Blaftaal van honden

De blaftaal van honden wordt niet goed begrepen door de meeste mensen. Eigenlijk worden alle blafs over 1 kam geschoren en wordt deze rijke taal simpelweg afgedaan als 'geluid'. Maar als je echt gaat luisteren zul je onderscheid gaan leren zien. Voor ervaren hondenbaasjes is dit vanzelfsprekend.

Veel niet-hondeneigenaren vinden dat een hond niet zou mogen blaffen.

Dat zal ermee te maken hebben dat zij blaffen associeren met aggressief gedrag. Ze schrikken dan ook gelijk van een blaf.

Maar de blaftaal is veel genuanceerder en de ene blaf is de andere niet, al hoort de waarschuwingsblaf zeker tot het repertoire.

Lees meer over de blaftaal en de verschillende soorten in het boek "Barking" van Turid Rugaas. Of lees de Nederlandse vertaling "Blafgedrag van honden".


Ken jij het verschil tussen een blaf die zegt "Ik voel me alleen, laat me niet achter"; en een blaf die waarschuwt: "Kom niet dichterbij, want misschien bijt ik dan wel"? Test hier je kennis van blafgedrag »

Blaftaal - de verschillende blafs

Alarmblaf - 'er is iets aan de hand' blaf

De alarmblaf is de reden waarom mensen honden vaak inschakelen als waakhond. Honden zijn alert en letten op elke afwijking van het normale.

Mijn Akita Kensho laat zijn alarmblaf horen in de volgende situatie:

 • Rookgeur alsof er iets in brand staat.

De alarmblaf is ook bedoeld om het territorium te beschermen. Een hond die naar je blaft als je voorbij het hek van zijn erf loopt zegt eigenlijk: 'pas op, ik woon hier'. Het klinkt misschien angstaanjagend, maar dat geldt voor elke hard uitgesproken taal die je niet verstaat (toch?).

Waarschuwingsblaf - 'pas op, ik heb dienst' blaf

Met een waarschuwingsblaf wil je hond je attenderen op mogelijk gevaar.

Met een hond heb je gelijk ook een bodyguard in huis, tenzij je hebt gekozen voor een Chihuahua natuurlijk. Wanneer iemand mij vraagt of Kensho bijt is het antwoord niet 'nee, hoor'. Dat zou een sociaal wenselijk antwoord zijn, maar het is niet waar. Eerder zeg ik iets als 'in zijn eten' of 'ligt eraan wat je gaat doen', maar soms geef ik ook gewoon het sociaal wenselijke antwoord hoor. Tot nu toe heeft hij niemand gebeten. Dat is denk ik ook omdat zijn waarschuwingsblaf behoorlijk imponerend is. Maar stel… dat iemand die waarschuwing negeert. Dan zal hij opschakelen naar een nog hardere blaf. En stel dat ook dat wordt genegeerd en ook zijn daaropvolgende grom. En ook zijn daaropvolgende grom met ontblote tanden en opgetrokken lippen. Ja… he he - uiteindelijk zal hij dan echt wel gaan bijten ja. Daar zijn dan wel een hele hoop signalen aan vooraf gegaan. Volgens de wet is mijn hond dan schuldig, maar ik vind dat een belachelijke gedachte. Daarom pleit ik ook voor een dierenadvocaat die de omstandigheden meeneemt in de beoordeling.

Mijn hond laat zijn waarschuwingsblaf horen als:

 • Je bij schemer of in het donker buiten ineens recht op mij afloopt en hij je niet kent.
 • Je aan mij de weg vraagt en daarbij veel te hard praat (omdat je je iPod niet uit je oren hebt gehaald).
 • Wanneer je pal voor ons keukenraam gaat staan en onbeleefd naar binnen gaat staan kijken.
 • Als je aan ons huis morrelt of op dak loopt.
 • Wanneer je je verdekt opstelt zonder ogenschijnlijke reden en naar ons kijkt vanachter een hoge haag. Overigens zal hij niet gelijk zijn waarschuwingsblaf laten horen. Eerst ontstaat er een soort diep gerommel vanuit zijn binnenste; een soort ingehouden grom van irritatie.

Speelblaf - 'ik ben zo opgewonden' blaf

Wanneer je mijn hond uitdaagt tot spel kan hij ook weleens een blaf laten horen. Dit is dan een speelse blaf en ook altijd in combinatie met de klassieke speelhouding van de hond (speelboog). Het komt niet zo vaak voor, maar het kan gebeuren. Andere rassen zullen meer blaffen in hun spel.

Eerder heb je kunnen lezen dat wolven nauwelijks blaffen (slechts 2,5% van hun geluiden is een blaf), maar dat is anders voor de wolvenpuppies. Wolvenpuppies blaffen bij hun spel. Het is een speelse blaf.

Angstblaf - 'somebody help me, please' blaf

De angstblaf lijkt op de waarschuwingsblaf, maar er zit een heel ander gevoel achter en daarom klinkt het ook anders. Voor de leek is deze blaftaal ingewikkeld. Een angstige hond die blaft, wordt al snel aangezien voor een boze hond. Een bange hond is in de praktijk eigenlijk enger, want die zijn onvoorspelbaar (angstbijter).

Situaties waarin mijn hond blaft uit angst:

 • Passerende luchtballon (zeker bij de geluiden van de brander of ontsnappend gas).
 • Vuurwerk (hij kan dan echt gaan liggen mokken, beetje in zichzelf grommen, maar bij een harde knal schiet hij op en gaat ie blaffen).

Een hond die blaft uit angst voelt zich bedreigd. Je kunt deze blaf dus stoppen door de oorzaak weg te nemen. Maar je kunt niet alle situaties controleren. Bij vuurwerkangst helpt de desensitizatiemethode. Als je lid bent van "HoundBytes" (het is gratis) kun je vanaf de ledenpagina daarvoor een MP3 met vuurwerkgeluiden downloaden.

Een hond straffen omdat ie blaft uit angst verergert het probleem alleen maar. Hij zal alleen maar banger worden. Angstblaffen wordt door mensen vaak gecorrigeerd, wellicht uit onbegrip en ook omdat het zo'n vervelend geluid is.

Sommige honden hebben verlatingsangst en hebben niet goed geleerd om alleen thuis te zijn. Het is voor een hond onnatuurlijk om alleen te zijn. Daarom moet je hier in de socialisatie ook goed aandacht aan besteden. Zo'n hond is angstig en gaat uit een gevoel van onbehagen blaffen.

Wanneer je je hond leert alleen te zijn bouw dat dan rustig op. Dit heet 'trainen op succes'. Stap eerst voor een minuutje je huis uit of zo kort als maar kan. De truc is dat je weer bij hem bent voordat hij gaat piepen, janken of blaffen. Gaat hij blaffen en stap je dan terug, dan concludeert je hond: 'als ik blaf, komt het baasje terug'.

Aandachtsblaf of aangeleerde blaf

Je hond kan blaffen om aandacht te vragen. Gewoon als een soort van 'hee'.

Blaffen kan ook aangeleerd gedrag zijn. Dus dat je hond een beloning krijgt - of denkt te krijgen - als hij blaft. Dit kan er onbedoeld zijn ingeslopen. Reden te meer om goed op je eigen gedrag te letten waar het gaat om de het verstaan van de blaftaal en de interactie en reacties van je hond.

Frustratieblaffen of blaffen om het blaffen

Wanneer jij praat… heb je dan echt altijd iets te zeggen? Zoals mensen soms uit verveling kunnen praten of meeschreeuwen in groepen met de rest, zo kan dat bij honden ook gebeuren.

Jij & blaftaal

Honden hebben verschillende redenen om te blaffen en hun blaf kan ook heel anders klinken. Sommige honden hebben een hele bijzondere blaf.

Wanneer blaft jouw hond? Versta je zijn blaftaal?

Vertel het hier »

Er zijn honden die gaan blaffen als ze andere honden horen blaffen. Een soort van 'ik ook' blaf. Mijn hond doet dat niet, maar hij is geregeld wel de oorzaak van een blaforkest. Lopen we bijvoorbeeld langs een huis van een defensieve hond, dan begint die naar ons te blaffen. Daarom slaan ook de honden aan van het huis verderop, het huis daarnaast en ook de honden in de appartementen daarboven. En wij… wij liepen daar alleen maar.

Wanneer je hond blaft uit verveling dan is daar gemakkelijk iets aan te doen door je hond meer aandacht te geven. Ga lekker met hem wandelen en maak hem op een gezonde manier moe. Veel honden - zeker in de koudere maanden - moeten het doen met een blokje om naar het uitlaatveldje. Ga zeker tweemaal per dag minimaal een half uur met hem wandelen (je zit dan zelf ook gelijk aan de aanbevolen richtlijn voor een gezond leven). Dit kan ook de 'ik ook' blaf wat verminderen. Zorg ook voor leuk speelgoed, een lekkere kluif of gevulde Kong.

Wil je je hond het blaffen afleren dan moet je er eerst achterkomen waarom hij blaft. De meer relaxde blaf, zoals de 'ik verveel me blaf' of de 'kom bij de club' blaf zijn veel gemakkelijker te stoppen dan de blaftaal die hoort bij angst of het waarschuwen van de roedel.

En denk er eens over na, maar waarom zou je überhaupt de waarschuwingsblaf of speelse opgewondenheidsblaf willen afleren? Je wilde toch een hond?

Rasgerelateerde blafgewoonten

Het ene hondenras blaft meer dan het andere hondenras; ook als je corrigeert voor individuele verschillen.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »