Hoe moet ik mijn Malamute corrigeren als hij blaft of gromt?

door Marja Koomen
(Blokker)

Ik heb een Alaskan Malamute van ruim ander half jaar. Het is een reu. Hij is erg lief en kroelerig. Maar zodra er eten in het spel is of in de buurt wordt ie fel. Hij gaat dan grommen naar andere honden en soms ook naar ons.


Ik word ook altijd geadviseerd volgens de dominatie theorie te handelen omdat Malamutes dit helemaal nodig schijnen te hebben (ze staan volgens sommigen dichter bij de wolven dan andere honden).

Als onze malamute het té bont maakt wordt hij dan ook wel eens op zijn zij gelegd of flink bij zijn wangen gepakt. Nu lees ik juist dat dat niet goed is.

Dagelijks laten we hem loslopen in een park waar hij veel honden tegen komt. Dit gaat bijna altijd goed. Hij vecht weinig met andere honden. Soms gebeurd dit natuurlijk wel eens, je snapt niet altijd waarom of juist dan.

Als hij het gevoel heeft dat anderen aan zijn voer/eten willen komen dan wordt ie fel en gromt flink.

Op zich hebben we weinig problemen met hem. Maar juist die verschillende theoriën van aanpak maakt je soms onzeker. Wel heb ik het gevoel dat mijn Malamute blaft als ie mij wat wil vertellen. Alleen is het niet altijd duidelijk wat ie wil vertellen.

Comments voor Hoe moet ik mijn Malamute corrigeren als hij blaft of gromt?

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Feb 19, 2014
Reactie op agressie bij eten bij Malamute
door: Anonymous

Ik heb zelf een Malamute sinds september en hij is nu 7 maanden oud. Met hem heb ik een beetje hetzelfde probleem. Ik kan met mijn handen in zijn voerbak en de voerbak weghalen, maar met ander eten hoef ik niet in de buurt te komen. Als hij dingen van de aanrecht of een tafeltje te pakken heeft (is niet altijd iets eetbaars) en hij wil het houden, dan gaat hij grommen als ik in de buurt kom. Ik heb dat weleens gedaan in het begin, maar dan kan hij flink uithalen en happen. Dit werd dus een probleem.

Tegenwoordig heb ik een andere oplossing. Ik ga in zijn buurt op mijn hurken zitten. Zo dicht mogelijk bij hem, dus totdat hij gromt, dan kom ik niet dichterbij. Ik heb hem geleerd (met speeltjes) wat 'loslaten' betekent, dus dan geef ik dat commando. Meestal doet hij dat dan niet, maar soms wel. Een andere manier die ik ook wel eens toepas, is hem bij me roepen. Dan laat hij wat hij had, soms gewoon liggen. Maar natuurlijk werken ook deze dingen niet altijd.

Mijn laatste redmiddel is onze volwassen Husky. Luistert de Malamute niet, dan roep ik de husky en krijgt hij een koekje. Soms geef ik de Malamute dan ook omdat hij heeft losgelaten wat hij had, maar soms geef ik hem ook niks en de Husky wel. Zo leert hij ook dat hij niet altijd maar een koekje krijgt in zo'n situatie. Tot nu toe werkt dit allemaal steeds beter en krijgt hij ook meer vertrouwen in mij dat ik niet altijd alles zomaar afpak.

Aug 07, 2012
Blaffen en grommen zijn communicatiesignalen
door: Angelique van Kuijk |Hondengedragstherapeut Kangani

Hallo Marja,

Voor nu kan ik je in adviseren om in iedergeval NIET te corrigeren.

Blaffen en grommen zijn communicatiesignalen. Wanneer je deze respecteert, dan zal de hond hierdoor vertrouwen opbouwen in de persoon of hond die ze respecteert. Worden deze grenzen niet gerespecteerd dan geeft dat stress en zal agressie toenemen.

Wanneer je gaat corrigeren kunnen er 2 dingen gebeuren:

- De hond vertoont het gedrag niet meer, omdat dit een negatief effect heeft, MAAR het gevoel blijft en wordt onderdrukt. Dit zal er op een of andere manier vroeg of laat uitkomen.
- De hond vertoont nog meer agressie en zeker met een Malamute heb je dan echt een probleem!

Je zou er dus heel simpel voor kunnen zorgen dat bij eten er geen andere honden in de buurt zijn.

Het grommen naar jullie kun je aan werken dat hij hierin vertrouwen opbouwt. Ik kan hier echter over de mail of zoals nu op deze manier geen gericht advies over geven, omdat het van vele factoren afhankelijk is hoe je daar het best mee om kunt gaan. Je kunt mij daarvoor bv. bellen (06-49388706), zodat ik wat meer vragen kan stellen en je kan adviseren.

Ik begrijp dat je onzeker wordt van verschillende theorieën, maar het verschil in theorieen zit m in dat er nog "oude" zienswijze zijn (die hardnekkig vastgehouden worden omdat het vaak helpt, maar niet ten goede komt aan het welzijn van onze honden) en door onderzoek en vernieuwde inzichten nieuwe zienswijze over de omgang met onze hond.

Voor wat betreft de dominantiehandelingen geldt: op de zij/rug leggen en alle fysieke "correcties" begrijpt een hond echt niet en geeft alleen maar stress!! Gedrag wordt tevens alleen maar onderdrukt. Leer de natuurlijke communicatie van je hond. Leer hem met de situatie omgaan. Het boekje Kalmerende signalen lezen is een eerste stap naar beter begrip. Een andere aanrader is het boek van John Bradshaw "Dit is de hond", geeft duidelijkheid over de nieuwe inzichten in het gedrag van onze honden.

Zoek begeleiding / training waar ze werken vanuit de nieuwe inzichten (dus geen dominantiehandelingen of correcties).

Veel succes en vooral plezier met jullie Malamute.
Angelique van Kuijk
www.kangani.nl


Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Stel je vraag over hondengedrag aan Kangani.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »