mijn aussie van 5 laat dominant gedrag zien dat aan de lijn goed gaat maar los niet

door Magda Hoekman
(Amsterdam)

Sofie was altijd eigenzinnig maar is nu een zeer dominante Aussie teef.


Zij heeft problemen met een aantal honden in de wijk. met name als ze angst ed. ruikt. Honden die haar negeren laat ze voor wat het is.

Inmiddels is er een Labrador pup die regelmatig bij ons komt logeren. Dit gaat niet geheel zoals zou kunnen.

Mijn vraag: Kunnen we het gedrag van sofie iets aanpassen en haar leren niet altijd haar dominantie te laten zien?

Ik hoor graag van je

hartelijke groet,
Magda

Comments voor mijn aussie van 5 laat dominant gedrag zien dat aan de lijn goed gaat maar los niet

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Jul 19, 2012
Werken aan de oorzaak
door: Angelique van Kuijk |Hondengedragstherapeut Kangani

Hallo Magda,

Ik kan hier geen compleet antwoord op geven, omdat ik niet zie welk gedrag zij precies vertoont. Je noemt het zelf dominantie, maar dat zegt mij niets, omdat de meeste mensen daar een vertekend beeld bij hebben, zoals je kunt lezen op mijn site: Dominant, een veel misplaatste term.

Het ontmoeten van andere honden heeft in de 1e plaats vertrouwen en goede sociale vaardigheden nodig. Zoals je schrijft reageert zij bij honden die zelf angstig zijn. Deze honden communiceren onduidelijk waardoor een andere hond die ook onzeker is nog onzekerder wordt, zoals in dit geval Sofie. Wanneer andere honden haar, zoals jij schrijft negeren, laat ze het voor wat het is. Het negeren is dan in de regel communiceren. Het wegkijken of wegdraaien zijn kalmerende signalen, hiermee "verteld" de hond "ik wil geen conflict" en dat geeft Sofie vertrouwen, waardoor ze er niet op hoeft te reageren op de manier die jij als probleem ervaart.

Het antwoord dat ik je verder kan geven op jouw vraag of jullie het gedrag van Sofie iets aan kunnen passen, is dat je moet gaan werken aan de oorzaak. Dit ligt in de emotionele staat van de hond. Wanneer ze emotioneel in balans is, zal het gedrag hierdoor ten goede veranderen. Bij dit soort gedrag is er in de regel ook sprake van stress. Dat kan chronisch zijn of een acute stress bij het ontmoeten van andere honden.

Daarnaast kunnen er andere oorzaken meespelen als negatieve ervaringen in de ontmoeting of correcties van de eigenaar bij ontmoeten van andere honden etc. Ga in iedergeval werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen bij Sofie. Wanneer een hond zelfverzekerd en stabiel is vertonen zij geen dominerend gedrag. Verdiep je verder in de communicatie en begeleiding van de hond, zodat je haar beter kunt begeleiden bij honden die zelf ook onduidelijk communiceren. Omdat dit best complex is zou ik je adviseren je te laten begeleiden door een hondengedragstherapeut.

Ik hoop je hiermee een stuk op weg geholpen te hebben.

Hartelijke groet,
Angelique van Kuijk
www.idealehondenbaas.nl

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Stel je vraag over hondengedrag aan Kangani.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »