Mijn hond eet poep - Help!

Over honden die eetbare dingen van straat eten. Dit artikel is voor jou interessant als:

 • Je hond eet poep.
 • Je hond eet eigen ontlasting.
 • Je hond eet paardenvijgen.
Door: Angelique van Kuijk van Hondenschool Kangani

Is het normaal dat mijn hond poep eet?

Een hond die op straat eetbare dingen vindt en deze opeet vertoont in principe heel natuurlijk gedrag. Hij denkt er niet over na of het "veilig" is. Een veelvoorkomend "probleem" is ook het eten van ontlasting. Dit vinden dieren, in tegenstelling tot wij mensen, niet vies. Eten is overleven, een primaire behoefte dus. Het is voor de hond lekker en een dier doet nu eenmaal dingen die voor hem iets opleveren.

Een hond die voldoende te eten krijgt (lees: de juiste voedingsstoffen binnen krijgt) zal niet op zoek gaan naar eten op straat. Maar wanneer hij toevallig iets eetbaars tegenkomt is het vrij normaal dat je hond dit pakt en opeet. Het wordt een probleem wanneer je hond jou over straat sleurt om eten te vinden. Wanneer dit het geval is dan is er meer aan de hand. Wanneer je hond dingen die hij op straat tegenkomt opeet is het jouw keuze of je dit toelaat of dat je hem gaat leren dit te negeren. Het hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar het kan wel.

Sint Bernard hond eet poep Deze hond eet poep, maar leert het te negeren

Moet ik mijn hond straffen voor het eten van poep?

Net als wat ik in het artikel over het eten van oneetbare dingen (plastic, sokken, etc) schreef, zijn wij vaak zelf de oorzaak van overmatig vertoont gedrag. Wanneer wij reageren met “oh bah, wat doe je nu, dat mag toch niet” of zelfs “foei” of “nee”, dan geven we de hond aandacht en leggen we de focus erop. De hond zal het gedrag hierdoor meer gaan vertonen. Met name ook omdat het eten van eetbare dingen ook nog zelfbelonend is. Het is namelijk lekker. Je hond hiervoor corrigeren heeft in de regel dus geen effect. De meeste honden nemen een correctie op de koop toe. Welke correctie is dan genoeg om het lekkers te laten voor wat het is?

Stress als oorzaak van overmatig eetgedrag

Ook hier kan stress weer een oorzaak zijn. Stress heeft vele oorzaken.

 • Je hond is onzeker of zelfs angstig op straat.
 • Je vraagt teveel van je hond waar hij niet aan toe is.
 • Ook het (onbewust) negeren van kalmerende signalen van de hond levert stress op.

Net als bij mensen kan een hond overmatig gaan eten wanneer hij stress ervaart. Om dit te onderzoeken en te verhelpen is het verstandig om de hulp van een deskundige in te schakelen die gespecialiseerd is in stressreductie.

Wanneer er sprake is van aangeleerd gedrag of gewoon het natuurlijke gedrag, dan kun je je hond naar mijn mening het best leren om iets eetbaars te negeren of naar jou te kijken. Je moet hem leren dat dat gedrag hem iets superlekkers oplevert. Ik werk hierbij het liefst met Rodiworst of zelfs gekookte kipfilet. Je moet iets hebben waar je hond je vingers bij opeet (bijna dan ).

Voorkomen vooral ook dat hij (regelmatig) ervaart dat het eetbare op straat erg lekker is. Heeft je hond dit al ervaren, dan kun je hem nog steeds leren om het te negeren. Het zal alleen wat meer tijd kosten dan wanneer hij die ervaring nog niet heeft. Verder heb je een goed anticipeervermogen nodig.

Lees hier hoe je je hond deze gewoonte afleert »

Paardenvijgen eten gevaarlijk voor hond

In de filmpjes op mijn 'Kangani hondengedrag YouTube kanaal' zie je dat we oefenen met paardenvijgen en een hond die paardenpoep wil eten.

Sint Bernard leert om paardenvijgen te negeren

Bij een individuele les doen we een paar oefensessies.

Je ziet dat de Sint Bernard hond nadenkt over wat hij zal gaan doen
Dat gaat al steeds beter

In het tweede filmpje wordt de keuze om naar de eigenaar te kijken al sneller. Hoewel hij nog wel probeert of het toch niet lukt. Voor 100% succes zul je dit soort sessies moeten herhalen op verschillende dagen en verschillende plaatsen.

Paardenvijgen verdienen extra aandacht, omdat het eten hiervan zeer gevaarlijk kan zijn voor je hond. Ze bevatten zeker parasieten die voor je hond ziekmakend zijn. ok is er een grote kans dat een paardenvijg resterend wormenmiddel bevat. Dit is puur gif voor je hond. Paarden moeten om de 6 weken ontwormt worden, veel paardenvijgen zullen dus wormenmiddel bevatten. Wanneer je hond dit eet kan het zelfs dodelijk zijn. Het is dus zaak om je hond in ieder geval te leren om paardenvijgen te negeren. Een boterham van straat dat een kind heeft weggegooid is niet zo erg.

Waarom eten honden zo graag paardenvijgen?

Er zijn veel theorieën over het eten van paardenvijgen door honden. Bijvoorbeeld dat ze het zouden doen omdat ze een eiwittekort hebben, dat niet voldoende in hun eigen voeding zit. Het geven van versvlees voeding kan het gedrag verminderen. Ik ken echter ook veel verhalen van honden die versvlees krijgen en toch van paardenvijgen willen eten. In mijn ogen doen ze het gewoon omdat het lekker is. Ook al krijg ik voldoende voedingsstoffen binnen, een slagroomgebakje gaat er altijd in. Wij vinden ontlasting eten vies, maar voor dieren in de natuur is het normaal. Kijk maar naar een moederhond die de ontlasting van haar pups eet om het nest schoon te houden.

Wat als je hond toch paardenvijgen heeft gegeten?

Hou je hond erna (extra) in de gaten. Voelt hij zich niet lekker, gedraagt hij zich sloom en heeft hij diarree en krampen, raadpleeg dan je dierenarts en vertel hem dat hij paardenvijgen heeft gegeten. In het ergste geval kan een hond overlijden. Vooral Collie-achtigen schijnen hier erg gevoelig voor te zijn.

Groetjes,
Angelique

P.S. Mocht het met deze informatie en de filmpjes toch niet lukken om het gedrag van je hond om te buigen, neem dan contact met mij op.

Ik kan je in één individuele les begeleiden om dit ook voor jou tot een succes te maken.

hondenschool kangani

Angelique van Kuijk is eigenaresse van hondenschool Kangani in het centrum van het land.

Kangani begeleidt hondeneigenaren om met hun hond samen te leven vanuit verbinding, respect en vertrouwen en niet meer vanuit dominantie.

Zowel individuele gedragstherapie in de huiselijke omgeving, groepslessen voor puppies en volwassen honden als sociale wandelingen in het bos behoren tot de mogelijkheden.

Lees meer over Angelique en haar hondenschool »

Aanbevolen hondenboeken

KALMERENDE SIGNALEN

Niet elke kwispel betekent hetzelfde. Een gaap is niet altijd gewoon een gaap. Wegkijken is juist sociaal. Herken de taal van de kalmerende signalen en communiceer woordenloos met je hond.


BLAFGEDRAG VAN HONDEN

En communiceren jullie niet helemaal woordenloos , dan is het handig om blaftaal te leren verstaan via dit boek.


MIJN HOND TREKT

Waarom trekken sommige honden aan de lijn? En hoe leer je ze dat af? Eenvoudige stap-voor-stap methode met verhelderende foto's om je hond te leren ontspannen aan de lijn mee te lopen.Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »