Depressie bij honden

Mensen kunnen depressief raken, maar komt depressie bij honden dan ook voor? Niets menselijks is onze viervoeters vreemd en honden gaan vaak steeds meer op hun baasje lijken (of was het nu andersom? ).

depressie bij honden

Zien wij alleen maar wat we denken te zien en zijn we hevig onze onderdrukte gevoelens op onze weerloze huisdieren aan het projecteren. Of kunnen we het hele verhaal gewoon toeschrijven aan antropomorfisme en schrijven we menselijke eigenschappen toe aan onze honden? Overigens ben ik van mening dat vele goede eigenschappen zijn toe te schrijven aan honden en wordt antropomorfisme te vaak als argument misbruikt.

Universiteit van Utrecht opent eerste gedragskliniek van Nederland

Op 17 november 2009 is in Utrecht een medisch en psychiatrisch centrum voor (lastige) huisdieren geopend. Want... het zou slecht gesteld zijn met het geestelijk welzijn van onze huisdieren. Naar schatting heeft 30% van onze honden een gedragsstoornis en zit bijna de helft van de katten niet lekker in hun vel. Depressies bij honden, maar ook ADHD (je hond aan de Ritalin kost je maandelijks € 90) en andere stoornissen, worden hier behandeld.

depressieve hond?

Is jouw hond depressief?

Leven in het NU

Dieren leven typisch in het 'nu' en hebben geen spijt van het verleden of zorgen over de toekomst.

Wanneer je hond kenmerken van depressie vertoont ga dan eens na of het niet angst is of een reactie op een recente gebeurtenis. Veranderingen kunnen bij dieren grote impact hebben. Het zijn immers gewoontedieren. Is een kameraadje (je andere hond bijvoorbeeld) overleden, geef ze dan wat tijd en extra aandacht. Dit is niet wat we bedoelen met depressie! Een depressie is langdurig (chronisch) en komt door een chemische inbalans van de hersenen. Aangezien honden hersenen hebben, kunnen ze dus - net als wij - een chronische depressie krijgen.

Depressie bij honden moet je niet verwarren met acute stress. Is je hond recent aangevallen of heeft ie een traumatische ervaring meegemaakt (verkeersongeluk)? In die gevallen kunnen Bach Bloesem remedies wat dempen.

Symptomen van depressie bij honden

 • Verlies van eetlust (kan duiden op een gebitsprobleem)
 • Minder drinken
 • Dramatisch gewichtsverlies (kan ook iets lichamelijks zijn)
 • Veel slapen en trage bewegingen (kan duiden op fysieke pijn)
 • Niet meer kunnen genieten van spelen en hondspeelgoed (koop eens iets nieuws)
 • Geen interesse voor leuke activiteiten met de baas, buitenshuis dan wel binnen (ga naar een nieuwe plaats of geef je hond een massage)
 • Vachtproblemen: haarverlies dat niet tot de gewone rui behoort
 • Agressief gedrag of juist rusteloos en angstig gedrag

Is je hond veel alleen, overweeg dan het inschakelen van een uitlaatdienst of dagpension waar hij op speelweides met soortgenoten kan stoeien.

Tot slot... hoe voel jij je? Zit jij wel lekker in je vel? Honden zijn erg op hun baasje afgestemd; misschien copieert je viervoeter wel jouw gemoedstoestand.

Gaan wij wel normaal met onze huisdieren om?

Wanneer depressie bij honden vaker voorkomt kun we ons die vraag wel stellen. We halen een huisdier in huis als gezelschap, omdat ie zo lief keek, omdat de hond in de film zo mooi was... om allerlei redenen. Maar vraag niet wat jouw hond kan doen voor jou, maar wat jij kan doen voor je hond. Wat heb jij een huisdier te bieden?

depressie bij honden

Goudvissen in ronde viskommen als decoratie op een bar. Of 'ik neem wel een kat, want ik ben zo vaak van huis'. En 'als het tegenvalt, brengen we hem toch gewoon naar het asiel'. Wat nu als je bent gefokt om op uitgestrekte velden schapen te hoeden en je het nu moet doen met... ja met wat?

Hieronder een filmpje van de Sophia Vereniging over eenzaamheid onder huisdieren. Besef dat jouw huisdier voor zijn broodnodige portie aandacht afhankelijk is van jou. Jij hebt misschien nog je werkkring, familie, vrienden, vrijwilligerswerk, verenigingsleven waarbinnen je vrijelijk kunt bewegen. Je kunt mensen opbellen en afspraken in je agenda bijschrijven. Jouw hond kan dat allemaal niet. Hij heeft zijn baasje nodig.

Wanneer je iets herkent in de symptomen van depressie bij jouw hond, ga dan eens na:

 • Geef je jouw hond voldoende tijd, aandacht en liefde?
 • Maak je dagelijks echte wandelingen of ga je snel even op en neer naar dat vieze uitlaatveldje?
 • Honden zijn roedeldieren en dus van nature niet gemaakt om veel en lang alleen te zijn. Ontmoet jouw hond genoeg soortgenoten om mee te spelen en stoeien? Ga je met hem naar het strand of het bos?
 • En.... heb je niet per ongeluk jouw hond zijn passie ontnomen? Als je hond houdt van graven en het mag niet in je tuin; zorg dan dat je naar gelegenheden gaat (afgraving of strand bijvoorbeeld) waar hij zijn lusten kan botvieren.

Zorg dat je ook een medisch probleem uitsluit. Onze honden kunnen niet praten of beter gezegd: wij verstaan ze niet. Een hond die pijn heeft zal ook een aantal van bovengenoemde depressiekenmerken vertonen.

Hieronder een filmpje van een hondenfluisteraar die met honden kan communiceren. Ze heeft het onder andere over depressie bij honden.

Maar wat als dat allemaal niet werkt en mijn hond blijft depressief? Vanaf 17 november 2009 kun je dan - op verwijzing van je dierenarts - een consult krijgen bij de dierenpsychiater. Je hond zou echt depressief kunnen zijn. Het is echter niet zo gemakkelijk te diagnostiseren. Mensen moeten een vragenlijst invullen en wanneer ze x aantal vragen positief beantwoorden, krijgen ze het etiket 'klinische depressie'. Maar hoe vraag je een hond uit? Het enige waar je op af kunt gaan is zijn gedrag.

Vroeger waren dieren belangrijk vanwege hun economische waarde. Dierenartsen waren stoere mannen en de boer lette op de centen. Honden vervulden allerlei functies en droegen hun steentje bij. Tegenwoordig zijn er meer vrouwelijke dierenartsen en worden dieren vooral gehouden voor het aaien en koesteren. Zet daar maar eens een prijs op! Als we de rasindeling opnieuw zouden maken zou 80% in FCI groep 9 vallen, die van de 'gezelschapshonden'. Liefde kent geen prijs en in een vrije markt zal er dan ook een passend aanbod voor gecreëerd worden...

Behandeling van depressieve honden

Hond op de sofa?

Voor een consult bij de dierenpsychiater in Utrecht heb je een verwijzing van je dierenarts nodig.

Chronische depressie bij honden kan met behulp van anti-depressiva behandeld worden. Maar net als bij mensen kunnen psychofarmaca sterke bijwerkingen hebben.

In Amerika worden anti-depressiva al langer voorgeschreven in geval van depressie bij honden. Het baasje denkt misschien 'ik voel me er zo lekker bij, dat wil ik mijn hond niet onthouden'. Of het depressieve baasje kan zich er niet toe zetten naar het bos te gaan, dus moet de energie ook maar uit de hond. In elk geval wordt op kleine schaal Prozac gegeven aan honden.

Het schijnt dat een aantal patiënten is veranderd van agressieve blaffer in een brave metgezel. Alleen... waarom moet ik dan zo aan de 'Stepford Wives' denken? Het boek van Ira Levin, tevens verfilmd, waarin huisvrouwen door hun echtgenoten tot onderdanige robots gemaakt worden door medicatie.

En jij? Wat vind jij nu van deze ontwikkelingen?

Ben jij al met je hond bij een dierenpsychiater geweest? Is je hond depressief of stuitert ie van de ADHD en hoe weet je dat het geen gedragsprobleem is of gewoon... verveling! Wat vind je van behandeling van huisdieren met anti-depressiva en andere psychofarmaca?

Reacties van bezorgde huisdiereigenaren

Klik hieronder om de bijdragen van anderen te lezen...

geen chemie in mijn hond ! Nog geen waarderingscore bekend
Ik heb een Siberische Husky. Deze honden staan dicht bij de natuur. Dus alles wat mijn hond nodig heeft aan antistoffen vindt hij ook in de natuur. …

Anti-depressiva voor huisdieren? Nog geen waarderingscore bekend
Alles wordt nogal overdreven tegenwoordig. Het is eenvoudig neem geen huisdier als je er geen tijd voor kan of wil maken. En de dierenartsen gaan ook …

Iedere baas een psycholoog van zijn eigen hond Nog geen waarderingscore bekend
Eindelijk begrijp je je hond en weet wat hij mankeert. Als je een goede baas bent en U behandeld Uw hond als hond, dan is eigenlijk iedere baas een psycholoog …

Depressieve hond Nog geen waarderingscore bekend
Mijn hond is depressief sinds zijn maatje, waar hij al tien jaar mee samen was, enkele maanden geleden is gestorven. Sindsdien is hij droevig (zijn oogjes …

Click here to write your own.

Gerelateerd hondenleesvoer


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »