dominantie is geen onzin

door dr m.b.h.schilder
(utrecht)

ik raadt u aan het artikel van Cafazzo et al over dominantie bij honden te raadplegen in het tijdschrift Behavioural Ecology.


Dan moet u tot de conclusie komen dat Mech en velen fout zitten met hun ontkenning van het belang van dominantie.

Een nieuwe analyse van dominantieverschijnselen bij de hond is klaar en bevestigt het beeld at Cafazzo schetst over de hond en dat van van Hooffe en Wensing over de wolf.

Dit artikel zal hopelijk dit jaar nog verschijnen en zal laten zien, dat niemand om het fenomeen dominantie heen kan.

Wat velen over het hoofd zien, is dat formele dominantie ook bij de hond voorkomt en dat het benoemen van een roedel als een extended family beslist niet betekent, dat dus dominanite geen rol speelt.

Over de vele fouten in het artikel van Bradshaw et al, en dat van Casey zal ik het maar niet hebben. Deze complexe materie wordt door hen op een wetenschappelijk onacceptabele wijze behandeld, maar dat wordt door vele lezers niet gezien (en dat neem ik ze niet kwalijk, de materie is zeer complex.

Voortschrijdend inzicht zal laten zien, dat niemand om dominantie heen kan, maar dat dit niet logischerwijze moet leiden tot dominantie-gerelateerde trainingswijzen.

Vriendelijke groet,

dr MBH Schilder
Universiteit Utrecht

Comments voor dominantie is geen onzin

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Mar 21, 2012
dominantie
door: Inge

Hallo, allemaal
ben ook benieuwd naar het artikel.

maar ik denk dat dominatie altijd gerelateerd moet worden aan de situatie.

Je kunt niet zomaar zeggen:die hond is dominant.
Dat kan in een bepaalde situatie wel zijn , maar diezelfde hond kan in een andere situatie wel helemaal niet dominant zijn.

Maar ik denk dat men altijd bepaalde omstandigheden in een bepaalde situatie moet bekijken, en nooit van te voren een oordeel klaar hebben.

gr.

Mar 17, 2012
elke wetenschap
door: Anonymous

is net zolang waar tot hij achterhaald wordt.

Mar 17, 2012
Artikelen over dominantie
door: Barbara

Hoe kom je tot de waarheid? Als wetenschapper weet ik hoe moeilijk dat is. Op elk vakgebied zijn tegenstrijdige artikelen te vinden. Afgaande op de 'abstract' lijkt het soms heel wat, maar lees je de discussie dan is vaak een hoop niet duidelijk. Om nog maar te zwijgen over de gebruikte onderzoeksopzet waar ook heel vaak op af te dingen valt. Meestal is de conclusie 'we weten het niet (zeker)'.

Ik ben erg benieuwd naar de genoemde onderzoeken en artikelen, maar ook erg blij met de laatste opmerking namelijk - dat ook al speelt dominantie een rol bij de hond, dan is dat nog geen reden om je toevlucht te zoeken tot dominante trainingsmethoden.

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Dominantie bij honden door Kangani.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »