Hoe gaan we met onze honden om?

Door: Angelique van Kuijk van Hondenschool Kangani

Van werkhond naar gezelschapsdier

Angelique van hondenschool Kangani

Waarom gaan we met onze honden om, zoals we dat nu doen? Heb jij hier weleens bij stilgestaan?

Hiervoor ga ik een behoorlijke tijd terug in de geschiedenis. Honderden jaren geleden werd de hond door de mens gebruikt als werkhond. Ze moesten het huis bewaken of de kudde. Ze moesten karren voortrekken of mee op jacht. Voor de rest waren ze buiten en kregen ze hun eten en dat was het.

De hond moest getraind worden om zijn werk uit te kunnen voeren.

Als-ie maar luistert, toch?

Vandaag de dag zie je nog steeds dat het voornaamste wat hondeneigenaren willen is dat hun hond gehoorzaamt. 'Uw hond gehoorzaam in 10 lessen', 'De perfecte puppy', zijn zomaar wat titels die je regelmatig terugvindt als het gaat om honden. Maar gaat het hierover?

Gaat het er alleen over dat je hond gehoorzaamt en dan komt de rest vanzelf? Ik ben van mening van niet. Sterker nog ik denk dat het in eerste instantie gaat om verbinding. Een fijne relatie met je hond opbouwen. Je hond vertrouwen geven.

Betere resultaten via de 'zachte' weg

Gedrag vloeit voort uit een emotie. Wanneer er rust en vertrouwen is zal het gedrag daar uit volgen, wanneer de relatie is gebaseerd op machtsverhouding zul je ander gedrag krijgen.

Kijk maar eens naar het verschil tussen een manager die de mensen waaraan hij leiding geeft aanstuurt vanuit macht en dwang en de manager die in verbinding en met respect voor een ieders kwaliteiten de zaken runt. In het laatste geval zal de sfeer op de werkplek veel fijner zijn. En zullen de medewerkers hun werk graag doen en niet in opstand komen.

Wanneer je er zorg voor draagt dat jouw hond zich veilig voelt en vertrouwen in jou en in zichzelf heeft, waarom zou hij dan gedrag vertonen wat wij bestempelen als probleemgedrag? Natuurlijk is het belangrijk om voor de veiligheid van de hond en zijn omgeving de hond een aantal commando's aan te leren. Denk bv. aan 'hier' en 'wacht'. Maar als er (zelf)vertrouwen is zal je hond graag en makkelijk leren.

In eerste instantie zou ik zeggen; bouw een fijne relatie op, leer hoe je hond zich ontwikkelt, wat hij nodig heeft in welke fase. Wat is voor hem belangrijk? Wanneer je hier aan voldoet zul je een leven lang plezier hebben met een hond die zich gelukkig en ontspannen voelt en gezond is.

Geniet van het samen zijn met je hond, is dat niet waar het omgaat?

Groetjes,
Angelique
hondenschool kangani

Angelique van Kuijk is eigenaresse van hondenschool Kangani in het centrum van het land.

Kangani begeleidt hondeneigenaren om met hun hond samen te leven vanuit verbinding, respect en vertrouwen en niet meer vanuit dominantie.

Zowel individuele gedragstherapie in de huiselijke omgeving, groepslessen voor puppies en volwassen honden als sociale wandelingen in het bos behoren tot de mogelijkheden.

Lees meer over Angelique en haar hondenschool »


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »