit dat in onze moderne tijden, ouderwetse en barbaarse producten worden aangeboden via thuisverkoopkanalen.”

Hond mishandeld?

Meld verwaarlozing en dierenmishandeling bij de Inspectiedienst Gezelschapsdieren (IDG).

Bel de inspecteur in jouw regio »

De Hondenbescherming waarschuwt om niet te geloven in mooie praatjes van thuisverkoopkanalen of andere adverteerders die aangeven dat ongewenst gedrag van je hond in een mum van tijd opgelost is. Wanneer je dergelijke producten koopt, maak je je schuldig aan dierenmishandeling en schaadt je de relatie die je met jouw hond hebt.

Toont je hond ongewenst gedrag? Neem dan contact op met een goed geschoolde hondentrainer of gedragstherapeut. Hij of zij zal je helpen bij het achterhalen van de reden waarom jouw hond het gedrag toont. Vervolgens zal je geholpen worden bij het werken aan een constructieve oplossing. Een oplossing die zich richt op het aanleren van gewenst alternatief gedrag. Een oplossing die de band tussen hond en eigenaar versterkt!

Valt de anti blafband onder dierenmishandeling?

Artikel 1.2 uit het Ontwerpbesluit Houden van Dieren (gepubliceerd op 22 februari 2010) geeft een opsomming van een aantal gedragingen die als dierenmishandeling op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren kunnen worden gerekend.

Het gebruik van stroombanden is verboden gesteld
in 1.2 lid e van het Ontwerpbesluit.

Meer over dit ontwerpbesluit en de reactie van de Hondenbescherming »

Blafband in wetenschappelijk onderzoek

Jouw mening?

Laat ook jouw blaf hierover horen.

Vertel het hier »

Een aantal jaren geleden is door de Universiteit van Utrecht, in opdracht van de Bond tot bescherming van Honden, een onderzoek uitgevoerd naar het effect van het gebruik van de anti blafbanden voor honden die elektrische schokken kunnen overbrengen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat honden die met stroombanden worden getraind, veelal gedrag vertonen dat duidt op pijn, angst en stress.

Wetenschappelijk onderzoek naar stroombanden bij honden »


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »