Help, mijn hond trekt aan de lijn!

Je hond trekt aan de lijn? Vervelend, maar waarom doen ze dat eigenlijk en wat kun je er aan doen. Door: Angelique van Kuijk.

Een heerlijke wandeling met je hond buiten in de natuur of bij jou in de buurt. Bestaat er iets mooiers? Maar als je hond trekt en je het gevoel hebt dat je arm langzaam maar zeker langer wordt of wanneer je hond ineens wegspringt om achter een fietser aan te rennen zodat je bijna door de lucht vliegt, dan is wandelen een stuk minder leuk.

Waarom trekken honden aan de lijn?

"Waarom doen honden dat?", vragen veel mensen. Het moet voor die honden zelf toch ook onaangenaam of zelfs pijnlijk zijn? Ja, dat is het ook. Maar honden leren door middel van associatie. Ze kunnen niet nadenken over de consequenties die hun handelen heeft op een manier zoals wij dat doen. Wij moeten ons er dus van bewust zijn op wat voor een manier honden leren en hoe zij associaties leggen.

Een aantal redenen waarom honden aan de lijn trekken

 • De hond trekt omdat je simpelweg achter hem aanloopt wanneer hij dat doet.
 • De hond trekt omdat je hem op een bepaalde manier en op een bepaald moment corrigeert:
  • De hond trekt.
  • Je probeert hem dat af te leren door een ruk aan de lijn te geven.
  • Om die ruk te kunnen geven moet je de lijn heel even laten vieren. Op het moment dat je hond trekt staat de lijn immers strak!
  • Dan komt die ruk. De hond voelt de pijn en wat hij met elkaar associeert is dat die losse lijn gevolgd wordt door pijn.
  • Hij zal er nu alles aan doen om te voorkomen dat de lijn los komt te hangen, omdat hij verwacht dat daarop pijn volgt. Die pijn wil hij natuurlijk vermijden.
 • De hond trekt omdat hij het gevoel heeft dat hij gewurgd wordt door een te strakke, te kleine, te smalle halsband of door een slipketting. Hij heeft pijn aan zijn hals of nek, hij haalt misschien zelfs reutelend adem. Hij probeert door voorwaarts te trekken een einde te maken aan die situatie.
 • Je gebruikt een uittrekbare lijn (flexilijn) waar altijd spanning op staat.
 • Je bent zelf gespannen en licht ontvlambaar. Je hond wil zover mogelijk bij je vandaan lopen.
 • Je hond heeft constant een te hoog stressniveau. Dat maakt hem druk, springerig en zorgt ervoor dat hij een overactief bewegingspatroon laat zien. Het is daardoor moeilijk voor hem/haar om langzamer te lopen en zich te concentreren op wat hij/zij aan het doen is.

Bronvermelding: Deze tekst is gedeeltijk overgenomen uit het boekje van Turid Rugaas - Help mijn hond trekt (zie onder, verkrijgbaar in het Nederlands).

Door Angelique van Kuijk, hondengedragsdeskundige en transpersoonlijk coach. Abonneer je op mijn gratis E-Zine via Kangani Mens en Hond in Balans

Aanbevolen hondenboeken

KALMERENDE SIGNALEN

Niet elke kwispel betekent hetzelfde. Een gaap is niet altijd gewoon een gaap. Wegkijken is juist sociaal. Herken de taal van de kalmerende signalen en communiceer woordenloos met je hond.


BLAFGEDRAG VAN HONDEN

En communiceren jullie niet helemaal woordenloos , dan is het handig om blaftaal te leren verstaan via dit boek.


MIJN HOND TREKT

Waarom trekken sommige honden aan de lijn? En hoe leer je ze dat af? Eenvoudige stap-voor-stap methode met verhelderende foto's om je hond te leren ontspannen aan de lijn mee te lopen.Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »