Een aparte baan voor een kleine werkhond

door Lydia
(Bilthoven)

Mijn hondje Joris is met zijn 4,5 kilo maar een klein ding. Toch is hij een onvermoeibare werkhond, die een zelfopgelegd takenpakket tot in de puntjes uitvoert.


Zo is hij Hoofd Beveiliging van ons huis, Waakhond 1e klas en ook het onderhouden van de tuinvijver staat op zijn takenlijstje.

Nu heeft hij daar een nieuwe taak aan toegevoegd: Medewerker Luchtbewaking. Wat dat precies in houdt en hoe dat zo is gekomen, lees je hieronder:

Wij wonen in een gebied met een luchtballonnenbedrijf in de buurt. Met mooi weer komen er dan ook regelmatig grote luchtballonnen voorbijzeilen. Een mooi gezicht, soms zijn die ballonnen echter al zo laag, dat ze rakelings over de boomtoppen gaan en je de mensen in de mand ziet zitten.

Onze puffmannetjes hebben die ballonnen nog nooit ook maar een blik waardig gekeurd. Tot vorige week....
We liepen 's avonds op ons gemakje te kuieren toen er opeens weer zo'n ballon opdook vlak boven de boomtoppen. De opvarenden zetten op dat moment juist de gasbrander aan om hun ballon weer wat meer hoogte te geven. Bij het horen van dat geluid keek Joris gealarmeerd omhoog en besloot dat die ballon toch wel errug laag vloog..... Hij begon als een gek aan de riem te trekken om zo snel mogelijk weg te komen uit de gevarenzone. "Joris, wat doe je nou?" riep ik uit, struikelend over mijn eigen voeten. "Dadelijk valt dat ding bovenop ons, gauw weg hier, ik wil naar huis!" riep Joris uit. Velvet en ik konden weinig anders doen dan Joris maar achterna rennen. Ook toen de ballon allang uit het zicht was, bleef Joris trekken en af en toe naar boven kijken en hij rustte niet totdat we weer veilig thuis waren.

"Vond je dat niet wat overdreven Joris?", zei Velvet, die het duidelijk niet leuk vond dat ons rustige avondwandelingetje zo abrupt
was afgebroken. "Jij en het vrouwtje, jullie zijn allebei te naïef om ergens gevaar in te zien", antwoordde Joris korzelig. "Als ik ook niet oplet, dan kan er zomaar een ramp gebeuren!" En daar moesten we het maar mee doen...

Dat Joris zijn bewakingstaken had uitgebreid, daar kwamen we een paar dagen later achter. Toen we 's middags met ons drietjes over het grote grasveld bij de kerk kuierden, zag ik in de verte, behoorlijk hoog, weer een luchtballon langszeilen. Onhoorbaar en echt in de verte. Maar onze Man van de Luchtbewaking had hem gezien! Hij gooide zelfs zijn nek in de lucht om zijn kop zo verticaal mogelijk te krijgen."Luchtalarm, luchtalarm!" piepte hij en hij spurtte zo snel als hij kon naar één van de grote kastanjebomen die her en der in dat grasveld staan. Daar ging hij op zijn achterpootjes staan en probeerde met zijn voorpootjes al krabbelend de boom in te klimmen Hij imiteerde kennelijk het gedrag wat hij thuis ziet van onze katten, die ook de hoogte opzoeken om zich in veiligheid te brengen voor de stofzuiger. Uiteraard lukte hem dat niet. Velvet en ik stonden verbaasd te kijken.

"Hij begint echt een beetje door te slaan",mopperde Velvet en keek gegeneerd om zich heen. "Ik hoop maar dat één van mijn vrienden niet toevallig langskomt nu, want wij staan wel mooi voor Jan L.l met zo'n gek bij ons". "Ach Velvet, hij bedoelt het toch goed", zei ik sussend.

Joris kwam pas achter die boom vandaan toen de ballon echt nergens meer te zien was, ook niet heel in de verte. Alsof er niks gebeurd was, vervolgden we onze wandeling. Gelukkig voor Velvet had geen van zijn vrienden/vriendinnen het gezien. En Joris? Hij blijft nu steels recht omhoog de lucht inkijken, elke keer dat we naar buiten gaan. Het leven met Joris en Velvet is allesbehalve saai!

Comments voor Een aparte baan voor een kleine werkhond

Gemiddelde waardering starstarstarstarstar

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Sep 03, 2013
Waardering
starstarstarstarstar
Luchtbewaking
door: Anonymous

Hahaha Barbara, fijn dat er nog zo'n gek rondloopt in de omgeving..... en ik zal er voor waken dat Joris niet stiekem meeleest hier, want hij vindt die actie van Kensho om mee te doen met het luchtalarm vast geweldig, dan gaat hij dat ongetwijfeld ook doen. Wat die honden zich al niet in de kop kunnen halen.....

Sep 03, 2013
Waardering
starstarstarstarstar
Luchtballonnen
door: Barbara

Hoi Lydia,

Die beestjes van jou toch ook zeg ;-)

Maar onze Kensho zou een goede assistent luchtbewaking zijn. Hij heeft het ook helemaal niet op luchtballonnen en houdt het luchtruim van Utrecht goed in de gaten.

Een tijdje terug liepen we bij een groot park en daar waren ze zo'n ding aan het opblazen. Kensho vond het allemaal wel interessant. Totdat... de luchtballon opsteeg. Alsof hij toen pas doorhad waar hij naar had zitten kijken. Hij sloeg groot alarm en maande iedereen om van de plek des onheils te vertrekken. De enigen die dat daadwerkelijk deden waren hij en ik.

Gisteren heeft hij staan meehuilen met het luchtalarm om net zo te klinken als het alarm. Als hij nu de volgende keer dat we een luchtballon zien net zo alarm slaat hebben we helemaal de poppen aan het dansen ;-)

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Kensho's Gastenboek.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »