Help rashonden!

door Ikke
(Belgie)

Beste, eerst en vooral ikzelf ben al sedert kinds af met honden bezig, zie ze graag en vooral ik accepteer hun diversiteit binnen eenzelfde ras! Volgens mij is het grootste probleem met rashonden is dat men vergeet waarvoor ze oorspronkelijk gebruikt werden. Hierbij werd vroeger meer gekeken naar de karakteristieke trekken van een hond en dan pas op uiterlijk. En de grootste boosdoeners van vandaag zijn bv st Hubertus !!!!

En op tweede plaats ik de mensen die honden kopen om ze te gebruiken als esthetisch pronkstuk. Ikzelf zal mijn voorbeeld trekken bij Mechelse herders de honden waar mijn vader in geboren is en mij er als kind bij betrokken heeft. Ik heb deze honden drastisch zien veranderen vooral op gebied van karakter als op uiterlijke kenmerken. Wat men vroeger verwachte van een hond is nu bij de meeste gevallen uit den boze. Vroeger werd er van de Mechelse herder een zeer slimme zelfzekere, zelfstandige hond en vooral wendbaar ook, zeer goede waker en enkel oog op zijn eigen familie. Wat resulteerde in een hond die er alles voor zal hebben om zijn familie, kudde of bezit te beschermen op een zelfstandige manier, een hond met een zeer hoge drift dus.

De dag van vandaag moeten veel werkhonden een echte schoothondje zijn. Met andere woorden van zodra een hond een niet sociaal rustig en onderdanig is worden die in de hoek slechte honden geduwd. Ik kan inderdaad verstaan dat mensen die bv een Mechelaar willen die onderdanig sociaal en rustig is meestal door gebrek aan kennis in het denken als een hond ontgoocheld waren, dus wat werd er gedaan, een kweeklijn opbouwen van Mechelaars met tegenovergestelde karaktertrekken dan men eigenlijk vroeger wilde en een symmetrie in de uiterlijke kenmerken.

En zo begint men het kweken met uitersten en ontstaan er Mechelse herders met allerhande verkeerde kenmerken. Wat doen ze de dan bv st Hubertus we gaan de rasstandaard aanpassen, en juist dat is zo verkeerd mensen. Een rasstandaard mag volgens mij in geen enkel geval gewijzigd worden.

Koop honden om te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, past dit niet bij uw leefwijze kijk dan bv voor bastaard hondjes die even leuk mooi en wat je maar wilt kunnen zijn en gun jezelf het plezier van een leuke kameraad.

Ik kan zo uren doorgaan maar wil tenslotte zeggen een stamboom is de dag van vandaag niet wat het was en das verd#^% jammer. Hierdoor ken ik zeer veel fokkers die niet meer met stamboom werken maar wel nog steeds via rasstandaard van vroeger werken om zo het karakter van onze werkhonden te behouden.

Comments voor Help rashonden!

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Feb 11, 2015
ras honden
door: Bert

Ik begrijp je zeer goed en het klopt wat je zegt. Ik zie dit ook - die veranderingen in de rassen - maar het ergste is dat ze nu meestal overfokt worden met veel afwijkingen, zoals maag of darmen te klein of te groot.

Maar wat kun je daar aan doen? De regering laat toe dat honden van andere landen niet eu honden kweken en leveren. Laat maar iets weten of je idee├źn hebt.

In ieder geval geef ik je gelijk en ik hoop iets te horen van jou. Succes!

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Einde van de rashond.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »