Nieuwe pup en allerlei opvoedvraagjes

door Morgane Maris
(Nieuwpoort)


Beste hondenliefhebbers,

Sinds 11 weken zijn wij de trotse baasjes van een zeer lieve pup Akita, een kruising tussen een Akita Inu (vandaar de zeer originele naam) en een Husky. Ze leert en speelt enorm graag en houdt ervan om rond mensen en andere dieren te zijn.

Maar we hebben een paar probleempjes en daar zou ik graag jullie advies over horen.

Als puppy is het normaal dat ze alles wat hun pad kruist in hun mond steken maar we zouden graag hebben dat ze zich in de tuin met andere, betere dingen bezig houdt maar wat zouden we daarvoor kunnen doen?

Ook heeft ze, net als iedere puppy, de neiging om in de handen te bijten om te spelen. Dat hebben we haar proberen afleren door eerst te negeren maar dat werkte niet en daarna hebben we geprobeerd om de truc met de vinger op de tong toe te passen maar dat werkt ook niet (ze vindt het zelfs leuk?). Wat zouden we hier nog tegen kunnen doen want kleine tandjes worden natuurlijk groot.

Als laatste zouden we ook willen beginnen met training maar we weten niet zeker of we het clicker systeem zouden gebruiken of het systeem met de Target Stick, welke zouden jullie aanraden?

Voor de rest is het een engeltje en we zouden ons geen betere pup kunnen voorstellen (:

Alvast bedankt voor jullie advies!
Groetjes Morgane Maris

Comments voor Nieuwe pup en allerlei opvoedvraagjes

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Alternatief bieden
door: Barbara

Precies wat Lydia zegt: je biedt je pup een alternatief aan waar hij wel in mag bijten, want die behoefte is er gewoon.

Geen vingers in zijn mond steken met de bedoeling dat dan het bijten zou stoppen! Bakerpraatjes als je het mij vraagt. Werkt absoluut niet! Ik schaar ze in de categorie "middeleeuwse martelpraktijken" zoals het met de neus door de urine wrijven na een ongelukje.

Voed hem op met liefde en respect. Alsof het een mensenbaby is. Het is een pracht van een pupje. Met liefde en aandacht komt dat helemaal goed. Met die methode heb ik zelf nu ook een pracht van een dier in huis. Even door die puppenfratsen heen :-)

bijten houdt vanzelf op
door: Lydia

Pups ontdekken de wereld met hun bek en bijten overal in. En die tandjes zijn vlijmscherp! Je zegt "kleine tandjes worden groot", dat is waar, maar als het melkgebit eenmaal gewisseld is, dan zijn de blijvende tanden veel minder scherp en de neiging om overal in te bijten houdt vanzelf op. Ik zou er niet teveel aandacht aan besteden en haar gewoon op rustige wijze een alternatief aanbieden (flostouw, bijtring o.i.d.) als ze op je vingers wil knabbelen.

Wat trainingen betreft, op een klassieke hondenschool (waar ze met target sticks etc. werken)worden honden vooral geconditioneerd: commando's leren zoals Zit, Af, Hier etc. Daar is uiteraard niks mis mee, maar er zijn tegenwoordig ook trainers uit de positieve hoek die niet de nadruk leggen op het leren van commando's maar op het opbouwen van een goede vertrouwensrelatie met je hond en waar je leert met wederzijds respect met je hond te leven. Mijn 2 honden zijn als pup op een "gewone" hondenschool geweest en hebben daar al die commando's geleerd, maar pas toen ik met de positieve trainingsmethode in aanraking kwam (mijn honden waren toen al volwassen) viel er voor mij een kwartje en begreep ik waarom ze bepaalde dingen deden. Sindsdien zijn het pas echt mijn "maatjes" geworden en is ons leven samen heel relaxed geworden.

Geniet vooral van je geweldige hond, probeer niet alles "perfect" te doen, ga gewoon eens kijken bij een paar hondenscholen en ga vooral naar diegene waar je een prettig gevoel bij hebt. Steek geen energie in het afleren van het volkomen normale bijtgedrag van een pup, echt, dat houdt vanzelf op zodra de tandjes gewisseld zijn. Veel plezier met je hondje!!

lief pupie
door: bert

Proficiat met je nieuwe hondje. Welke trainings methode je moet kiezen kan ik niet zeggen. Moet je zelf eens uit testen. Reageert ze op de klikker of niet; test het eens uit.

Als ze iets verkeerd doet zeg dan "nee". Geen vingers in muil steken van de hond want dan word het erger en gaat ze zeker bijten .

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Vragen & Antwoorden.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »