Geboorte van een nestje puppies

De eerste 4 levensweken van het nestje puppies

Tamami bevalt van een groot nestje puppies op 26 augustus 2005. Het zijn er acht... een koningnestje met 4 reutjes en 4 teefjes. Ze wonen in Friesland, dus wel een stukje rijden, maar ik ga zo vaak als ik kan kijken.

Japanse Akita Inu puppies

De dochter van Tamami, Kashira, is 11 dagen daarvoor bevallen van 2 Akita pups.

Akita puppies week 1

Honden puppies komen doof en blind ter wereld. Ze zijn volkomen afhankelijk van hun moeder. Een puppy kan een beetje ruiken en instinctief - op de tast - weet een pupje al heel snel de weg naar de tepel te vinden. Zijn enige doel in deze periode van zijn leven is: drinken!

Zeker in een nestje van 8 puppies speelt competitie een grote rol. Elke pup wilt de beste tepel bereiken en zal op zijn tijd erom vechten met zijn broertjes en zusjes. Je kunt al vroeg zien wie wint en wie wat sneller opgeeft.

Nestje puppies Akita Tamami Kashira kijkt naar haar moeder
Nestje puppies Akita Tamami die grote pup is van Kashira
en drinkt dus bij zijn oma

De achterste tepels van de moederhond zijn favoriet. Omdat dat gedeelte het best doorbloed is, is die melk het warmst en ook het lekkerst. Het is dus vechten om die achterste tepels en de sterkste (of de slimste) wint. De verliezers moeten het maar doen met de voorste. Het bevechten van hun plek in de rangorde begint dus al zodra ze op de wereld komen.

Nestje puppies Akita Tamami de 4 reutjes
Nestje puppies Akita Tamami de 4 teefjes

Ook in deze fase is socialisatie al heel belangrijk. Al vanaf de geboorte is het reukvermogen ontwikkeld en is het belangrijk dat de puppies ook leren dat mensenlucht een gewoon onderdeel van hun leven is.

Nestje puppies Akita Tamami Tamami koestert haar pupjes
Nestje puppies Akita Tamami

Wanneer een Akita wordt geboren heeft ie een donkere vacht. Wat bruin en grijs is verkleurd later naar vosrood. Je zou bijna zeggen dat het lijkt op het sprookje van het lelijke eendje, maar lelijk zijn ze natuurlijk allerminst.

Akita puppies week 3

Nestje puppies Akita Tamami een Akita teefje van 3 weekjes
Nestje puppies Akita Tamami puppies op verkenning buiten

Na ongeveer 10 dagen gaan de oortjes en oogjes van de pups open. Vanaf dat ze 2 weken oud zijn kunnen ze beelden en geluiden onderscheiden. Meer indrukken is meer leren en hun hersentjes gaan alle input verwerken.

Nestje puppies Akita Tamami
Nestje puppies Akita Tamami

Akita puppies week 4

Nestje puppies Akita Tamami Joop toont 2 reutjes
Nestje puppies Akita Tamami Zou die rechter Kensho zijn?
Gelukkig hoef ik
nu nog niet te beslissen.

De pupjes kruipen over de vloer en spelen met hun evenwicht. Ze zijn druk bezig te leren lopen en dit is natuurlijk allemaal erg vermoeiend. Ze moeten daarom op tijd weer naar bed en dutjes tussendoor doen.

Nestje puppies Akita Tamami Spontaan in slaap gevallen
Nestje puppies Akita Tamami Astrid's favoriete teefje

Het is belangrijk dat de pups wennen aan menselijk contact; aangeraakt worden, opgetild worden etc.. ze moeten het allemaal normaal vinden en accepteren. Dit hoort bij de vroege socialisatie en het is dus belangrijk dat je een fokker uitkiest die hier expliciet aandacht aan besteed. Het is het beste dat de pups opgroeien in een huiselijke omgeving, zodat ze straks (bij jou thuis) niet panieken als ze een stofzuiger horen.Pay it forward & deel dit met je vrienden