Mijn wolfhond domineert "bange" honden

door Muddy
(Midden NL)

Mijn TS wolfhond is nu ruim twee jaar oud. Een fantastische hond: vrolijk, intelligent en onderzoekend, voor niets en niemand bang. Ze kijkt graag naar nieuwe situaties (zoals wilde dieren, schaapskuddes, etc.) waarbij ze gaat zitten en rustig aanschouwt.


Echterrrr:

Al vanaf ongeveer een jaar is ze onacceptabel gedrag aan het ontwikkelen tegen onderdanige honden of honden met afwijkende communicatieve signalen. Bijvoorbeeld Border Collies, die laag kruipen met oren overeind en recht aankijken. Of Labradors die kwispelend onderdanig zich opdringen. Of schuwe jonge honden (> 6 mnd) die met staart tussen de poten zich onderwerpen. Of luid keffende kleine hondjes.

Allemaal wil ze ze tegen de grond drukken, wat met veel kabaal (grommen, blinkende tanden en blaffen) gepaard gaat. Geen bloed of blessures, wel volkomen ontdane baasjes en ook ik baal hier vreselijk van.

Het zijn de enige situaties waar ik haar ook niet onder appel heb: ze komt niet en sterker nog: ze ontloopt me als ze in deze "modus" is (waar ze dat anders nooit doet).

Dit gedrag maakt mij zo machteloos dat ik mijn hond niet meer los wil laten, hoewel ik er van overtuigd ben dat ze niet vals of gemeen is. Hooguit "pesterig", wat ik ook niet accepteer. Gelukkig vindt ze het geen straf als ze aangelijnd is.

Een tweede door mij niet te controleren reactie is op rennende en gillende, spelende kinderen van pakweg 4 - 11 jaar oud. Ze wil meespelen maar doet dat veel te lomp en wild. Ze heeft nooit een kind echt pijn gedaan maar heeft ze wel geweldig laten schrikken door er tegenop te springen en speelgoed af te pakken. Niet uit te leggen aan de ontdane ouders.

Ik overweeg ernstig om met een stroomband haar dit gedrag (zowel tegen "onderdanige" honden als tegen jonge kinderen) af te leren, maar besef tegelijk hoe groot de risico's zijn hier fouten te maken.

Nu is mijn hond "nergens bang voor" en gaat goed en assertief om met volwassen. Vriendelijk maar duidelijk in wat ze wel of niet leuk vindt. En zeer communicatief tegen haar baasje (ze weet me heel veel duidelijk te maken, zowel wat ze wil als wat ze ziet).

Hoe pak ik het onaanvaardbare gedrag het best aan?

Comments voor Mijn wolfhond domineert "bange" honden

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Mar 29, 2014
Een jaar later
door: Anonymous

Het lijkt beter te gaan. Wat ik heb gedaan is met heel lekkere snoepjes de aandacht van mijn hond weghalen van de potentiele slachtoffertjes. Rustig en vriendelijk hield ik zijn aandacht vast en als het gevaar over was kreeg hij de beloning. Ik merk dat de reactie op onderdanige honden nu niet meer opgewonden is (nekharen overeind) maar rustig kijkend met enige belangstelling.
Maar ik ben nog niet zo ver dat ik haar vol vertrouwen los laat lopen. Misschien komt het nog eens zo ver.

Mar 16, 2014
Herkenbaar
door: Anonymous

Dit gedrag is zeer herkenbaar en onze hond doet precies hetzelfde bij bange honden. Inmiddels is dit een vraag van een jaar geleden, is het gelukt om het gedrag van 'Muddy'te verbeteren?

Feb 24, 2013
Begeleiding van jouw hond is nodig en absoluut ZONDER stroomband!
door: Angelique van Kuijk |Hondengedragstherapeut Kangani

Hallo Muddy,

Wat jouw hond doet is in principe heel sociaal gedrag, alleen blijkt uit jouw verhaal dat ze dit niet geheel zelfverzekerd en vanuit balans doet.

Je beschrijft precies de honden (en kinderen) waarbij ze dit doet, deze vertonen allen druk, opdringerig gedrag. Wat jouw hond wil doen is ze tot kalmte brengen. Wanneer ze zelf heel zelfverzekerd en in balans zou zijn, zou ze alleen maar subtiele kalmerende signalen geven of wellicht wel overstaan, maar dan zonder grommen e.d. Doordat (logischerwijs) baasjes ontdaan raken wordt de spanning alleen maar groter en haar gedrag dus "erger".

Dit gedrag moet je absoluut NIET corrrigeren en zeker niet met een stroomband. Als je daarmee gaat corrigeren legt ze direct de associatie tussen de pijnprikkel en de hond of het kind. Wat hieruit voort kan komen zijn 2 mogelijkheden:

1. Ze vertoont het gedrag niet meer, maar voelt zich niet fijn, wordt zeer onzeker, maar durft zich niet meer te uiten. Dit kan zich dan in andere vormen van "ongewenst" gedrag of zelfs ziekte uiten.

2. Het gedrag wordt agressiever en dan kun je haar nooit meer loslaten.

Ik zou je adviseren om je goed te laten begeleiden. Bij dit soort gedrag leer ik jou als eigenaar om jouw hond zo te begeleiden dat zij andere kalmerende signalen in gaat zetten om de rust bij andere honden te bewerkstelligen. Daarnaast zullen we aan haar zelfvertrouwen en balans gaan werken.

Mocht je geinteresseerd zijn, dan kun je altijd contact met mij opnemen om een en ander te bespreken. (angelique@kangani.nl)

Hartelijke groet,
Angelique van Kuijk

Feb 24, 2013
wolfhond domineert bange honden
door: Lydia

Ik zou je echt aanraden om hiervoor professionele hulp in te schakelen (goede gedragstherapeut), hier moet je niet zelf mee gaan experimenteren.
En al helemaal niet met stroombanden, die doen meer kwaad dan goed en de kans is groot dat je hond hiervan nog meer ongewenst gedrag gaat vertonen i.p.v. dat het verbetert. Voorlopig gewoon aan de riem houden en een deskundige laten kijken waardoor dit gedrag wordt veroorzaakt en hoe je dit het beste om kunt buigen. Je woont in Midden Nederland? Ik zou zeggen neem contact op met Angelique van Kuijk van Kangani, zij woont in de buurt en is een zeer kundige hondentrainster/gedragstherapeut. Hoe eerder hoe beter, zeker ook voor je hond!

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Dominantie bij honden door Kangani.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »