Mijn Akita pup Akira blijft op katten jagen. Hoe leer ik haar dit af?

door Monja
(Nederland)

Witte Akita pup Akira is hier 9 weken

Witte Akita pup Akira is hier 9 weken

Ik heb een vraagje:


Mijn Akita pup van 9 weken (Akira) blijft op mijn katten jagen. Hoe kan ik haar dit afleren?

Comments voor Mijn Akita pup Akira blijft op katten jagen. Hoe leer ik haar dit af?

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Oct 31, 2009
Mijn ervaring met een pup en een volwassen kat
door: Barbara

Katten en honden begrijpen elkaars taal niet automatisch, maar ze kunnen wel heel veel leren (door conditionering).

Een voorbeeldje:

De speelhouding van de hond lijkt op de aanvalshouding van een kat.

En het gaat al snel mis doordat de kat bij onraad vluchtgedrag vertoont en ervandoor gaat. Dat triggert op zijn beurt dan het jachtinstinct van de hond die erachteraan gaat. Het spelletje is begonnen. Een in het nauw gedreven kat zal boos sissend met hoge rug haar nagels uitspreiden en raken wat ze raken kan.

Deze situatie moet dus voorkomen worden. En eigenlijk is het afleren van het najagen van de kat hetzelfde als bij het afleren van ander ongewenst gedrag.

Leer je hond het woordje 'nee'.

Dat kan je bijvoorbeeld doen door een lekker brokje op je hand te leggen en de hond uit te nodigen het te pakken. Zeg vriendelijk 'pak maar' en herhaal dit een aantal keren. Dan ineens zeg je erg duidelijk 'nee' en sluit je hand tot vuist zodat de hond het lekkers niet kan pakken. Open je hand en haal de traktatie weg. Laat je lege hand zien. Het lijkt zielig misschien want je hond heeft niets fout gedaan, maar houd het grote plaatje voor ogen. We zijn hier het woordje 'nee' (of 'foei' zo je wilt) aan het aanleren door dit te koppelen aan een onlustgevoel. Ga weer verder met de oefening en laat de hond weer een paar succesjes halen. Sluit ook af en toe je hand, zeg 'nee' en haal het snoepje weg. Etc... Herhaal deze sessie een aantal maal per dag. Al snel zal de hond het woord 'nee' associeren met een vervelend gevoel. Iets dat hij niet wilt. Als ie dit snapt, kan je hem alles afleren. Gaat ie in de achtervolging bij de kat... dan zeg je 'Kensho NEE' (als je hond Kensho heet).

Zorg dat je kat altijd ergens terecht kan waar het veilig is. Een hooggelegen plaats bijvoorbeeld en leer de hond dat ie niet bij die plaats mag komen om de kat uit te dagen.

Het proces kan versneld worden door de hond en kat gezamenlijke lustgevoelens te geven. Bijvoorbeeld: tegelijkertijd eten krijgen bij elkaar in de buurt (maar niet zodanig dat ze uit elkaars bak gaan eten). En in mijn geval was het de zon die voor verbroedering zorgde. Zowel mijn hond als mijn kat wilden in de zon liggen en de eerste straaltjes zijn niet gelijk overal in huis.

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar akita-kat.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »