Hond blaffen afleren

Waarom zou een hond niet mogen blaffen?

Laat ik voorop stellen dat ik niet vind dat een hond niet mag blaffen. Daarentegen zijn er wel mensen, waarvan ik vind dat ze beter hun mond kunnen houden.  Waar het om gaat is dat je het blafgedrag van je hond leert begrijpen en kunt managen (dus niet helemaal stoppen, maar managen).

“Life is no obedience exercise, it's a way of living together.”
Turid Rugaas

Blaffen is één van de manieren (naast piepen, grommen en huilen) die een hond gebruikt om zichzelf vocaal uit te drukken. Het wordt pas een probleem wanneer jouw hond urenlang blaft of juist veelvuldig blaft om vanalles en nog wat. In veel van dat soort gevallen zal er sprake zijn van stress.

Een hond is van nature een roedeldier en als hij nooit heeft geleerd om alleen te zijn - en jij gaat na 3 weken thuis te zijn geweest met je pup ineens weer full-time werken - zal dat heel veel stress geven. Je hond kan gaan piepen, janken, huilen en blaffen. Alleen zijn is iets dat je je pup echt moet aanleren. Bouw het rustig op.

Maak dus onderscheid tussen het normale blaffen dat de meeste honden doen (er zit behoorlijk verschil in blafgedrag tussen de verschillende hondenrassen) en de probleemblaffer.

Nu is het woord 'probleem' natuurlijk sowieso al een relatief begrip. Vergelijk het maar eens met het krijsen van een baby of het gillen dat kinderen doen als ze spelen. De ouders zelfs kunnen er onverstoorbaar onder blijven, of denken "kijk ze eens lekker lol hebben", maar dat is anders voor een 'vreemde'.

Ga eerst uitzoeken waarom je hond blaft

Hoe blaft jouw hond?

Honden hebben verschillende redenen om te blaffen en hun blaf kan ook heel anders klinken. Sommige honden hebben een hele bijzondere blaf.

Wanneer blaft jouw hond? En weet je waarom?

Vertel het hier »

Een hond blaffen afleren terwijl je niet weet waarom hij blaft is erg moeilijk. Stel je hond blaft omdat er een man op je dak loopt. Het is de schilder, maar dat weet hij toch niet. Morgen kan het een inbreker zijn. Zie het blaffen maar als een symptoom en als je alleen dat bestrijdt haal je de oorzaak ervan niet weg.

Als jij praat en je toehoorder luistert niet of lijkt je niet te horen, wat doe je dan? Je gaat harder praten toch? Zo is het met je hond ook. Wanneer hij iets wilt duidelijk maken en jij reageert er totaal niet op, zal hij andere manieren gaan verzinnen. Of hij geeft het uiteindelijk op, zoals jij het praten tegen een niet luisterende toehoorder zult opgeven, maar dan ben je wel teleurgesteld. Voor een fijne hond-baas relatie is het funest als je je hond steeds weer teleurstelt en nul op het rekest geeft.

Er zijn 2 soorten blafs die echt moeilijk af te leren zijn (de waarschuwingsblaf en de angstblaf). Daarom is het ook zo belangrijk dat je eerst nagaat waarom jouw hond (overmatig) blaft. En wil je geen waarschuwingsblaf, koop dan geen hondenras dat bekend staat om zijn waaksheid of overmatig blafgedrag. Maar misschien ben je beter af met een kat?

Blaffen als taal leren verstaan

Blaffen kent vele gradaties. Er is niet alleen verschil in geluidssterkte, maar ook in de toon en frequentie. Ga er maar eens op letten… het blafs is een rijkere taal dan je misschien denkt!

Wanneer je de verschillende blaffen van je hond kunt identificeren, kun je de oorzaak achterhalen. En wanneer je de oorzaak kent, is het veel gemakkelijker om het blaffen te gaan reduceren.

Ook weet je beter wat je moet doen met een blaffende hond als je zijn blaf verstaat.

Wanneer mijn hond blaft naar de schilder op dak erken ik zijn waarschuwing en vertel ik hem dat het ok is. Ik straf hem er zeker niet voor! Bij een andere blaf doet hij wel stoer, maar is ie eigenlijk doodsbang. Dit is de blaf die hij laat horen bij een passerende luchtballon. Wanneer ik hem dan even omhels is het meestal klaar. Het is geen troosten dat ik dan doe en er komt zeker geen babytaal aan te pas. Het effect is dat Kensho zich veilig voelt.

Moet ik het blaffen van mijn hond negeren?

Weet wat je kiest

Niet alle rassen blaffen evenveel. Woon je in een appartement of tussenwoning, dan is het goed om daar bij je keuze rekening mee te houden. Kies een ras dat van nature niet tot weinig blaft.

Vaak leren we alleen maar dat je het blaffen moet negeren en dat het dan vanzelf uitdooft. Dat is erg ongenuanceerd! Jouw hond is voor zijn welzijn afhankelijk van jou, zoals een kind afhankelijk is van zijn ouders. Wanneer een kind huilt zijn daar ook verschillende oorzaken voor mogelijk. Afhankelijk van de oorzaak (pijn, honger, verdriet, aanstelleritis) grijp je in of negeer je het. Leer dus ook bij een hond naar de oorzaak en de boodschap ervan te kijken. Het minste wat je kunt doen als je gaat samenleven met een dier is proberen het te begrijpen.

Daarnaast geldt dat bij blaffen negeren niet werkt om het te verminderen. Je hond blaft bijvoorbeeld omdat de postbode het pad op komt gelopen en daarna loopt de postcode weer direct terug. Je hond kan dan denken dat dat komt omdat hij blaft: hij heeft de potentiële indringer weggejaagd. Zo is het zelfbelonend gedrag geworden. Zie je de postbode naderen leidt je hond dan af met een speeltje om het blaffen te voorkomen.

Moet ik mijn hond vertellen om niet te blaffen?

Let ook op je eigen gedrag wanneer je hond blaft in jouw bijzijn. Even laten weten dat je zijn waarschuwingsblaf erkent is helemaal goed en dan moet het klaar zijn. Veel hondeneigenaren maken de fout om tegen de hond te gaan schreeuwen. Maar hoe klinkt schreeuwen in de oren van een hond? Yep! Het lijkt op blaffen.

Bij mij in de buurt wonen veel honden. Een aantal daarvan blaft langdurig en luidruchtig wanneer ik met Kensho voorbij hun huis wandel. Ze vertellen dat het hun huis is en dat ik maar vooral moet doorlopen en mij niets in mijn hoofd moet halen. Prima. Ik was het al niet van plan, maar het is duidelijk zo.

Wat de baasjes van die honden doen is veel interessanter. Ze gaan tegen de hond schreeuwen. 'Ophouden', 'Stil zijn', 'Hee' en 'Nee'. En die hond denkt 'gezellig, baasje doet mee… lekker samen naar de passanten schreeuwen'.

Honden vinden het prachtig als hun baasje ze probeert te overschreeuwen. Zij beschouwen dat als bijspringen en het probleem wordt dus eerder verergert. Praat dus altijd met een zachte stem naar je hond, wanneer je hem het blaffen wilt afleren. Heb geduld en blijf zelf altijd rustig.

Een echte leider overschreeuwt zichzelf niet. De roedelleider bij de wolven heeft aan een blik genoeg. En vergeet nooit om goed gedrag uitbundig te belonen.

Hoe leer ik dan mijn hond het blaffen af?

Anti blafband?

Een anti blafband voor honden is de slechtste 'oplossing' die je maar kunt kiezen. Je vergroot de stress bij je hond, terwijl je niets aan de oorzaak doet.

Meer bezwaren tegen de blafband »

Er is geen eenduidig antwoord mogelijk, omdat er verschillende redenen zijn om te blaffen en overmatig blaffen meer oorzaken kan hebben. Probeer dus eerst na te gaan waarom je hond blaft en schakel een hondengedragstherapeut in om je te helpen.

Uitsluiten van fysieke problemen door een dierenarts is onontbeerlijk voor de gedragstherapeut in zijn of haar beoordeling van het probleemgedrag van je hond.

De hondengedragstherapeut zal bij je aan huis komen en met je inventariseren wanneer het probleemblaffen optreedt. Dan maak je samen een plan van aanpak en via vervolgconsulten en frequente begeleiding per mail/telefoon ga je aan het probleemgedrag werken.

Maatregelen bij blaffen van honden - advies van de Hondenbescherming Aanwijzingen van de Hondenbescherming bij hondengeblaf

Gerelateerd hondenleesvoer


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »