Kwispelen en kwispeltaal

Versta jij kwispelen of kwispels? Als we zelf een staart zouden hebben, zouden we het wel weten. Dan zouden we het logisch vinden dat niet elke kwispel hetzelfde betekent en we zouden onze staart kunnen gebruiken om te laten zien hoe we ons voelen.

Honden kwispelen

Zoals niet elke blaf hetzelfde betekent, zo is kwispelen een taal apart. Een taal die we kunnen leren verstaan om zo onze hond beter te begrijpen.

Een hond die kwispelt is niet altijd blij!

Aan de lichaamstaal van je hond kun je goed zien hoe hij zich op dat moment voelt. Echter wordt lichaamstaal nog heel vaak verkeerd geïnterpreteerd.

Ik neem nu als voorbeeld een kwispelende hond. Hoe voelt deze zich denk je? Zeg je nu: een kwispelende hond is een blije hond? Dan ben je niet de enige, helaas is een kwispelende hond alleen niet altijd blij. Een kwispel heeft vele betekenissen en afhankelijk van hoe er gekwispeld wordt kun je eruit opmaken of je hond blij, onzeker, ontspannen, ambivalent of gespannen is.

Herken jij de uitbundige kwispel, weet jij wat een puntkwispel betekent, of de propellerkwispel? Hoe een hond zich voelt als hij zijn staart hoog of juist laag houdt? Herken je het ook bij een andere tegemoetkomende hond?

Ga eens kijken hóe jouw hond kwispelt

Wanneer je een hond of je eigen hond begroet, doen we dat vaak door ze te aaien of te knuffelen. Vaak zal je hond daarbij kwispelen. En ga dan de volgende keer dat je dat doet eens extra letten op zijn staart. Hoe kwispelt jouw hond op dat moment?

  • Zeer uitbundig, waarbij zijn hele lichaam mee beweegt?
  • Of is de staart laag en beweegt alleen het puntje?
  • Of misschien gaat hij wel helemaal in de rondte, de zgn. "propeller kwispel".
Hondenstaart laag Ook een krulstaart kan
in volledige ontspanning hangen
Hondenstaart Rustig heen en weer zwaaiende
staart wijst samen met de
gezichtsuitdrukking op een blije hond

Een blije hond is een hond die totaal ontspannen is in zijn lichaam en waarbij de staart van links naar rechts breed heen en weer zwaait op een vrij rustige manier. Ook zie ik honden dan vaak een propeller kwispel maken. Nu zul je misschien denken: “wanneer ik thuis kom is mijn hond zeker wel blij, maar rustig… niet dus”. Honden die overreageren doen dit vaak omdat hun eigenaar dit (onbewust) aanmoedigt, je doet heel vrolijk tegen hem, je zet een hoge stem op, wellicht doe je een beetje gek met hem.

Natuurlijk is er niets op tegen je hond bij thuiskomst enthousiast te begroeten, zolang je hond ook maar weer snel tot rust kan komen. Wanneer hij daarna nog een tijd zeer onrustig is zou het beter voor je hond zijn om hem in het vervolg iets rustiger te begroeten. Zeker wanneer dit vaker op een dag plaatsvindt.

Wanneer de opwinding oploopt, stijgt het adrenalineniveau in het lichaam en dit heeft een tijd nodig om weer te zakken, hoe hoger het oploopt, hoe langer de tijd van herstel. Wanneer de adrenaline regelmatig stijgt en geen kans heeft om te zakken, dan raakt de hond chronisch gestrest. Dit is zeer ongezond. Honden zijn er van nature op gericht om weer zo snel mogelijk tot rust te komen.

Helaas heeft niet iedere hond een makkelijk "leesbare" staart. Je moet dan dus ook goed naar andere lichaamstaal en reactie kijken.

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat wanneer een hond onzeker is, hij zijn staart laag zal houden. Het zwaaien van de staart kan dan variëren van zachtjes met alleen het puntje van de staart tot snelle bewegingen van een groter deel van de staart. Hij vindt degene of hetgeen waarmee interactie is erg spannend. Vaak zie je dan ook een lage totale lichaamshouding en zie je een hoop stresssignalen als tongelen en het wit van de ogen of overvriendelijk gedrag, veel likjes geven. Over deze stresssignalen zal ik nog een apart artikel gaan schrijven, want daarover is erg veel te vertellen.

Let behalve op de staart van je hond ook op de stand van zijn oren, zijn totale lichaamshouding en spierspanning, zijn ogen, de geluiden die hij maakt en zelfs op zijn tong.

Een hoog gehouden staart, waarbij de kwispel kort en snel is, duidt erop dat de hond zeer gespannen is. Hij weet niet goed hoe hij met deze situatie om moet gaan.

hondenstaarten Drentse patrijs ontmoet 3 honden. Hij heeft zijn staart hoog en kwispelt
kort en snel heen en weer. Hij vindt deze ontmoeting toch wel spannend!

Turid Rugaas

“Life is no obedience exercise, it's a way of living together.”

Turid's boek »

Dus wanneer jouw hond een andere hond tegenkomt tijdens het wandelen, let dan eens extra op die staarten: de kwispeltaal. Ook nu kun je eruit opmaken hoe jouw hond zich ten opzichte van de andere hond voelt.

Ik kom regelmatig mensen tegen met hun hond die dan met een hoog kwispelende staart naar mijn hond toelopen. De staart kwispelt dan, maar wel hoog en kort. Dit duidt er op dat de hond deze ontmoeting erg spannend vindt en zeker niet blij is… “Hij doet niets hoor”, zeggen de mensen dan. Nee, hij doet niets, maar graag help ik deze hond – én mijn eigen hond - snel uit deze lastige situatie en loop samen met mijn hond door.

Hondentraining

Wil jij privéles met je hond of een cursus "How To Talk To Dogs" volgen? Bekijk hier de mogelijkheden en data van de hondentrainingen.

Zo zie je dat kwispelen een veelheid aan verschillende betekenissen kan hebben. Het is een taal op zich! Wanneer jij gaat zien hoe jouw hond zich werkelijk voelt, kun je hier op zo'n manier op reageren dat je aan je hond duidelijk maakt dat je hem begrijpt. Wanneer jouw hond ervaart dat hij begrepen wordt zul je een intense relatie met je hond opbouwen, waarbij jullie op den duur genoeg hebben aan een "half woord". Of een halve kwispel? (in hondentaal gesproken)

Ik wens je veel kijkplezier!
Angelique

hondenschool kangani

Angelique van Kuijk is eigenaresse van hondenschool Kangani in het centrum van het land.

Kangani begeleidt hondeneigenaren om met hun hond samen te leven vanuit verbinding, respect en vertrouwen en niet meer vanuit dominantie.

Zowel individuele gedragstherapie in de huiselijke omgeving, groepslessen voor puppies en volwassen honden als sociale wandelingen in het bos behoren tot de mogelijkheden.

Lees meer over Angelique en haar hondenschool »

Hoe kwispelt jouw hond?

Heb jij een foto of filmpje met een verhaal over jouw kwispelende hond? Vertel bij de foto dan over de context, wat er aan vooraf ging, wat er aan de hand was en wat jij afleidt uit de taal van de staart.

Kwispelverhalen van hondenliefhebbers

Klik hieronder om de bijdragen van andere bezoekers te lezen... Je kunt elk verhaal van jouw reactie voorzien door op de link onderaan het verhaal te klikken.

Zwiepstaart maar begrijpen doe ik het niet Nog geen waarderingscore bekend
Ja hoe begin ik, ik heb een geweldige bouvier. Hij is 20 mei 2 jaar geworden. Na 1 jaar gecastreerd wegens enorm dominant gedrag. Nu heb ik weer …

Click here to write your own.

Of kwispelt jouw hond juist niet naar jou? »

Wat is "How to talk to dogs"?

How To Talk To Dogs is een cursus waarin je op een vernieuwende manier met je hond om leert gaan. Domineren en ranghoger moeten zijn is inmiddels achterhaald. Je leert een relatie op basis van verbinding en vertrouwen op te bouwen. Je leert in de conflictvermijdende taal van jouw hond te communiceren, waardoor jouw hond jou als zijn natuurlijke begeleider vertrouwt.

Lees meer over 'How To Talk To Dogs' op de website van Kangani »


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »