Een puppy kiezen

Een puppy kiezen gaat niet zomaar, want je moet weten waarop te letten.

Japanse Akita Inu

Wie is Kensho?

Het was even een moeilijke klus dat puppy kiezen, maar eenmaal gekozen was ik 100% zeker. Geen spoor van twijfel, want Kensho had ook mij gekozen. Hij liep mee, kwam bij mijn voeten zitten en leek mij zelfs uit te zwaaien toen ik hem vorige week nog moest achterlaten.

Akita pup 6 weken oud - Kensho Go Even voorstellen... dit is hem geworden! Dit is Kensho.

Akita pup Kensho Herkenbaar aan zijn kniekousen
symmetrisch en hoger
dan bij zijn nestgenootjes
Akita puppy Kensho Dat cameraschuwe verdwijnt wel

Akita pup Kensho in de voerbak met zijn nestgenoten Akita pupje Kensho
in de voerbak.
Akita puppy Kensho

Behalve de lange witte kniekousen die Kensho aan zijn voorvoetjes heeft, heeft ie nog een herkenningsteken. Hij heeft een sikkelvormig wit vlekje
in zijn nek; net als zijn vader.

Een puppy kiezen op gevoel en advies

Voordat de tijd is aangebroken om een puppy te kiezen heb je al een aantal besluiten moeten nemen:

  • Neem ik een pup of ga ik naar het asiel voor een volwassen hond?
  • Wil ik een rashond met stamboom of zal ik net zoveel plezier beleven aan een bastaardje?
  • Wil ik een grote of een kleine hond en welk karakter past het beste bij mij en mijn woon- en leefsituatie?
  • Als je kiest voor een pup, ga dan ook bewust op zoek naar een fokker met een goede reputatie en met wie het 'klikt'.

En na al die besluiten is het dus nog niet over... want als er meerdere pups zijn om uit te kiezen, wil je dat niet klakkeloos doen. In sommige gevallen zal de hondenfokker het besluit voor jou nemen. Zij hebben de pups dagelijks meegemaakt en kennen de karakterverschillen binnen het nestje. Wanneer je al een paar keer contact hebt gehad en over je woonsituatie en verwachtingen hebt vertelt, kunnen zij op basis hiervan een match voorstellen.

Zeker wanneer je zelf kiest is het aan te raden het nestje pups meerdere malen te bezoeken voordat het zover is. Kijk welke pups initiatiefrijk zijn, welke pup steeds wint met stoeipartijtjes en welke pup wat meer onderdanig is. Ga op je gevoel af, zorg dat je goed ingelezen bent en vraag advies aan de fokker.

In het geval van Kensho viel ik, naast voor zijn 'looks' natuurlijk en hoe relaxed hij mijn handelingen onderging, ook voor zijn hersenen. Aanvankelijk wilde ik voor de grootste pup gaan (de enige zonder vlekje in zijn nek), maar dat bleek een beetje een slaapmuts te zijn. Kensho paste beter bij mij. Hij was alert en had inzicht. Bij de fokker had ik gezien hoe de pups worstelden met de hoge drempel van de bijkeuken naar de keuken. Zelfs de grote pup had er moeite mee. Kensho zag het allemaal aan, nam een aanloopje en sprong er in één keer op. Het zijn vele kleine dingen die het hem doen. En alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik voor Kensho koos en het helemaal zeker wist.


Pay it forward & deel dit met je vrienden