Natuurlijke hondentraining

Kies de juiste aanpak voor JOUW hond

Elke hond is anders en een effectieve hondentraining is een training die rekening houdt met het individuele karakter en temperament van jouw hond.

We kunnen je de boeken van Turid Rugaas van harte aanbevelen. Ze zijn er nu ook allemaal in het Nederlands; wel zo handig!

Je zult dus naar het individuele gedrag moeten kijken van je hond en beoordelen hoe hij reageert op de training om te zien of dit bij hem past. Er zijn deskundigen die menen dat jij maar gewoon de baas moet zijn, of spelen, en dat de hond maar MOET volgen. Luistert hij niet, dan krijgt ie op zijn lazer tot ie het wel doet. Dat kan met stemgebruik, met hulptuigjes of zelfs met schokjes. Nodeloos te zeggen dat je dan een angstige hond krijgt. Misschien doet ie wel wat je zegt, maar dat doet ie uit angst.

Er zijn verschillende inzichten in de wereld van hondentraining. Voordat je daarover je mening vormt is het belangrijk even naar het achterliggende wetenschappelijk onderzoek te kijken.

Als je voor een hond gaat zorgen, waar moet je dan allemaal aan denken?

  1. Spullen: halsband, riem, voerbak, drinkbak, mand, etc.
  2. Opvoeding & training: zindelijk maken, kauwbehoefte goed richten, etc.
  3. Voeding & verzorging: hondenbrokken of vers voer, ontwormingskuren, inentingen, etc.
  4. Bewegingsbehoefte: wandelingen maken.
  5. Nog iets? Wat is ingrediënt 5 dan?

Ingrediënt nummer 5 is essentieel, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Het gaat hierbij om het emotionele welzijn van de hond. Wat heeft jouw hond nodig om zich gelukkig te voelen? Denk daarbij aan zijn passie (die vaak voorvloeit uit zijn genen en dus hoort bij het ras), maar ook aan de hondentrainingsmethode die je kiest of hoeveel je met je hond samen doet. Kom je niet tegemoet aan de emotionele behoeften van jouw hond dan kan hij angstig worden of gewoon wegkwijnen.

Van 'africhter' naar 'verantwoordelijk hondenbaasje'

Hondentaal

Versta jij de hondse kwispeltaal feilloos? Leer meer over kwispelen en de varianten.

Een goede hondeneigenaar vindt het niet alleen belangrijk dat zijn hond goed is opgevoed, maar ook dat zijn hond zich lekker voelt. Je hebt immers zelf ervoor gekozen om een hond in je leven te halen en een hond heeft niet de vrije keus daaruit te stappen. Daarom is het zo belangrijk dat jij, als begeleider van je hond, ervoor zorgt dat je hond een goed leven heeft… fysiek én emotioneel.

No more alpha's

Waarom de dominantietheorie achterhaald is, waar deze vandaan komt en wat het alternatief is.

Nu zijn er gelukkig een aantal hondentrainingsmethoden die afrekenen met ouderwetse technieken en die veel meer rekening houden met de natuur, de aard van het beestje. Deels zijn de inzichten gebaseerd op observaties van wolven of wilde honden, maar ook door 'gewone' huishonden te observeren wordt er heel veel kennis opgedaan. Deze kennis wordt continu vertaalt naar de juiste manier van omgaan met een hond. Met respect.

Trekken aan de lijn

Trekt jouw hond aan de lijn? En blijf jij hem volgen? Als je het hem afleert lopen jullie allebei veel meer relaxed buiten.

Een hond die hond mag zijn is een ontspannen hond, zal conflicten vermijden, blaft niet naar alles dat voorbij loopt of beweegt en is geweldig om in je leven te hebben. Zorg dus goed voor je hond en laat hem hond zijn, want daar heb jijzelf en ook de rest van je omgeving heel veel plezier van.

The World by Kensho Bekijk de wereld eens zoals je hond dat doet

Wie is de beste hondentrainer voor jouw hond?

Jij bent natuurlijk zelf de beste hondentrainer. Jij hebt een band met je hond en die ga je verstevigen. Geen hondentrainer kan dat voor je doen. Wat er dus gebeurd bij een hondenschool is dat niet de honden worden getraind, maar JIJ wordt getraind. Jij leert hoe je je hond moet begeleiden.

Verschillende methoden in hondentraining

De Waarheid over Honden

Nog voordat ik Kensho ging ophalen bij de fokker heb ik mij verdiept in hondentrainingen. Ik ben ook gaan kijken op verschillende hondenscholen en heb veel boeken over de aard van het beestje gelezen. Wat mij het meest aansprak waren de trainingen die de link legden tussen de natuur van de hond (een hond is anders dan een paard en voor wie mij niet kent… ik was wel gewend paarden te trainen, maar had voor Kensho geen eigen hond gehad).

Drie van de (vele) boeken die ik toen heb gelezen:

Dit zijn maar 3 van de vele perspectieven op hondentraining. Wil je meer weten over de eerste, die van Turid Rugaas… lees dan snel verder! Als je deze wilt leren en in de praktijk wilt toepassen onder begeleiding, dan weet ik waar je moet zijn (uit ervaring  ).

Aanbevolen hondenboeken

KALMERENDE SIGNALEN

Niet elke kwispel betekent hetzelfde. Een gaap is niet altijd gewoon een gaap. Wegkijken is juist sociaal. Herken de taal van de kalmerende signalen en communiceer woordenloos met je hond.


BLAFGEDRAG VAN HONDEN

En communiceren jullie niet helemaal woordenloos , dan is het handig om blaftaal te leren verstaan via dit boek.


MIJN HOND TREKT

Waarom trekken sommige honden aan de lijn? En hoe leer je ze dat af? Eenvoudige stap-voor-stap methode met verhelderende foto's om je hond te leren ontspannen aan de lijn mee te lopen.


Mijn ervaring met het trainen van mijn Akita

Met een enorme theoretische basis en alle juiste intenties heb ik mij direct ingeschreven bij de hondenschool toen ik mijn pupje had opgehaald. Maar waar ik toen tegenaan liep… Ik moest die ene methode volgen die ze op elke hond toepasten. Dat betekende dat ik mijn pup verbale commando's moest leren en dat ik mij moest gedragen als een clown om zijn aandacht te krijgen. Dat was niet waar ik achter stond. Om het examen te kunnen halen heb ik Kensho 'hun' commando's geleerd en eigenlijk heb ik daar best spijt van. Maar wat mij nog het meest dwarszat is dat Kensho werd gezien als "een Akita uit een boekje" en niet als individueel dier. Kensho is juist wat onzekerder en is op vele fronten anders dan "die Akita uit het boekje".

Trainen met afleiding Hondentraining met afleiding

We zijn na 2 diploma's van school gegaan en ik ben het weer op mijn eigen manier gaan doen. Heb jij ooit een alpha wolf zich als een clown zien gedragen om de aandacht te trekken van andere wolven in zijn roedel? Heb je ze ooit letters horen uitspreken? Ik had Kensho al allerlei non-verbale commando's geleerd voordat we naar de school gingen.

Waar ik wél enorm enthousiast over ben en erg veel baat bij heb gehad (zeker toen Kensho in de puberteit kwam) zijn privélessen. Zowel in huis kreeg ik privéles (je hebt dan de dagelijkse situaties die je op het grasveld van de hondenschool niet bespreekt of aanpakt) als op straat en in het bos.

Wil jij echte aandacht en een persoonlijke benadering?

Kalmerende Signalen

Leer meer over het nut van kalmerende signalen en welke dit zijn.

Wat ik heb geleerd bij Angelique had ik nooit kunnen leren in een groep op een grasveld en ook niet uit de meters hondenboeken die ik heb gelezen.

Angelique ziet elke wijziging van staart, oren, gezichtsuitdrukking, spierspanning etc bij je hond, maar daarnaast ook bij jou! Hoe is jouw houding, hoe is jouw stemgebruik en toonhoogte? Je hond is zo gevoelig en pikt het allemaal op. Daarom is individuele training ook zoveel effectiever.

Hondengedrag interpreteren Leer hondengedrag observeren en interpreteren

Angelique kan ook jóu helpen met specifieke opvoedings- of trainingskwesties. Spreekt de natuurlijke methode je aan en wil je een goede verstandhouding ontwikkelen die is gebaseerd op respect en niet angst, dan is mijn advies… bel of mail Angelique.

Lees verder over natuurlijke hondentraining bij Angelique»

speelhouding Speelhouding bij een naderende Kensho - no stress!

Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »