piepen en onrust in auto bij een Maltheser

door Maja en Maria de Lourdes

Sinds twee weken hebben wij een Maltheser, 02 jan wordt hij 5 jaar. Wij weten niks van zijn achtergrond.


Hij is heel erg lief, maar piept zo en loopt een en weer in de auto, wat wij best gevaarlijk vinden.

Thuis piept hij ook als hij denkt dat wij weg gaan.

Wij hopen dat U een advies kan geven.

Vr. gr.
Maja en Maria de Lourdes

P.s. wij hebben nog geen foto's van hem.

Comments voor piepen en onrust in auto bij een Maltheser

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Nov 28, 2011
Antwoord piepen
door: Angelique van Kuijk | Kangani

Beste Maja en Maria,

Piepen is een uiting van stress en dat ontstaat wanneer een hond de situatie niet aankan. Jullie geven aan dat hij in de auto en thuis als hij denkt dat jullie weg gaan piept. Dat weggaan is vrij logisch, gezien hij in een nieuw huis is en de eerste weken (ongeveer 6) nog moet wennen, maar het kan ook zijn dat hij gewoon nooit geleerd heeft om alleen thuis te zijn. Dit zullen jullie dan net als het wennen in de auto stapsgewijs op moeten bouwen.

Jammer dat jullie niets van zijn verleden weten, want het kan ook zo zijn dat hij traumatische ervaringen op heeft gedaan, nooit alleen thuis is geweest etc. Als dat zo is duren bovenstaande processen langer.

Het verhuizen is voor een hond altijd stressvol, het kan ook zijn dat hij nog niet hersteld is. Jullie zullen dan geduld moeten hebben en als jullie merken dat hij zich beter voelt starten met de autotraining en het leren alleen blijven. Wanneer hij over het algemeen nog onzeker en gestrest is leert hij niet en heeft het starten van deze trainingen geen zin.

Ik zou er in ieder geval voor zorgen dat hij zich de komende weken eerst vertrouwd kan gaan voelen met jullie en zijn nieuwe omgeving. Dat betekent dat jullie hem nog niet mee moeten nemen naar moeilijke situaties, maar eerst eens alleen dingen met hem doen waarvan je ziet dat hij het leuk vindt. Op deze manier krijgt hij weer meer vertrouwen.

Verdiep je ondertussen in hoe je een fijne relatie met je hond op kunt bouwen. En wanneer het piepen erger wordt, schakel dan een gedragstherapeut in.

Succes en vooral heel veel plezier.
Met vriendelijke groet,
Angelique van Kuijk | Hondengedragsdeskundige
Kanganihondenschool kangani


Angelique van Kuijk is eigenaresse van hondenschool Kangani in het centrum van het land.Kangani begeleidt hondeneigenaren om met hun hond samen te leven vanuit verbinding, respect en vertrouwen en niet meer vanuit dominantie.Zowel individuele gedragstherapie in de huiselijke omgeving, groepslessen voor puppies en volwassen honden als sociale wandelingen in het bos behoren tot de mogelijkheden.Lees meer over Angelique en haar hondenschool »
Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Stel je vraag over hondengedrag aan Kangani.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »