Een blaffende hond, en nu?

Door: Angelique van Kuijk van Hondenschool Kangani

Hoe moet je reageren op een blaffende hond?

Wanneer ik met mijn hond op straat loop gebeurt het met regelmaat dat we honden tegenkomen die gaan blaffen wanneer ze ons zien lopen. Je kent het misschien wel, of misschien blaft jouw eigen hond wel wanneer je met hem aan het wandelen bent.

De meeste mensen reageren direct door in het mildste geval tegen hun hond te vertellen, dat hij wel heel stoer doet nu, maar dat die andere hond veel te groot is voor hem. Anderen worden boos op hun hond wat varieert van "foei" tot van alles schreeuwen. Helaas zie ik ook wel gebeuren dat de hond een correctie met de riem krijgt. Op één of andere manier generen mensen zich wanneer hun hond op straat naar andere honden blaft. Hij mag het niet doen, maar waarom niet?

Weet jij eigenlijk waaróm je hond blaft?

Wil jij dit leren?

In de training How2talk2dogs leer je hoe je om kunt gaan met een blaffende hond.

Een blaffende hond heeft altijd een gegronde reden: Hij is bang, hij wil spelen, hij voelt zich alleen, hij is blij, hij vindt dat de andere hond afstand moet houden, hij is gespannen, hij waarschuwt je. Dit zijn zomaar een aantal redenen en mag hij hiervoor niet blaffen?

Wanneer je het blafgedrag van je hond leert herkennen, kun je hier effectief op reageren. Dit is essentieel om het blafgedrag in goede banen te leiden. In sommige gevallen moet je je hond gaan helpen aan zijn angst te gaan werken, omdat hij blaft omdat hij bang is. In een roedel waarschuwen honden elkaar ook bij onraad en wanneer jouw hond daarom blaft vindt hij ook daadwerkelijk dat er onraad is, hiervoor mag je hem bedanken of bij extreem veel blafgedrag hem helpen de situatie beter aan te kunnen.

Een hond doet nooit "alsof", een blaf moet dus altijd serieus genomen worden. Normaliter blaffen honden niet overmatig, behalve wanneer wij er niet óf verkeerd op reageren. Wanneer je je meer verdiept in het blafgedrag ga je begrijpen waarom je een hond nooit moet corrigeren voor een blaf.

Turid Rugaas heeft 6 soorten blaf onderscheiden. Je leest daarover meer in haar boek 'blafgedrag van honden'. Hierin staat o.a. dat we op elke blaf moeten reageren, behalve op het aandacht blaffen. Maar dan moet je wel je hond goed kunnen lezen, om te weten of het daadwerkelijk aandachtsblaffen is. Want vaker komt het voort uit een onderliggende oorzaak en helpt negeren niet.

Begrijp jij een blaffende hond?

Ken jij het verschil tussen een blaf die zegt "Ik voel me alleen, laat me niet achter"; en een blaf die waarschuwt: "Kom niet dichterbij, want misschien bijt ik dan wel"? Wil je vast oefenen met deze hondentaal?

Test hier je kennis van blafgedrag »

Wat te doen als mijn hond teveel blaft?

Wanneer een hond overmatig blaft is het verstandig om hier aan te werken. Veel blaffen houdt zichzelf namelijk altijd in stand of kan zelfs erger worden, naast het feit dat dit hinderlijk is voor de omgeving van de hond is dit niet bevorderlijk voor de fysieke en psychische gezondheid van jouw hond.

Heb je vragen neem gerust contact op of kijk op mijn website voor de mogelijkheden.

Geniet van je hond! Waf, Angelique

hondenschool kangani

Angelique van Kuijk is eigenaresse van hondenschool Kangani in het centrum van het land.

Kangani begeleidt hondeneigenaren om met hun hond samen te leven vanuit verbinding, respect en vertrouwen en niet meer vanuit dominantie.

Zowel individuele gedragstherapie in de huiselijke omgeving, groepslessen voor puppies en volwassen honden als sociale wandelingen in het bos behoren tot de mogelijkheden.

Lees meer over Angelique en haar hondenschool »


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »