Mijn hond blaft en trekt naar rijdende auto's

door Martin

Mijn pup, mechelse herder, is 5 1/2 maand jong.


Sinds ongeveer twee weken blaft en trekt hij naar langsrijdende auto's, voetgangers en fietsers.

Van auto's wordt hij helemaal wild op het moment dat hij de motor hoort, al is het aan het eind van de straat.

Het levert gevaarlijke momenten op.

Hij is weer rustig als ze uit het zicht zijn. Dan is er niets aan de hand.

Het volgen gaat verder prima totdat ik dus een auto,voetganger of fietser tegenkom.

Hopelijk heeft u een advies zodat ik fijn kan gaan wandelen met mijn hond.

Sommigen spreken over een prikband. Hoe denkt u daar over?

Vriendelijke Groet,
Martin

Comments voor Mijn hond blaft en trekt naar rijdende auto's

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Sep 06, 2018
Me helse herder
door: Hatice

Ik heb een mechelse herder van 6 maand. Nu begint hij als een gek tegen autos te blaffen en het lijkt er gewoon op dat ie ze wilt pakken.

Als ik hem los laat rent ie gewoon tegen de autos.

Help! Wat moet ik doen want ik vind dit niet meer leuk. Iedereen kijkt me zo raar aan ik schaam me soms.

Help aub.

Groetjes Hatice

Nov 06, 2017
Hond trekt en piept
door: AnonymousRini

Ik heb dat ook met mijn puppy dat hij tekeer gaat als er een fietser of auto aankomt. Ik hou hem dan meestal bij me en zeg dat hij rustig moet zijn en niet bang. Als hij dan uitgepiept is dan geef ik hem een aai over de bol.

Jul 07, 2013
Schakel hulp in en geen prikband
door: Angelique van Kuijk |Hondengedragstherapeut Kangani

Hallo Martin,

Inderdaad GEEN prikband, NOOIT, maar zeker niet bij een pup/jonge hond. Hiermee corrigeer je het gedrag, op een zeer hond-onvriendelijke manier om het nog maar heel zacht uit te drukken.

Je moet dit gedrag SOWIESO NIET CORRIGEREN, maar gaan kijken WAAROM hij dit doet. Deze reactie ontstaat altijd doordat de hond het eng vindt, op dat moment schiet zijn adrenaline omhoog, zijn lichaam komt in een FFF-modus (Fight, Freeze or Flight).

Hij reageert dus in de fight-modus, waardoor hij gaat blaffen en gaat rennen. En misschien dat hij in het begin wel wilde vluchten, maar dit niet mogelijk was.

In de basis is het dus een primaire reactie vanuit angst. En zul je aan de angst moeten gaan werken. Je moet ervoor gaan zorgen dat hij zich weer veilig voelt.

Hiervoor adviseer ik je een gedragsdeskundige in te schakelen die NIET corrigerend werkt maar jou en jouw hond gaat helpen om met deze situatie om te gaan. Je bent welkom om contact op te nemen met mij, maar natuurlijk vrij in wie je hiervoor in wilt schakelen.

Vriendelijke groet, Angelique van Kuijk

Jul 07, 2013
Nee, geen prikband!
door: Lydia

Ik ben het helemaal met Barbara eens! Mijn hond reageerde altijd zo op fietsers, brommers en langskomende joggers. Ik heb hem dit "afgeleerd" door hem af te leiden zodra ik een fietser, brommer of jogger aan zag komen en hem vervolgens de hemel in te prijzen als hij niet reageerde op de langskomende fietser/brommer/jogger. Inmiddels is hij zo ver, dat hij niet meer reageert, alleen nog als zo'n fietser/brommer/jogger met grote snelheid onverwacht langs ons komt gesuisd. Dan schrikt hij en blaft. Dat vind ik niet erg, ik schrik zelf ook als er zomaar opeens iemand langs ons komt gescheurd. Nu heb ik een kleine hond die mij niet omver kan trekken, met een grotere hond zoals de jouwe kan dat mogelijk wel en dat is gevaarlijk. Een sessie met een goede therapeut is dan ook een hele goede tip, en daar bereik je veel meer mee dan met martelwerktuigen zoals prikbanden, waar je hond alleen maar bang van wordt. Succes!!

Jul 06, 2013
Geen prikband
door: Barbara

Beste Martin,

Op basis van je verhaal trek ik de conclusie dat je hond bang is. Dat los je echt niet op met een prikband.

Het beste kun je contact zoeken met een hondengedragstherapeut. Privelessen zijn wel wat duurder, maar zeer de moeite waard zeg ik uit eigen ervaring. En je hebt er maar een paar nodig. Eigenlijk is het het baasje dat iets wordt aangeleerd. Daarna ga jij het doorgeven aan je hond.

Voor je eigen achtergrondinformatie is het handig om de boekjes van Turid Rugaas te lezen. Haar aanpak is gebaseerd op wederzijds respect zodat je een emotioneel stabiele en gelukkige hond krijgt.

Aanbevolen hondenboekenKalmerende signalen
Blafgedrag van honden
Mijn hond trekt

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Waarom mijn hond blaft.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »