Oververhitting bij honden

Watertekort en oververhitting bij honden kunnen snel tot de dood leiden en daarom, omdat er ook deze zomer weer honden in auto's worden achtergelaten, brengen we het nog maar eens onder de aandacht.

Heerlijk fietsen samen met je hond?

Water helpt bij oververhitte honden

Wanneer ik mijn hond uitlaat en zoveel mogelijk de schaduwrijke plaatsen opzoek, zie ik tot mijn grote verbazing dat er hondeneigenaren zijn die hun viervoeter mee laten rennen naast de fiets! Heerlijk fietsen de mensen de polder in waar er in de verste verte geen schaduw te bekennen is en de hond gaat mee.

Natuurlijk hebben die mensen ook het beste voor met hun hond en willen ze hem goedbedoeld laten rennen, want “dat vind hij altijd zo leuk”. Uit onwetendheid brengen ze echter hiermee wel hun hond in levensgevaar.

Daarom wil ik je erop attenderen hoe gevaarlijk het kan zijn een hond naast de fiets te laten lopen, of mee hard te laten lopen, dit al bij temperaturen boven de 19 graden!

Hoe zweet een hond?

Een hond kan zijn warmte alleen kwijt via zijn voetzolen en zijn tong. Op het hete asfalt valt weinig warmte kwijt te raken. Heb je je hand weleens op het asfalt gelegd als het zo warm is? Dus blijft alleen de tong over. Een hond kan hierdoor makkelijk oververhit raken. Wanneer de hond niet gewend is om naast de fiets te lopen (geldt vnl. voor mooi weer fietsers), dan is het extra risicovol.

Ik hoop hiermee meer mensen bewust te maken van het risico om met dit warme weer "gezellig" met de hond te gaan fietsen of hardlopen.

Ga 's ochtends of als het 's avonds wat is afgekoeld wandelen of kies voor een boswandeling. Daar is het meestal wat koeler.

Let ook hierop

Ga lekker met je hond naar het strand, maar doe dat vroeg of juist laat als de zon onder is.
 • Laat je hond niet achter in de auto (ook niet voor "heel eventjes"). Ook deze zomer zijn er weer veel honden omgekomen door eigenaren die dachten dat 'het wel even kon'. Dat kan dus niet!
 • Laat je hond ook niet aangelijnd in de zon voor de winkel achter.
 • Ga niet wandelen en spelen met je hond op het heetst van de dag.
 • Verkoel je hond met een kinderbadje (pootje baden is erg effectief) en/of koop een koelmat of koelhalsband.

Tekenen van vochttekort bij je hond

Zorg ervoor dat je hond altijd fris drinkwater tot zijn beschikking heeft; ongeacht het weer!

Wanneer je hond uitdroogt (dit kan ook bij een heftige aanval van diarree het geval zijn) zijn er een aantal signalen die je kunt leren herkennen:

 • Verminderde huidelasticiteit: neem een stukje huid tussen je duim en wijsvinger op zijn rug of voorhoofd en kijk hoe snel het weer terug naar zijn originele vorm teruggaat als je het loslaat (doe dit nu even zodat je vergelijkingsmateriaal hebt als het nodig is).
 • Verminderde productie van speeksel.
 • Minder trek (je hond wil niet eten).

Heeft je hond 10% of meer vocht verloren dan wordt het penibel. Het bloedvolume moet zolang mogelijk op peil worden gehouden; ook als dit ten koste gaat van andere cellen. Zo werken de prioriteiten in het hondenlichaam (en ook in dat van jou trouwens, want zoveel verschillen we niet). Wanneer dat uiteindelijk ook niet meer lukt raakt de bloedcirculatie in de moeilijkheden en kunnen de lichaamscellen niet langer van voedingsstoffen en zuurstof worden voorzien. Vitale organen zoals het hart, de longen, de hersenen en de nieren raken dan in grote problemen.

Wanneer je hond voor 15% gedehydrateert is, is het risico op overlijden zeer groot. De doodsoorzaak is dan het uitvallen van meerdere vitale organen.

Afkoeling voor je hond

Behalve bovenstaande voorzorgsmaatregelen, kun je ook actief iets doen om je hond af te laten koelen.

Dit zwembadje is speciaal gemaakt voor honden, want het materiaal is extra dik. Bij een gewoon zwembadje zullen de nagels van je hond het snel lek kunnen maken. En dan is de pret snel over!

Het is groot genoeg voor meerdere honden en je kunt het afdekken om te voorkomen dat het water snel vies wordt.

Andere manieren om je hond af te laten koelen - ze houden immers niet allemaal van water (neem een Akita bijvoorbeeld) - zijn de bandana's en dekentjes die zijn gevuld met gelkorreltjes. Door deze in koel water te leggen zuigen ze zich vol en daarna verkoelen ze je honden urenlang.

Wil je meer weten over zwembadjes voor honden of andere verkoelingsartikelen? Klik hier »

Ken je iemand die rond het heetst van de dag de hond uitlaat bij zomerse temperaturen, die nog steeds de fiets pakt als de mussen van het dak valt of die het best vind kunnen om de hond eventjes in de auto te laten voor een boodschap? Stuur dan ajb dit artikel door. Het gaat om het welzijn van de hond!


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »