Een nieuwe pup in huis

Bereid jezelf voor op de komst van een puppy

Verwacht je een nieuwe pup in huis? Behalve het doen van je huiswerk (ik had al 2 meter hondenboeken erop zitten, bezoeken aan tentoonstellingen, hondenwedstrijden en hondentrainingen) is het belangrijk om ook je huis en zijn inwoners goed voor te bereiden op de komst van het pupje.

Japanse Akita Inu

Ik had voer van de hondenfokker meegekregen voor de eerste periode. Ik had speeltjes gekocht, een voerbak en een drinkbak, een kleedje om op te liggen en ik had zelfs wekenlang de krant bewaard als hulp bij het zindelijk maken. Een halsbandje en riem kreeg ik van Joop en Astrid mee, dus wat kon ik vergeten zijn?

"Heb je alles?" vroeg Astrid toen ze mij de pup meegaf. "Heb je oordopjes?" Nee, dat had ik nu net niet bedacht en waarom eigenlijk? Ze gaf het verontrustende antwoord: "Je hebt de enige pup uit het nestje gekozen die niet in de bench wil en dan gaat gillen." En ja... ze had gelijk! En dat heb ik geweten.

Je huis en tuin voorbereiden

Bench voor Akita hond Binnen een bench

De bench heeft een plekje in de kamer gekregen. Mijn kat Tommie vond het eerst maar een raar ding, maar nog geen 24 uur later is de bench al in beslag genomen. Mooi! Dan is ze daar maar vast aan gewend . De grote teddybeer heb ik bij mijn moeder opgehaald en moet doorgaan als surrogaat nestgenootjes; in elk geval als iets om lekker tegenaan te slapen.

Voor alle zekerheid heb ik boeken die op de grond liggen een andere plaats gegeven en ook alle kabels heb ik aan het zicht (en aan onderzoekende puppytandjes) onttrokken.

Hondenhok voor Akita hond Buiten een hondenhok

Onder het mom van 'baat het niet, schaadt het niet' zit er Catitude en Dogitude in de stopcontacten dat rustgevende feromonen afgeeft voor respectievelijk mijn kat en de nieuwe pup in huis.

Het hondenhok was een bouwpakket en samen met mijn broer hebben we het in een middag in elkaar gezet.

Akita puppies week 7

Van tevoren ben ik al bij een aantal hondenscholen in de buurt gaan kijken. Het was toen nog vooral om een idee te krijgen van hoe het er daar aan toegaat. Voor de puppyklas heb ik mij ingeschreven bij HSV Leidsche Rijn. In principe op loopafstand, maar met een pup nog te ver dus zullen we de auto pakken. In puppyklas hoeven de hondjes niet zo hard te werken (van weinig worden ze al moe). Het is vooral bedoelt om het baasje wat te leren en om de pups te socialiseren.

Op 11 oktober 2005 worden de 8 pups van het nestje gevaccineerd. Totdat Kensho volledig is beschermd, zullen we hondentoiletten en speelweides nog even moeten mijden i.v.m. het besmettingsgevaar. Wel heb ik alvast bij het wijkbureau de lokaties opgevraagd van deze gelegenheden.

Hondenbelasting

Als de pup in huis is moet je officieel ook zijn aangemeld voor de hondenbelasting. Dit doe je bij de gemeente waar je woont.

En op 15 oktober 2005 is het dan zover. De pups zijn nu 7 weken oud en mogen naar hun nieuwe baasjes. We gaan Kensho ophalen bij de fokker en bij thuiskomst zal hij niet alleen zijn nieuwe huis zien, maar ook kennis moeten maken met Tommie de kat.

Ik ben erg benieuwd hoe de poes zal reageren op zo'n onstuimige Akita pup in huis! Hopelijk doet die Catitude een beetje wat de fabrikant belooft. Het scheelt misschien dat de kat fysiek (nu nog) de grootste is.

We gaan het zien...


Pay it forward & deel dit met je vrienden