Hondenrassen met problemen

Veel hondenrassen hebben problemen en soms zelfs in die mate dat er geen gezond exemplaar meer te vinden is. Er gaat een hoop verborgen leed schuil achter hondenshows.

De oorzaak zou zijn dat er op uiterlijk wordt geselecteerd en dat de consument erom vraagt. Dat wij het dus met zijn allen 'mooi' vinden, maar is dat wel zo? Bekijk hieronder de vroeger - nu foto's van verschillende hondenrassen en oordeel zelf.

Enkele van de hondenrassen met problemen

Er zijn Teckels die inmiddels zo lang zijn dat ze door hun rug zakken. Flatcoated Retrievers waarbij kanker veel vaker voorkomt dan in de gemiddelde hond. Berner Sennenhonden worden gemiddeld nog maar 7 jaar oud, want 1 op de 10 krijgt kanker. Of Shar-Pei's die door hun vele plooien en rimpels structureel last hebben van eczeem.

Het gaat mis als op extremen wordt gefokt

Mopshond (pug) - vroeger en nu (doorgefokt) De Mopshond heeft een overdreven plat gezicht gekregen
Teckel - vroeger en nu (doorgefokt) De huidige Teckel heeft een langere rug en kortere pootjes dan vroeger

Een hond die in meer extreme mate de raskenmerken vertoont (een langere rug dan gemiddeld, een kortere neus dan gemiddeld, etc) wordt op de hondenshows beloond met meer punten. Meer punten betekent een hogere waarde als dekreu of fokteef, waardoor de pups meer geld opleveren. Wat de hond er zelf van vindt? Die heeft er vaak alleen maar last van. Wederom moet het dier zich maar weer schikken naar wat de mens van hem wilt.

Hoe zien deze rashonden eruit in de toekomst als het fokken op dezelfde manier door blijft gaan? Kunnen honden dan nog wel zelf lopen, zelf ademen, zelf hun behoefte doen, door het bos rennen, spelen op het strand?

De Cavalier King Charles Spaniel lijdt vaak pijn

king charles cavalier spaniel - einde van de rashond De hersenen drukken de ogen naar buiten

Bij de Cavalier King Charles Spaniel is de schedel te klein, zijn er knieproblemen (patella luxatie), heupproblemen en hebben ze ook vaak last van hartfalen (mitral valve disease of MVD), chronische oorontsteking en alsof dat nog niet genoeg is: episodic falling (lijkt op een epileptische aanval) en inward sneezing (ook wel reverse sneezing of backwards sneezing genoemd) waarbij de hond snel lucht in zijn neus trekt i.p.v. de andere kant op. zoals bij een normale nies).

De Stichting Dier & Recht eist daarom zelfs een verbod op de fok van de Cavalier King Charles Spaniel. Zij stellen dat hier echt sprake is van dierenmishandeling die maar door kan gaan door onwetendheid van de consument.

Moet kunnen?

Wat vind jij van de rashond vroeger en nu? Is dit nog mooi? Zijn de gezondheidsproblemen acceptabel? Gun je iedereen zijn liefhebberij?

Laat het hier weten »

Denk je eens in als je wordt gefokt op een mooie kleine schedel, maar dat jouw schedel inmiddels te klein is geworden voor de omvang van je hersenen: dat is pas hoofdpijn! Of dat je elke dag schoenen moet dragen die 3 maten te klein zijn.

Behalve hevige pijn leidt een te kleine schedel ook tot ernstige neurologische problemen (syringomyelia). Wereldwijd zou 40% van dit hondenras in meer of mindere mate leiden aan syringomyelia.

Veel fokkers van dit ras negeren of ontkennen de problematiek of zeggen “een beetje is wel acceptabel” (acceptabel voor wie?). Uiteindelijk ontwikkelt bijna 100% uiteindelijk een hartafwijking. Wanneer je doorfokt met een reu of teef die een overerfelijke afwijking heeft, dan houdt je de ziekte in stand.

Een hond met een stok op zijn schedel slaan totdat hij zo'n hoofdpijn heeft als syringomyelia geeft is strafbaar! Het fokken met hondjes die deze erfelijke ziekte doorgeven aan hun pupjes is dat niet! Hoe raar is dat?

Ja, maar…
“Gezonde honden zijn bijna niet te vinden”, zegt een fokker.

Bulldoggen spannen de kroon

De Engelse Bulldog heeft een gedrongen lichaam en een teruggefokte neus. Zo krijg je honden waarvan de neus zo stomp is dat ze nauwelijks nog kunnen ademhalen. Soms zelfs zo erg dat deen operatie nodig is om de hond genoeg lucht te geven. Ook ingegroeide staarten komen veel voor en daar heeft de hond vaak last van.

“De Engelse Bulldog plant zichzelf niet voort”, aldus M. van Driel voorzitter van de Bulldog Club Nederland. Bij de bevruchting moet er kunstmatige inseminatie aan te pas komen en pups worden geboren via een keizersnede. Daarmee geeft Moeder Natuur al aan dat het zo niet meer kan! M. van Driel wil daarom het ras terugfokken naar de vorm die het vroeger had (zie illustratie).

buldoggen vroeger en nu Vroeger kon de bulldog wel ademen zonder erbij te knorren

'Bullenspecialist' W. Strikkers is een dierenarts die gespecialiseerd is in dit ras. “Schoonheid is boven functionaliteit gesteld”, zegt hij. Schoonheid? Smaken verschillen, maar een hond die zoveel last heeft van zijn lichaam 'mooi' noemen is in mijn ogen geen dierenliefde.

Duitse Herders zakken letterlijk in


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »