Hond zet de boel op stelten

door Hanneke
(Brabant)

Queeny & Bindi

Queeny & Bindi

Ik heb een ontzettend lief, schattig yorkje! Een Yorkshire Terrier, met de nadruk op Terrier. Misschien roept dat al iets op bij sommigen. Ik heb een hele bijzondere.


Bindi is haar naam. Aan de ene kant is ze ontzettend lief, schattig, aanhankelijk, enorm kwetsbaar en ontzettend vasthoudend. Maar ze heeft ook een andere kant: hyper, hyper, hyper druk.

Ik heb ook nog een sheltie, Queeny, en samen versterken ze elkaars drukte! Blaffen kunnen ze als de besten, ik word er helemaal gek van.

Bindi, de york, is nu 3 jaar bij mij. Drie jaar lang probeer ik haar te begrijpen. Verschillende gedragstherapeuten hebben geprobeerd me advies te geven maar haakten eigenlijk al snel af.

Eén therapeut begreep haar heel goed maar die was voor mij niet meer te betalen. Dus daar zat ik weer. Bindi zet letterlijk mijn hele huishouden op stelten. En dat iedere keer wanneer ik opsta, een deur dicht doe, mijn PC uitzet, een kastdeur dichtdoe, mijn mok neerzet, ... Altijd gaat ze er van uit dat er iets gaat gebeuren, dat we gaan wandelen of zo. Ze stuitert dan door de hele kamer, bovenop de katten, de tafel, alles wat ze onderweg tegenkomt heeft ze dan een paar keer gehad.

Ze blaft daarbij zodanig dat ze helemaal buiten zichzelf raakt. Dit buiten zichzelf raken heeft ze ook in iedere nieuwe situatie. Eerst negeerde ik het, want zo hoorde het was me verteld, maar bij Bindi werken de meeste standaard oplossingen niet.

Met spijt denk ik nog steeds terug aan toen ik haar mee had genomen naar zee. Ook dit was nieuw voor haar en ik heb haar 1,5 uur tekeer laten gaan met het idee dat ze vanzelf op zou houden als ik er maar geen aandacht aan besteed. Dat deed ze niet.

Toen zag ik het nog als falen als ik haar oppakte. Nu doe ik dat het grootste deel van de dag. Hartstikke fout zeggen de meeste mensen maar toch het enige wat bij Bindi werkt. Zodra ik Bindi vast heb, aanraak, kan ik haar kalm krijgen en zodra ze kalm is zet ik haar met haar pootjes weer op de grond.
Een soort reset noem ik het.

Wanneer Bindi over haar toeren raakt is ze niet meer te bereiken en raakt ze letterlijk oververhit. Ze stopt niet is gebleken en ik heb gemerkt dat ik alleen maar schade toebreng wanneer ik het geduld niet op kan brengen om haar iedere keer tot kalmte te begeleiden.

Bindi is vermoedelijk nooit gesocialiseerd geweest. Haar eerste 5 jaar van haar leven is ze verwaarloosd geweest en ook mishandeld. Daarom heb ik haar destijds ook in huis genomen. Al die tijd ben ik er van uitgegaan dat ik haar iets bij zou kunnen brengen. Nu is ze al ontzettend vooruitgegaan maar dat drukke krijg ik er maar niet uit en dat vind ik het moeilijkste om mee om te gaan.

Afgelopen november heb ik een introductie T-touch massage cursus gevolgd en dat is tot nu toe het enige wat resultaat op heeft geleverd. Door haar op een bepaalde manier aan te raken wordt Bindi rustig en kan ik haar bereiken. Maar op afstand lukt het me dus niet om te voorkomen dat ze helemaal over haar toeren raakt en niet meer te kalmeren is. Het lijkt ook een aanhoudend probleem, het wordt niet minder.

Mensen en dieren die ze leert kennen accepteert ze wel en daarmee is ze ontzettend gek. Maar iedere keer wanneer er iemand in de buurt komt of een hond nadert die ze niet kent dan kan ze behoorlijk tekeer gaan.

Haar oogjes gaan ook achteruit dus dat helpt natuurlijk ook niet maar waarom lijkt Bindi niet te leren? Waarom springt ze bv iedere keer boven op de kat terwijl ze toch al een aantal keer een haal heeft gekregen?

Kortom, ik begrijp haar niet helemaal. En dat vind ik erg jammer. Ik zoek eigenlijk nog steeds een manier om haar te bereiken. Een manier zodat ze zich open stelt voor mij. Ze leeft compleet in een eigen wereldje en ik krijg contact met haar door die aanrakingen en ook wanneer ik bv Queeny aandacht geef, dan wilt ze dat ook. Maar verder, zoals dat bij de meeste honden gaat, lukt dat bij haar niet en dat vind ik wel jammer.

Klik hier om een comment achter te laten

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Vragen & Antwoorden.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »