Hondenscholen zijn voor honden, toch?

Voordat ik de vraag over het waarom van hondenscholen beantwoord, eerst even een inleiding over hoe ik op het idee kwam dit artikel te schrijven.

Laatst zag ik een vrouw lopen met een klein hondje aan de riem. Hij blafte van een afstandje naar mijn hond en ik liep aanvankelijk gewoon door. De vrouw gaf haar hondje een zit-commando, maar de kleine reu luisterde niet. Hij was te gefocust op Kensho; teveel afgeleid om het commando op te volgen.

akita in puppyklas

De vrouw ging daarop hard aan de riem snokken en scheldend het commando herhalen. Steeds die harde klap aan dat kleine nekje en het beestje ging nog niet zitten. Ze gaf niet op… ging door met rukken en schelden en toen hield ik het ook niet langer meer. Ik ben teruggelopen. Wat moet ik dan? Dit is toch niet om aan te zien en zo’n dier kan zich niet verdedigen. Althans… zodra hij dat wel zou doen, is ie zogenaamd ‘vals’ en moet ie naar het asiel of worden afgemaakt. Lekkere positie om als hond in te verkeren.

Ik vroeg haar of ze op hondencursus was geweest. Ze antwoordt gepikeerd.
- "Ja, hij is op hondencursus geweest".
- "Nee, dat was mijn vraag niet: Ben jíj op hondencursus geweest?"

Het is een grote misvatting te denken dat hondencursussen er zijn voor de honden. Het is het baasje die daar wat geleerd moet worden.

Er zijn veel meer misvattingen, maar laten we beginnen met deze:

Hondenscholen zijn voor honden

Stel dat dat waar was. Dan zou je je hond gewoon naar school kunnen sturen en zelf op zondagochtend gewoon uitslapen (want dan zijn de hondenscholen meestal actief). De hond verstaat niet eens een woord van wat er daar gezegd wordt, laat staan dat ie zomaar het nut ervan inziet en ook echt naar de instructeur zal luisteren.

Er zijn uitzonderingen! Sommige hondentrainers nemen een problematische hond een tijdje onder hun hoede om deze vervolgens weer bij het baasje terug te brengen. Dit zal echter altijd vergezeld gaan van het bijbrengen van de beginselen bij het baasje. Het gaat hand in hand. Je zult toch echt zelf moeten leren hoe een hond in elkaar zit, hoe een hond de wereld – en jou !! – ervaart, hoe je op de juiste manier een commando geeft en hoe je moet reageren wanneer hij dit wel c.q. niet opvolgt.

Voordat een hond een commando kan opvolgen, moet hij eerst leren wat het betekent. Wanneer je dit hem niet duidelijk hebt aangeleerd, mag je hem gewoon niet straffen als hij het niet opvolgt. Zoals de hondenfluisteraar Klaas Wijnberg zegt: "Begrijpt je hond jouw oefening niet, loopt dan naar een boom, beuk je hoofd er tegenaan en ga nadenken over wat je verkeerd hebt gedaan". Nu hoef je van mij je hoofd niet te bezeren, maar ga zeker geen fysiek geweld toepassen op je hond!

Begrip gaat vooraf aan gehoorzaamheid en geen volgzaamheid zonder respect. Wat je wilt is dat jouw hond je gehoorzaam is omdat hij jou als leider ervaart – en niet omdat ie bang voor je is!

Wij hebben onszelf uitgeroepen tot het meest intelligente wezen op de planeet en dus moeten dan ook de consequenties daarvan dragen. Je kunt van een hond niet verwachten dat hij jouw taal leert, dus moet je je best doen om zijn taal te leren. Niet dat je je nu honds moet gaan gedragen, maar het helpt wel om te weten hoe een hond de wereld interpreteert (in termen van rangorde, territorium, dominantie, etc).

puppyklas hondenschool

Je hebt zelf dus te leren hoe je met een hond omgaat. Daarom ga jij op zondagochtend naar de hondencursus. Jouw hond gaat met je mee (het zijn immers sociale dieren ), maar dat is zodat jij direct kunt oefenen en de hondentrainer kan zien of jij (!) het goed doet.

Dus als ik het allemaal al weet hoef ik niet met mijn hond naar de hondencursus?

Nee, het omgekeerde is niet per sé waar. Ook als je al wel weet hoe je met een hond moet omgaan en je bijvoorbeeld een tweede of derde hond aan het opvoeden bent, hebben hondenscholen nut. Je hond komt in aanraking met soortgenoten en dit is belangrijk voor zijn socialisatie. Ook leert hij naar je luisteren terwijl er allerlei afleidingen zijn. Niet voor niets is de meest gehoorde uitspraak op de hondenschool: "Thuis doet ie het wel".


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »