opspringen en "bijten"

door Franka Verhoeve
(Made (Nederland))

Goede middag,


Mijn naam is Franka. Wij hebben een probleem met onze 8 maanden oude bruine labrador. We hebben deze hond 2 maanden in huis.

De vorige eigenaresse was een vrouw alleen met een zoontje van 4 jaar. Dit was geen succes.
Onze labrador was kort daarvoor overleden.
Het leek ons geen probleem om dit hondje (toen dus 6 maanden) bij ons te nemen. Wij hebben al 35 jaar honden dus wij zagen de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Meteen toen wij thuis kwamen openbaarde zich een probleem: toen we zijn slipkettinkje, dat al aardig strak zat, af wilden doen, gooide hij zich op z'n rug en begon wild om zich heen te trappen en te bijten. Het was een hele toer om het af te krijgen.

De volgende dag begon hij na heerlijk te zijn uitgelaten, hard rondjes te rennen in de tuin en dan tegen je op te springen en te bijten. Streng toespreken, op zijn rug leggen, even afkoelen in de bench, niets hielp echt effectief. We dachten dat het langzamerhand beter ging maar nu het slechter weer wordt en hij niet meer steeds in de tuin kan, begint het rennen, springen en bijten in huis.

Vanmiddag heb ik anderhalf uur met hem gewandeld. Ik dacht laat hij zijn energie maar eens flink kwijtraken. Echter ik was nog niet binnen of daar begon het weer. Wij begrijpen niet waar dit gedrag door komt en hebben zodoende de "sleutel" nog niet gevonden.

Kunt u ons advies geven. Ik hoop op een antwoord.
Bij voorbaat heel hartelijk bedankt.

Comments voor opspringen en "bijten"

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Bijten
door: Paula

Wij wonen op een boerderij en hebben een Labradorpup van zes maanden. We hebben nog een (van alles wat) hond van vijf jaar dus ze is niet alleen.

Ze kan de hele dag buiten spelen en af en roe met de andere hond.

Het probleem is dat ze mij constant bijt. Niet echt doorbijten, maar steeds een velletje pakken en als ze een speeltje in haar bek heeft ook.

Ik ben momenteel een beetje wanhopig. Heb overal plekken en ben er een beetje klaar mee. Ik heb alles al geprobeerd. Ze heeft verschrikkelijk veel energie. Wat kan ik doen?

Gr paula

Stress is de oorzaak, rust de oplossing
door: Angelique | Kangani

Beste Franka,

Wat fijn dat jullie deze jonge hond in huis genomen hebben. In je verhaal omschrijf je een aantal duidelijke gedragsuitingen en jullie reactie hierop. Op basis daarvan zal ik je hier een antwoord geven.

Het is altijd lastig om een probleem, waarbij ik de situatie en het totale plaatje niet zie, te duiden. Echter met wat je vertelt lijkt het er erg veel op dat jullie Labrador chronische stress heeft.

(Chronische stress= wanneer het adrenaline-niveau in het lichaam continue hoog is, door continue stresssituaties)

(Stress ontstaat o.a.door situaties die de hond niet aankan, harde opvoedingsmethode (slipketting, harde stemcorrecties),(te) veel activiteit, weinig rust, verhuizing, herplaatsing, onduidelijkheid)

Je vertelt kort iets over de situatie waar hij hiervoor in zat, wat, zonder de omstandigheden verder te weten er op lijkt dat de hond hier al behoorlijk wat stress heeft opgebouwd. Het feit dat hij een slipketting om had die bijna niet meer afging zegt al veel.

Je schrijft dat hij direct toen hij bij jullie was rondjes ging rennen in de tuin, springen en bijten, dit is gezien je verhaal een uiting van stress.

Het is logisch dat je langer met hem bent gaan wandelen vanuit de gedachte dat hij zijn energie kwijt moet, echter het adrenaline-niveau in het lichaam stijgt hiermee meer.

Wat jullie hond nu nodig heeft is RUST. en een duidelijke omgang. Ik heb hier niet heel veel ruimte meer, maar wat ik in ieder geval nog kan zeggen is: duw hem niet op zijn rug, dit is voor een hond zeer onduidelijk en dus stressvol. Streng toespreken geeft ook stress, omdat hij het niet begrijpt. Rust is dus de basis, van daaruit zal dit gedrag oplossen. Voorlopig zal hij het nog wel (moeten) doen, je kunt dan het beste rustig blijven en wegdraaien.
En begrip hiervan gaat je ook helpen.

Afhankelijk van hoe hoog het adrenaline-niveau is heeft dit waarschijnlijk 1 á 2 maanden nodig om weer naar het normale niveau te zakken. Het is dan wel belangrijk om situaties die voor de hond stressvol zijn te vermijden of zoveel mogelijk te voorkomen. Alleen dan kan het zakken. Zorg in de omgang met de hond voor vertrouwen en voorkom dat je hem moet straffen/streng toespreken. Kijk of je het gedrag in dat soort situaties kunt voorkomen. Een time-out in de bench of andere ruimte kan helpen, als je hem op een vriendelijke manier naar de bench brengt én als hij hier ontspannen in kan zijn.

Een richtlijn voor het wandelen met een 8 maanden oude hond is: 2x per dag 20/25 min., 1x per dag 40 min. en nog een plasrondje in de avond.

Je vertelt niet wat je tijdens het uitlaten doet, maar zoek/speurspelletjes zijn zeer goed en ontspannend. Ballen gooien o.i.d. geeft te veel adrenalinepieken. Niet doen dus.

Ik hoop je zo een eindje op weg geholpen te hebben, als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Succes,

Vriendelijke groet,
Angelique van Kuijk (Kangani)

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Vragen & Antwoorden.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »