Naderende einde van de rashond?

De documentaire 'Einde van de rashond' van VARA's ZEMBLA gaat over de erfelijke problemen die gepaard gaan met het fokken op uiterlijke raskenmerken. Een gevoelig onderwerp, zeker voor hondenfokkers en de Raad van Beheer.

Op 19 september 2011 lanceerde stichting Dier & Recht - advocaat van de dieren - de RashondenWijzer in TROS Radar (NL1). Waarom? Omdat veel hondenrassen zo ziek zijn dat ze beter niet meer gefokt kunnen worden. Omdat veel rashonden na geboorte een chronische patiënt worden. Omdat de gemiddelde hondenliefhebber niet weet wat hij in huis haalt met die lieve pup en daarna torenhoge dierenartsrekeningen ontvangt. En dan natuurlijk nog het leed van de patient zelf. Daarom… hier is ie: de RashondenWijzer.

Nederland telt 1,5 tot 2 miljoen honden, waarvan circa 500.000 echte rashonden. Hoeveel honden er precies zijn weten we niet en om daar zicht op te krijgen moeten vanaf volgende zomer (2011) alle puppies die worden geboren een identificatiechip krijgen. Staatssecretaris Bleker van Landbouw hoopt daarmee grip te krijgen op misstanden in de handel en illegale fokpraktijken.

Ook roept Bleker de fokkersbranche op om honden niet zover door te fokken dat ze lichamelijke problemen krijgen. “Er wordt nu te vaak doorgefokt met honden en er is overdreven aandacht voor schoonheid”, zegt Bleker.

Eerste rashondenfokker veroordeeld

Een rashondenfokker, die een zieke Ierse setter verkocht, is in december 2012 door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van € 6000,- schadevergoeding. Het dier bleek naderhand primaire epilepsie te hebben, een aandoening die veel voorkomt bij Ierse setters. De fokker had de koper daar niet voor gewaarschuwd.

Download hier het vonnis van de rechtbank in Breda (pdf-file, aanklikken met je rechtermuisknop, kies dan 'Opslaan als').

Het TV-programma EénVandaag besteedde op 3 januari 2013 aandacht aan dit vonnis.

De rechtszaak werd aangespannen door de Stichting Dier&Recht. Dier&Recht is een zeer actieve organisatie die in twee jaar tijd en met weinig financiële middelen het met succes heeft opgenomen voor het grote aantal zieke rashonden.

Het is net zoals bij de aankoop van een huis: Als verkoper moet je de gebreken vertellen en als koper heb je een onderzoeksplicht. De fokker had moeten vertellen welke aandoeningen veel voorkomen bij dit ras, en de kopers hadden zich goed moeten informeren en de juiste vragen moeten stellen. Volgens de rechter maakte de fokker zich nu schuldig aan oneerlijke handelspraktijken en zegt "een consument mag zeker van een relatief dure rashond met stamboom verwachten dat deze gezond is". Nou... dat mag en kun je dus niet als consument. Lees hieronder maar eens verder.

Het probleem met 40% van de rashonden

Einde van de rashond

Op 11 december 2010 werd door Zembla een documentaire uitgezonden met de titel 'Einde van de Rashond'.

Kijk via UitzendingGemist.nl of bekijk de BBC One reportage 'Pedigree Dogs Exposed'.

Het loopt helemaal uit de hand met een aantal hondenrassen. We hebben hier te maken met een groot verborgen welzijnsprobleem. Maar liefst 40% van de rashondenpups die jaarlijks in Nederland worden geboren heeft 1 of meer erfelijke aandoeningen.

Fokkers fokken met een beperkt aantal honden en selecteren op uiterlijk. Dat is wat het zwaarst telt bij hondenshows. Natuurlijk moet je hond ook zo braaf zijn dat ie netjes meeloopt en meewerkt bij het tonen van het gebit, maar dan telt vooral toch de stand van zijn tandjes. Die inteelt leidt nu tot ongewenste kenmerken en een slechte gezondheid van de rashond.

Dierenarts T. Bosje: “De hele hondenshow gaat over de vraag: zijn het mooie dieren, ja of nee. Dus niet over gezondheid en wel over mooi zijn. Als je als mens zou zeggen dat alleen Miss Holland kinderen mag krijgen, en Miss Holland heeft iets onder de leden, dan is dat niet goed (want dan heeft straks de rest ook iets onder de leden). En dat is wat hier gebeurt.”

"Wie mooi wil zijn moet pijn lijden", zegt mijn oma. Dat is de dagelijkse realiteit voor veel rashondjes. De Sophia-vereniging vindt dat er een verbod moet komen op het bewust fokken van honden die ziek zijn en niet normaal kunnen functioneren.

Bij het fokken van rashonden moet hun welzijn op de eerste plaats worden gesteld, en niet hun uiterlijk. Oma's spreuk was alleen bedoeld voor vrouwen die zich laten harsen; niet voor hondjes die zelf geen keuze hebben.

♥ DE PETITIE IS VERLOPEN ♥

Kies daarom voor hen, die zelf geen stem hebben en onderteken de brief, gericht aan staatssecretaris Bleker, van de Sophia-vereniging. Neem even de tijd en je maakt daarbij ook nog eens kans op een professionele fotoreportage van jou en je huisdier.

De wolf, de voorvader van de hond, die is pas mooi. Veel hondenrassen staan hier mijlenver vanaf. Maar dat is niet altijd zo geweest! Honden worden steeds extremer gefokt. Wanneer je de huidige exemplaren vergelijkt met hoe het betreffende ras er vroeger uitziet, dan zie je dat de rare neuzen van nu, de rare poten van nu, de vele rimpels van nu er gewoon in zijn gefokt (door selectie op extremen).

Teckel - vroeger en nu (doorgefokt)

Meer vroeger - nu foto's van hondenrassen - oordeel zelf »

Gezondheidsproblemen bij rashonden op TV

Deel 1 van de uitzending van Tros RADAR op 19-09-2011

Deel 2 van de uitzending van Tros RADAR op 19-09-2011

De waarde van een stamboom

Bijna 35 miljoen euro per jaar gaat er om in de rashondenfokkerij. Maar wat is een rashond eigenlijk en wat is het verschil met een 'gewone' hond?

Definitie van een rashond:

  1. Voldoet aan de kenmerken uit de rasstandaard.
  2. Staat als rashond bij een stamboek geregistreerd.
  3. Heeft een vader en een moeder die allebei tot hetzelfde ras behoren.

Je moet je goed realiseren dat een stamboom alleen aangeeft dat de hond in kwestie voldoet aan de raskenmerken. Het zegt niets over zijn gezondheid. Een hond met een slechte gezondheid krijgt ook een stamboom, zolang maar aan de voorwaarden is voldaan. De stamboom is dus géén keurmerk van kwaliteit!

Kijk ook op www.rashondenwijzer.nl voor een overzicht van erfelijke aandoeningen bij rashonden.

Hoe krijgen we de rashonden weer gezond?

Koop geen ramphond

Op 19 september 2011 lanceerde stichting Dier & Recht (advocaat van de dieren) de RashondenWijzer in TROS Radar (NL1).

De toename van erfelijke aandoeningen is te wijten aan de te kleine genenpool waaruit fokkers kunnen putten. Er is te weinig genetische variantie (oftewel 'inteelt'). Hierdoor krijgen recessief overerfbare aandoeningen meer kans. Dit zijn erfelijke aandoeningen waarbij je het gen van je moeder en van je vader moet krijgen, wil de ziekte zich openbaren.

De rassen onderling kruisen zou lucht geven en de kans op recessieve genetische aandoeningen sterk verminderen. In dat opzicht is de Labradoedel dus een modern hondenras. Maar ga je vreemd bloed inbrengen dan krijgen je pups geen stamboom (ze voldoen immers niet aan de rasstandaard), en zijn ze dus 'niets waard'.

Een uitweg biedt het fokken op type in plaats van ras. Dat biedt meer vrijheid, waardoor de rassen die zich nu op een doodlopend pad bevinden te redden zijn. Door ze nieuw leven in te blazen. Als een goede blend whisky, door een scheutje van dit erbij en een scheutje van dat. Levendige, gezonde en blije honden. Dát zou toch het doel moeten zijn van een liefhebberij?

De branchevereniging van rashondenfokkers, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, is de enige instantie in Nederland die stambomen mag afgeven aan echte rashonden.

Inteeltbeperking

Vroeger - Nu

Bekijk hoe een aantal hondenrassen er vroeger uitzagen en lees over de erfelijke ziekten waar ze nu mee kampen.

Oordeel zelf »

Het probleem met onze rashonden en hun gezondheid is al jaren bekend en natuurlijk ook bij de Raad van Beheer. Toch hebben zij pas in 2010 een inteeltbeperking opgenomen in het reglement. Het is nu verboden te fokken met de combinaties: ouder-kind, broer-zus en grootouder-kleinkind. Wat nog wel mag is neef-nicht. De maatregel gaat dus nog niet erg ver. Waarom niet verder eigenlijk? Het antwoord van de Raad van Beheer is: “Als wij de maatregelen ineens doorvoeren zullen veel fokkers afhaken”.

Saillant detail: een stamboom afgeven levert 50 euro op. In 2009 waren de inkomsten hierdoor 2,5 miljoen euro.

Wil je een rashond?

Je zou bijna denken dat het 'fout' is om nog een rashond te willen. Nee, dat is het niet.

Natuurlijk koopt niemand een rashond om er alleen maar ellende mee te hebben en elke hond kan ooit ziek worden. Het gaat hier om een stukje kansberekening. Het is niet normaal wanneer je juist door de raskenmerken (stompe neus, lange rug, kleine schedel) de deur bij de dierenarts platloopt.

Ga selectief en verstandig te werk als je een rashond koopt. Verdiep je in het ras en de bijbehorende erfelijke kenmerken (uiterlijk, karakter en veel voorkomende ziekten). Neem contact op met de rasvereniging om je te laten voorlichten en bezoek een aantal fokkers om eens mee te gaan praten.

Koop dus geen rashond van een puppyfarm of andere vage bedoeling, waarbij zogenaamd gezonde rashondjes vanuit oostbloklanden worden geïmporteerd. Niet alleen heb je geen zicht op de vader- en moederhond, ook de socialisatie van de pups laat te wensen over.

Naar de rechter voor een fokverbod?

Reactie RvB

Waarom meer strikte regelgeving averrechts zou werken, dat de Raad van Beheer slechts invloed heeft op 9 rasstandaarden en waarom 65% van de honden zich aan hun regelgeving onttrekt.

Je leest het hier »

Stichting Dier & Recht wil een einde maken aan het leed van de Cavalier King Charles Spaniel. Ze willen een verbod op het plaatsen van advertenties voor Cavalier hondjes op Marktplaats en een onmiddellijk fokverbod. Marktplaats wil haar medewerking niet geven, want zo stellen zij: het ras is niet verboden. Enige verbetering die te verwachten valt moet dus komen vanuit de wet- en regelgeving, ofwel de politiek.

Voor een fokverbod is de medewerking nodig van de Raad van Beheer die daar tot nog toe niet toe bereidt is. “De afgelopen dertig jaar is het slechts pappen en nathouden wat de Raad van Beheer doet. Dus ik denk dat we elkaar bij de rechter zullen ontmoeten”, aldus voorzitter Hans Baaij van Dier & Recht.

Bron: TV programma 'Einde van de rashond', research door Norbert Reintjens.

BBC One over het einde van de rashond

BBC One maakte eerder al de documentaire "Pedigree Dogs Exposed". Het ging daarin om de gezondheids- en welzijnsproblemen bij de rashonden in de UK: “Our dogs are falling apart”.

'Pedigree Dogs Exposed' over het verborgen leed bij rashonden »

Geef jouw mening over dit rashondenprobleem

Heb je de ZEMBLA documentaire 'Einde van de rashond' gezien, of de BBC One reportage 'Pedigree Dogs Exposed', je mening gevormd op basis van dit artikel of anderszins ervaring met doorgefokte rashonden? Laat het dan weten via onderstaand formulier.

Lees wat anderen schreven over rashonden en doorfokken

Klik hieronder om de bijdragen van andere bezoekers te lezen... Je kunt elk verhaal van jouw reactie voorzien door op de link onderaan het verhaal te klikken.

Cavaliers 
Ik heb 2 Cavaliers. Eentje zonder stamboom, en 1 met. Dus officieel is de hond zonder stamboom geen rashond. Helaas wil het geval dat het hondje zonder …

Help rashonden! 
Beste, eerst en vooral ikzelf ben al sedert kinds af met honden bezig, zie ze graag en vooral ik accepteer hun diversiteit binnen eenzelfde ras! Volgens …

Niet geheel mee eens 
Ben ik het niet compleet mee eens. Ook fokkers die met hun honden showen dienen zich aan bepaalde regeltjes te houden, en uit MIJN ervaringen met fokkers …

Liefde voor de hond is fokken op gezondheid 
Hallo, Ik zag ook de documentaire 'Einde van de rashond': om bij te huilen! Onaanvaardbaar dat zoveel honden nu lijden enkel omdat mensen hen zo 'mooier' …

Rashonden fokken: het moet verboden worden! 
Ik vind dat het verboden moet worden een rashond te fokken. Want ook bij de zogenaamde "goede" fokkers vraag ik me af waar we nou in Gods naam mee bezig …

Rashonden vroeger mooier 
Ik vind het triest, die kapotgefokte honden. En persoonlijk vind ik de foto's van hoe honden er pakweg 50-100 jaar geleden uitzagen een stuk mooier. …

mishandeling van de rashond 
Ik heb met kippenvel zitten kijken naar de documentaire. verschrikkelijk dat dit kan in Nederland! Er bestaan zoveel belangen organisaties voor mensen …

Ik kan er niet eens een titel aan geven 
Het einde van de Rashond Ik heb net Zembla gekeken. Hevig geschokt en teleurgesteld over het dierenwelzijn in Nederland. Honden worden maar lukraak …

Click here to write your own.


Pay it forward & deel dit met je vriendenGerelateerd hondenleesvoer

Volg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »