Trekt jouw hond aan de lijn?

Wanneer je hond aan de lijn trekt, dan wil ie ergens naartoe - maar hij heeft ook geleerd dat als ie trekt, dat jij wel volgt! Het is voor jullie allebei veel fijner wandelen als je hem dit afleert.

Kensho's zelf gewonnen halsband

Leer je hond jou te volgen

Dat 'volgen' hoef je niet letterlijk te nemen hoor; je hond hoeft echt niet achter jou te lopen. Het is meer dat ie bijvoorbeeld naast je loopt, maar wanneer jij van richting verandert volgt ie dat.

Kensho loopt nu netjes naast mij, tot ik zeg “ga maar” en dan mag ie de 10 meter lijn uitlopen. Volgens mij is het zijn favoriete commando, na “ga je mee?" (als vraag gesteld, maar zeker niet als vraag bedoelt en dat weet hij heel goed). Maar zo braaf was hij niet gelijk! Het trekken heb ik afgeleerd door om te draaien, dus niet te volgen. Mijn hond leert snel, maar hij kan ook enorm eigenwijs zijn. Zo gebeurde het een keer dat ik een half uur (het voelde in elk geval als heel lang) deed over 100 meter! Elke keer als er weer spanning op de lijn kwam, draaide ik om. Uiteindelijk viel het kwartje wel. Als Kensho ooit het park wilde bereiken, moest ie ervoor zorgen dat de lijn slap bleef hangen.

Als je nu denkt “Wat een rare commando's geeft die Barbara”, dan geef ik je gelijk. Mijn commando's zijn mijn eigen verzinsels. Wat maakt het ook uit? Op de eerste hondenschool waar ik met Kensho kwam kreeg ik het al te horen. “'Ga je mee' is geen commando! Je moet 'VOLG' zeggen?”. Pfff.... Een ander verzinsel van mij is 'Kensho even wachten', maar daarvoor in de plaats moest ik maar roepen 'HALT'. Nou, dat deden we niet. Ik ben minstens zo eigenwijs als Kensho.  Zolang hij maar begrijpt wat ik bedoel en luistert. En bij 'Kensho even wachten' bevriest hij, totdat ik weer naast hem sta.

Ik heb nu een volggeluidje bedacht en als ik dat maak moet Kensho mij volgen. Dit is handig als ik ineens van richting wil veranderen, omdat we anders in een lastige situatie terecht komen (een loslopende reu bijvoorbeeld). Met wat lekkere stukjes Rodi had ie dit zo aangeleerd.

Waarom een tuigje beter is dan een halsband

Een tuigje voelt veel comfortabeler, waardoor je hond eerder tot rust kan komen. Het is ook gezonder, omdat het de bloedsomloop niet afknelt.

Herken de taal van honden en voorkom stress en bouw een betere, diepere, verstandhouding op:

Nederlandstalig theorieboek.
Engelstalige versie 'Calming Signals'.
Praktijkcursus 'How To Talk To Dogs'.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »