Mijn Akita loopt LOS

door Veronique
(Voorthuizen)


Onze Akita Aiko hebben we van pup af aan. Het was onze eerste hond en hoewel iedereen ons afraadde om een Akita als eerste hond te nemen, hebben we besloten om het toch te doen.


Wel hadden we ons bedacht dat we gelijk met hem op cursus zouden gaan. We zijn begonnen met een puppycursus. En af en toe mochten ze daar ook los rennen. Hoewel hij altijd als laatste terug kwam hebben we hem wel in het bos los gelaten, omdat vrienden van ons zeiden dat we het gewoon moesten proberen.

We twijfelden eigenlijk omdat ons verteld was dat je een Akita niet los kan laten. Maar toch gedaan. En dat ging goed. Hij liep keurig naast ons. Maar elke keer ging hij steeds verder. Maar toch volhouden. Ook zijn we met hem gehoorzaamheidscursussen (1 en 2) gaan doen. Puur omdat hij zo leergierig was en dat hij het ook echt leuk vond. Nou hadden we ook wel een gezellige groep.

Uiteindelijk hadden we het zo voor elkaar als we roepen dan komt hij ook gelijk terug. Tot het moment dat we er een andere hond bij kregen. Toen gingen ze gezellig samen op pad. Maar aangezien hij niks doet bij andere honden had ik zoiets van 'ga maar'. Hij komt toch wel terug. En ja hoor binnen 5 minuten stond hij weer naast me.

Wild gaat hij wel achteraan maar puur omdat het beweegt. Hij staat dan binnen no time weer voor je neus.

Uiteindelijk ben ik gaan zoeken op het internet en toen vond ik een hierkom cursus. Ik dacht leuk dat gaan we proberen. Het enige wat hij daar heeft geleerd is het wandelen zonder trekken. En dat hij bang moet zijn voor een instructeur. Namelijk: Het was een Martin Gaus hondenschool en Aiko ging aan de 10 meter zijn gekke rondje maken. Ik had zoiets van 'ja, dat heeft hij af en toe'. Maar de instructeur vond dat het niet mocht. Dus zij pakte de lijn en trok die hond naar haar toe waardoor hij een correctie kreeg. En de volgende lessen denken waarom is ie zo bang voor me. Ik moest vertellen dat dat kwam omdat ze een correctie had gegeven. Dit mag je echt niet doen bij een Akita als vreemde zijnde.

Dus nu maar elders cursussen doen om weer aan de instructeursidee te wennen. En ik vind het erg leuk om met hem bezig te zijn.

Nu heb ik het zover dat Aiko bijna de hele tijd bij me loopt. Speelt met de andere honden. Komt op commando. En als hij in de bosjes loopt dat hij me in de gaten houd. Kortom ik ben zeer tevreden over hem. Ik zou hem absoluut niet willen missen. Het is een sociale Akita naar mensen en honden toe.

Comments voor Mijn Akita loopt LOS

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Jan 22, 2015
Slome Akita
door: Christian

Ze komt eigenlijk altijd, dat is het probleem niet.
Alleen duurt het ontzettend lang.
Soms komt er bijvoorbeeld een fietser aan en is het lastig als ze eerst 2 minuten stilstaat en dan stapvoets naar me toe komt.
Bedankt voor je antwoord.
Groetjes,
Christian.

Jan 04, 2014
Slome Akita
door: Christian

Hallo,

Leuk om te horen dat meer mensen hun Akita los kunnen laten. Ik heb dat ook al vanaf dag 1 met mijn Akita gedaan.

In het begin was het eng omdat ze gewoon doet waar ze zin in heeft. Maar ik heb geleerd gewoon door te lopen waar IK heen wil, zonder te roepen, dit is de enige manier om een Akita bij je te houden.

Dit gaat nu perfect, snap niet waarom zoveel mensen moeite hebben met een Akita. Heb ook nooit cursus gevolgd, hondenscholen hebben nergens verstand van. Je moet gewoon zelf met het beest erop uit trekken, het leren kennen. Mijne is ook mega social, nooit ook maar 1 keer geblaft naar een ander.

Wat wel een probleem is met de mijne en waar ik verbaasd over ben te lezen dat niemand anders dit problem heeft, is.. Mijn Akita is EXTREEM SLOOM. Niet als ze met hondjes aan het spelen is of eten krijgt. Maar als we binnen zijn en ik roep haar om mee te gaan moet ik echt tien keer roepen eer ze naast me staat. Ze loopt dan, als ze eindelijk is opgestaan, mega sloom naar me toe met d'r snuit over de grond, heel onderdanig, alsof ze ieder moment een trap verwacht. Terwijl ik haar nooit heb aangeraakt. Ook soms in het bos als ik haar weer wil aanlijnen, duurt het tien minuten eer ze bij mij is, en omstanders zeggen dan vaak 'oh dat is al een oude hond..' en ze is nu anderhalf..
iemand dezelfde ervaring?

[Antwoord van Barbara:]

Hi Christian, Als je een keer roept komt ie dan helemaal niet of duurt het gewoon wat langer? Ik vraag het omdat het bij Kensho zo is dat hij altijd komt als ik hem roep, maar soms is het net als of hij "nog even de pagina wilt uitlezen van het boek waarin hij bezig is". Met andere woorden... hij komt niet direct. Maar ik roep niet nog een keer. Ik roep en wacht. En hij komt altijd! Soms snel, soms na een paar seconden. En ik ben altijd blij als hij dan verschijnt. Vind het wel grappig gedrag ;-)

Oct 17, 2011
Als je puppie paardenpoep eet
door: Barbara

Hoi,

Toen mijn Akita nog een pup/puber was liep hij ook gemakkelijk los. En inderdaad... vaak met die neus over de grond. En dat doet ie nog erg graag. Nu laat ik hem alleen nog los op overzichtelijk terrein. Het is na de puberteit met een ongecastreerde reu toch een ander verhaal.

Nu even naar jouw vraag over het eten van paardenpoep.

Een hond die op straat eetbare dingen vindt en deze opeet vertoont in principe heel natuurlijk gedrag. Hij denkt er niet over na of het "veilig" is. Een veelvoorkomend "probleem" is ook het eten van ontlasting. Dit vinden dieren, in tegenstelling tot wij mensen, niet vies. Eten is overleven, een primaire behoefte dus. Het is voor de hond lekker en een dier doet nu eenmaal dingen die voor hem iets opleveren.

Lees verder hierover in het artikel van Angelique van Kuijk op deze site: "Mijn hond eet poep, help!".

Je vind daar ook instructiefilmpjes die Angelique heeft gemaakt tijdens haar privelessen.

Groetjes,
Barbara

Oct 17, 2011
Mijn akita loopt ook los hij is nog een puppie
door: Anonymous

Hallo Ik heb een ook akita puppy van 3 en halve maand oud, Ik Zit met hem op puppy training en laat hem ook altijd los met wandelen, meestal komt hij wel terug af en toe is hij afgeleid door geluiden en zijn neus op de grond.
Ook met honden heeft hij nu een aantal keren geluisterd dat hij terug kwam. Ik ben trots op hem en Hoop dat dit ook zo zal blijven.
Het enige waarbij hij nog niet luistert is het feit dat hij paardenpoep op wil eten en als ik hem dan wil corrigeren of ik roep Nee dan rent hij snel weg en luistert hij niet.
iemand een goed idee hoe ik hem het beste kan corrigeren hierop, want nee helpt niet.


Aug 19, 2010
onze hond loopt ook los
door: Anonymous

Onze Akita loopt ook los, maar we hebben nooit 1 les met hem gevolgd.
Wij zijn altijd consequent geweest en dat maakt nu dat hij redelijk goed luistert ;)

Aug 18, 2010
super
door: nuyvilaq

Super dat je hond zo goed luistert. En goed dat je hond van pup af aan los heb laten lopen. In alle boekjes staat dat je een Akita en Husky's het best niet los kan laten lopen in het bos.


Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar akita-temperament.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »