Hoe voorkom ik onzekerheid bij mijn hond

door Tineke Hulscher
(Amsterdam)

Ik heb een Labrador pup van 11 weken en wil weten hoe ik moet reageren op het steeds op mijn voeten gaan liggen van haar. Ik heb wel eens gehoord dat een pup dan dominant is, omdat hij je op die plaats wil houden.


Als ik haar uitlaat en er komt een hond aan duikt ze tussen mijn benen. Moet ik dat toestaan of een stap opzij doen. Ze gaat niet op haar rug liggen voor de andere hond.

En wat zou ik kunnen doen of laten om haar het gevoel te geven dat ik de baas ben?

Comments voor Hoe voorkom ik onzekerheid bij mijn hond

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Feb 28, 2013
Zorg dat jouw pup zich veilig gaat voelen, je hoeft "de baas" niet te zijn
door: Angelique van Kuijk |Hondengedragstherapeut Kangani

Hallo Tineke,

Wat fijn dat je deze vragen stelt. Ik weet dat heel veel pupeigenaren hiermee kampen. Dus bij deze mijn advies voor jou en alle pupeigenaren die dit lezen!

Wanneer een pup op je voeten gaat liggen en dit doen vrijwel alle pups, is dit zoals Barbara hieronder ook aangeeft contactliggen. Dit is een BASISBEHOEFTE dus toelaten! Wanneer je op wilt staan kun je natuurlijk gewoon even je pup opzij lokken. Vanaf een week of 16 wordt de pup vanzelf wat zelfstandiger.

Als je haar uitlaat en er komt een hond en ze duikt tussen jouw benen, dan betekent dat dat ze het heel spannend vindt. Je moet haar dan ook de steun geven. Dus toestaan EN ook begeleiden. Wanneer de andere hond rustig is kun je haar de tijd geven om zelf toch te gaan snuffelen. Wanneer de andere hond onbehouden is, bescherm haar daar dan tegen. Wanneer een onzekere pup overruled wordt, wordt ze alleen nog maar onzekerder en kan ontwikkelen tot angstagressie! Dus zeker geen stap opzij doen!

Je schrijft dat ze niet op haar rug gaat liggen, dat is mooi, dan is ze niet heel onzeker. Om meer over hondengedrag te leren is het Ideale Hondenbaas seminar aan te raden!

En wat je zou kunnen doen of laten om haar het gevoel te geven dat jij de baas bent? Dat hoeft niet! Tenminste niet op de manier zoals altijd gezegd wordt. Je moet ervoor zorgen dat zij zich veilig voelt bij jou, dat ze jou vertrouwd, dat ze weet dat jij moeilijke situaties regelt, dan gaat ze jou als leider zien. En zoals je in mijn artikelen kunt lezen spreek ik liever over begeleider.

Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt en ik zou zeker adviseren om begeleiding te zoeken bij een trainer die niet meer volgens de oude inzichten werkt.

En het belangrijkste: GENIET van haar.hondenschool kangani


Angelique van Kuijk is eigenaresse van hondenschool Kangani in het centrum van het land.Kangani begeleidt hondeneigenaren om met hun hond samen te leven vanuit verbinding, respect en vertrouwen en niet meer vanuit dominantie.Zowel individuele gedragstherapie in de huiselijke omgeving, groepslessen voor puppies en volwassen honden als sociale wandelingen in het bos behoren tot de mogelijkheden.Lees meer over Angelique en haar hondenschool »Feb 28, 2013
De verworpen dominantietheorie
door: Barbara

Beste Tineke,

Mijn advies is om deze pagina eens te lezen:
Over de dominantietheorie

Je zult dan zien dat de gedachten die je hebt over het gedrag van je pup nog te maken hebben met de zienswijze van vroeger. Pups houden graag contact, in het nestje doen ze dat ook bij elkaar en wordt wel 'contactliggen' genoemd. Het heeft dus niets te maken met het jou op je plaats willen houden.

Je pup zoekt ook bescherming bij jou als begeleider. Zie jezelf als coach of begeleider van je hond. Laat haar op zo'n moment niet in de steek.

Een aanrader om meer te leren over hondengedrag, vertrouwen en zelfvertrouwen zijn de seminars van Angelique (Kangani). Je kunt deze tegen een geringe vergoeding voor de lokatie en de koffie volgen.

De eerstvolgende is op 7 mei 2013:
De Ideale Hondenbaas Seminar

Groetjes en heel veel plezier gewenst met je pup,
Barbara

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Dominantie bij honden door Kangani.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »