Boswandeling met je hond

Wat is jouw favoriete route voor een boswandeling met je hond? Lekker door weer en wind wandelen, heerlijk toch? Het is gezond, het geeft ontspanning en dat geldt voor jou, je hond en het hele gezin.

Een boswandeling met je hond staat in de top 10 van meest ontspannende activiteiten om te doen.

Boswandelingen met je hond

Boswandeling Akita hond Vergeet je camera niet mee te nemen

Je hond kan lekker ravotten, graven, takken apporteren en zich zodanig uitleven dat je de rest van de dag er 'geen kind' meer aan hebt.

Voor je hond is een boswandeling een welkome afwisseling op de standaard wandeling. En voor jou geldt dat natuurlijk net zo. Snuif de heerlijke boslucht op, leef met de seizoenen (ga nu niet alleen naar het bos als de zon schijnt, zeker op zondagmiddag kan het dan nog weleens behoorlijk druk zijn), filosofeer wat over de kringloop van het leven bij het zien van de eerste blaadjes en bij het verschrompelen ervan later in het jaar, probeer een route van 1,5 uur eens in een uurtje te lopen en werk zo tegelijkertijd aan je conditie of slenter lekker op je gemak met een camera in de hand. Wissel dit af en zo maak je elke boswandeling tot een unieke ervaring.

Regels voor een boswandeling met je hond

In het algemeen geldt: 'honden aangelijnd, tenzij anders vermeld'. In losloopgebieden geldt de regel dat de hond los mag op wegen en paden, maar alleen als hij onder controle staat en in je directe nabijheid is. Tijdens broedperioden of wanneer het wild heeft gejongd moeten honden sowieso aan de lijn gehouden worden.

Niet vergeten voor je vertrekt naar het bos

 • Je hond heeft een behandeling gehad tegen teken of draagt een anti-tekenband (het tekenseizoen duurt steeds langer, dus continueer de behandeling het hele jaar door).
 • Controleer je hond na de wandeling goed op teken (neem een tekentang mee).
 • Neem een waterflesje mee voor je hond (eventueel ook voor jezelf, maar als je dat vergeet is het je eigen schuld ) waar ie makkelijk uit kan drinken, bijvoorbeeld 'H2O to go'.
 • Wat versnaperingen voor onderweg (je weet maar nooit of je verdwaalt natuurlijk ).

Ná de boswandeling

 • Geef je hond te drinken en laat hem rusten.
 • Controleer de vacht van je hond op teken.
 • Vertel over je wandeling via het formulier onderaan.

Overzicht van boswandelingen met je hond

ANWB wandelroutes met de hond

Akita in het bos

Op zoek naar wandelroutes waar je je hond los kunt laten rennen, spelen en zwemmen?

Op de website van de ANWB heb je de keus uit 49 routes. De wandelingen variëren in afstand van 4 tot 23 kilometer en gaan door verschillende gebieden, zoals bos, heide en hondenstranden.

Staatsbosbeheer wandelroutes met de hond

Op de website van Staatsbosbeheer kun je zoeken naar wandelroutes in je omgeving. Ook vind je hier een overzicht van hondenlosloopgebieden. Let wel: als je je hond los laat lopen moet ie wel onder appèl blijven. Train daar dus goed op!

Fijn aan de lijn of los in het bos?

Favoriete wandelroutes met je hond

Heb jij een favoriete wandelroute met je hond of wandelgebied (bos, strand, duinen, anders)? Laat het ons weten. Vertel waarom je het daar zo fijn vind, of je hond aangelijn moet worden of los mag, of het druk is en je hond veel speelkameraadjes treft (of juist niet, want niet iedereen wilt dat).

Je kunt 1 tot 4 foto's uploaden zodat iedereen een beeld krijgt bij jouw favoriete wandeling.

En natuurlijk is het ook handig als je even aangeeft hoe je er komt (adres).

Tips voor een wandeling met je hond

Lees hieronder over andere favoriete wandelingen met honden. Geef gerust je reactie via de 'comments' link onder elk verhaal.

Honden wandelgroep gezocht in limburg 
Hallo kan iemand me op de hoogte stellen, of er eventueel zoiets bestaat in Limburg. Ben zelf woonachtig in Roermond. Groetjes Els

Honden moeten ook bruinen 
Mijn hondje Oskar houdt ervan om zich te laten bruinen in de zomer. Aangezien we geen tuin hebben ligt hij op onze stoep. Al de mensen die voorbij rijden …

Kaapse Bossen in Doorn 
Na afloop van de wandeling kun je genieten van een hapje en een drankje in 'Chalet Helenaheuvel'. Of kies voor een verdiende pannekoek op het verhoogde …

Amerongse Bos op de Utrechtse Heuvelrug 
Het Amerongse Bos is één van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen dateren uit 1770 en delen van het gebied doen met hun enorme woudreuzen, …

Hondlosloopgebied in het Panbos bij Bosch en Duin 
Het direct aan Beerschoten grenzende Panbos is een voormalig stuifzandlandschap. Hiervan resteren nog een aantal kleine zandvlaktes, maar het grootste …

Click here to write your own.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »