Puppy socialisatie: Akita pup Kensho maakt kennis met andere diersoorten

Akita Kensho is 7 weken oud en nu 5 dagen in huis. Puppy socialisatie en zindelijk maken is wat we deze week op de agenda hebben staan... en de komende weken ook!

Japanse Akita Inu

Puppy socialisatie les: andere dieren met rust laten

Kensho maakt kennis met allerlei diersoorten en lawaaibronnen. Tot nu toe is ie werkelijk nergens echt van onder de indruk. Puppies zijn op de leeftijd van 7 weken erg onderzoekend en nieuwsgierig; de angstrespons komt pas later op gang. Daarom is 7 weken ook zo'n goede leeftijd om een pup mee naar zijn nieuwe huis te nemen (later mag; eerder zeker niet!). Soms verraad ie toch wel dat ie het allemaal erg spannend vind: dan zie ik hem trillen.

Puppy socialisatie

Socialiseren is niet hetzelfde als confronteren. Ga niet te hard met je pupje. Stap voor stap en één ding tegelijk.

Wat we deze week allemaal al hebben gezien:

  • Nieuwe diersoorten: eendjes, meerkoeten, geiten, konijnen, een agressieve gans (van achter het hek).
  • Nieuwe exemplaren van bekende soorten: vreemde katten, grote honden, andere mensen en kinderen.
  • Lawaaibronnen: scooters, vrachtwagens.

Ik zorg dat we (nou ja.. Kensho dan) elke dag iets nieuws zien. Niet teveel tegelijk.

Mijn puppy leert zitten op commando

Vandaag heeft Kensho het 'zit' commando geleerd en het daarna ook geleerd te doen op handgebaar - dus zonder gesproken commando. Ik vind het wel handig dat ie allebei de methoden leert: verbaal en non-verbaal. Je hond commanderen met stille handgebaren is natuurlijk supercool , maar als ie moet gaan zitten en je hebt zelf je handen vol is het wel lastig en wil je gewoon even 'zit' kunnen roepen (met effect).

Puppy wegen

Kensho weegt 3,7 kg op 20 oktober 2005.

Misschien vind je het wat vroeg om een puppy van nog geen 8 weken oud al te dresseren, maar dit is puur voor zijn eigen veiligheid. Als hij het 'zit' commando opvolgt, kan ik hem nu al aanleren om te wachten bij drempels en stoepranden totdat ie verder mag. Met zijn verkeersinzicht steekt ie anders zo de straat over.

Zoals alle nieuwe dingen leer je een puppy het zitten ook drie keer aan:

  1. Binnen
  2. Buiten
  3. Buiten met afleiding

Dit betekent dus ook dat wanneer je hond het zit-commando binnen opvolgt, dat niet automatisch inhoudt dat hij het ook buiten zal doen - waar er veel afleidingen zijn (zoals op de hondenschool). Heeft je pup fase 1 geleerd, dan ga je dan door naar fase 2 en tenslotten fase 3 (buiten met afleiding).

akita puppy zit binnen Eerst binnen leren zitten...
akita puppy zit buiten ... en dan buiten ook.

Voor honden giftige planten in de tuin?

Akita puppy Kensho sloopt een en ander aan planten in mijn tuin. Hij eet het niet echt op, maar voor de zekerheid moeten de giftige planten toch maar even verhuizen naar de voortuin (zoals bijvoorbeeld de buxus).

puppy sloopt planten Pup op ontdekkingsreis.
puppy sloopt planten Yep, het kan stuk!

Vervolg van de benchtraining - overgave

We hebben er nu 5 dagen en 5 nachten opzitten en de benchtraining gaat ook al veel beter. Kon Kensho eerst nog 20 minuten voluit gillen als ie in de bench zat; nu is dat maximaal 5 minuten en vaak helemaal niet meer. Hij gaat dan gewoon gelijk liggen - een beetje zuchtend soms - tegen zijn beer aan. Tja... het leven van een puppy gaat niet altijd over rozen.

De pup heeft geleerd dat gillen gewoon geen zin heeft: dat ie er toch niet uit mag! Afgelopen nacht heb ik dus ook eindelijk eens wat meer uur slaap gekregen (ja, het is blauw onder mijn ogen). Kensho is rustiger wanneer ik wat muziek aanlaat en ook het licht 's nachts... dus dat moet dan maar even zo; kan mijn slaap nu namelijk wel goed gebruiken.

Foto's van Kensho als 7 á 8 weken oude Akita puppy

puppy speelgoed
puppy speelgoed

Deze periode staat in het teken van puppy socialisatie. Dit geldt net zo voor de puppyklas bij de hondenschool, waar we binnenkort al naartoe gaan. Het échte trainen komt vanzelf. Bovendien... opvoeden is ook trainen. Er is zoveel te leren voor Kensho (en voor mij).

puppy zit staart achterna
puppy gaat achter de kat aan
Kensho slaapt tegen mijn been - contactliggen puppy
Kensho slaapt tegen mijn been - contactliggen puppy

In het kader van de puppy socialisatie wandelen we alvast even naar de praktijk van de dierenarts (morgen hebben we een afspraak).


Pay it forward & deel dit met je vrienden