Oorsprong van de Akita hond

De oorsprong van de Akita blijkt direct uit de naam... mits je topografische kennis van Japan hebt. De oude officiële naam van dit hondenras is 'Akita Inu' (of 'Akita Ken'); letterlijk betekent dit 'Hond uit Akita'. Akita is een provincie (prefectuur) in Japan op het eiland Honshu.

Japan is onderverdeeld in prefecturen, net zoals ons land is onderverdeeld in provincies. Er zijn er 47 en de prefectuur Akita is er daar ééntje van.

Wanneer je meer weet over de herkomst van de Akita hond, begrijp je ook beter zijn raskenmerken en rasgeschiedenis.

Geen poolhond, maar wel zo'n vachtje

De Akita heeft een dubbellaagse vacht, net zoals sledehonden als Husky's en Alaskan Malamutes. Lees over het klimaat in Akita en je begrijpt waarom hij deze vacht nodig had.

Prefectuur Akita is een noordelijk gelegen deel van Japan. Het is een bergachtig gebied met het Ou-gebergte langs de oostelijke grens (aan Iwate) en het Dewa-gebergte dwars door prefectuur Akita heen. Hier heerst een typisch Noord-Japans klimaat en dat betekent: koude winters!

Mocht je de oorsprong van de Akita met eigen ogen willen zien en het vliegtuig naar Japan pakken, dan is er natuur en cultuur genoeg om je vakantie te vullen. Kukundodate is een oude stad waar je nog goed geconserveerde samuraihuizen kunt zien. Een geliefd toeristenoord (vooral voor Japanse toeristen) is de omgeving van het Tazawa-meer. Dit meer is het diepste meer van Japan en staat bekend om zijn mystieke schoonheid.

Een glimps van de traditionele Japanse cultuur krijg je mee als je een cultureel festival bezoekt. Deze heten Matsuri in het Japans en er zijn er vele van.

Prefectuur Akita in Japan Hier komt de Akita vandaan: Prefectuur Akita in Japan

In de stad Odate in Akita vind je een tentoonstelling van de stichting ter behoud van de Akita hond (Akita Dog Preservation Society). Deze stichting heeft verschillende kantoren door heel Japan, maar ook in Amerika, Taiwan en Mongolië. In de tentoonstellingshal vind je allerlei zaken terug die te maken hebben met de geschiedenis van dit hondenras en je kunt ook echte Akita's ontmoeten.

Vlag van Prefectuur Akita in Japan - de herkomst van de Akita hond

Hiernaast zie je de vlag van de prefectuur Akita (Kensho) in Japan. Dit gebied draait vooral op traditionele industrieën, zoals landbouw, visserij en bosbouw. Vanwege de bergen, maar ook de rivieren en het vlakke land, de vele bossen en de seizoensveranderingen is het een mooie streek. Lokaal wordt ook rijst verbouwd en er zijn verschillende lokale varianten. Natuurlijk zul je ook lokale Sake vinden (rijstwijn).

Meer informatie vind je via deze websites:


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »