Mijn chihuahua wil niks van andere honden weten en gromt gelijk of wil bijten

door Mary-lou
(Maastricht)

Mijn chihuahua

Mijn chihuahua

Mickey mijn lieve chiwawa (red: chihuahua) wandelt graag buiten, maar wanneer er een andere hond aankomt gegint hij gelijk te blaffen ,en te grommen.


Ik vermoed dat hij bang is, en wil zo andere honden op afstand houden. De honden reageren niet op hem, en lopen netjes door, maar hij blijft blaffen en als hij niet aangelijnt zou zijn, gaat hij er gelijk op af.

Ik corrigeer hem altijd , maar dat helpt niet, en komt een hond te dichtbij dan zou Mickey bijten.Vind het vervelend gedrag.

Comments voor Mijn chihuahua wil niks van andere honden weten en gromt gelijk of wil bijten

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Aug 07, 2012
Geef hem vertrouwen
door: Angelique van Kuijk |Hondengedragstherapeut Kangani

Hallo Mary-Lou,

Wanneer honden andere honden op straat tegenkomen geeft dit altijd wat spanning. Hoe zelfverzekerder een hond is, hoe makkelijker hij die situatie aankan.

Uit het feit dat jouw hondje blaft en gromt kan ik opmaken dat hij zich in dit soort situaties onveilig voelt. Je zegt het zelf ook al heel goed: "Ik vermoed dat hij bang is, en wil zo andere honden op afstand houden." Blijkbaar is dat tot nu toe goed gelukt, dat is in iedergeval fijn. Beter dan dat hij bv. ook al een keer aangevallen is door een andere hond.

Wat jouw hondje nodig heeft is meer zelfvertrouwen en een veilig gevoel. Ik begrijp dat corrigeren je eerste reactie is, dat is bij veel mensen zo, maar als je nu weet dat hij veiigheid nodig heeft zul je begrijpen dat een correctie alleen maar averechts werkt!!

Al het gedrag dat jij omschrijft hoort bij een hond die op die manier probeert om zichzelf veilig te stellen, hij zou er zelfs voor bijten.

Mijn advies is:
- Lees het boek Kalmerende signalen van Turid Rugaas, hierdoor ga je de communicatie van je hond begrijpen en leer je hoe je hem beter kunt begeleiden.
- Loop als je honden ziet in een zo'n boog er omheen, zo groot dat je hondje stil blijft. Dit betekent dat hij zich veilig voelt. Alleen op deze manier kan hij dan leren dat honden niet eng zijn.
- Spreek met mensen af die een rustige en sociaalvaardige hond hebben en ga met hen wandelen, om op die manier meer vertrouwen op te bouwen.
- Speel zelf veel zoek- en speurspelletjes met hem voor het opbouwen van zelfvertrouwen.

Hier kun je in iedergeval mee beginnen, mocht het niet helpen, dan betekent dat, dat de oorzaak van zijn gedrag veel dieper ligt. Denk daarbij aan trauma of te weinig of geen goede socialisatie. Ik raad je dan aan de hulp van een gedragsdeskundige in te schakelen.

Succes en laat nog eens weten hoe het gaat.

Hartelijke groet,
Angelique van Kuijk
www.kangani.nl
Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Stel je vraag over hondengedrag aan Kangani.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »