Puppy socialisatie: Akita pup Kensho ontmoet de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts is niet omdat er wat aan de hand is: het hoort bij de puppy socialisatie. Door kennis te maken met de dierenarts, de geuren op te snuiven in de wachtkamer leert de pup dat er hier niets is om bang voor te zijn.

Hond bij de dierenarts

Ga je pas met je hond naar de dierenarts als er iets aan de hand is, dan zal hij door het dan extra vervelende onderzoek de praktijk en de dierenarts gaan associëren met pijn. Zo krijg je een bange hond... en een bange hond, is een gevaarlijke hond.

Algemene check-up door de dierenarts

Vandaag, 20 oktober 2005, gaat Kensho kennismaken met de dierenarts. Ik was gisteren expres al met hem naar binnengelopen om hem de wachtruimte laten ontdekken.

hond maakt kennis met de dierenarts (en vice versa) Laat je hond kennismaken met de dierenarts voordat het echt nodig is.

In de wachtkamer komen we een aantal volwassen honden tegen. Deze begroetingen gingen goed. Kensho kwispelt steeds en gaat steeds met zijn poten bovenop het gezicht van de andere honden staan... Goed gesocialiseerde honden pikken dit soort gedrag wel van een puppy. Op deze leeftijd kan ie dit dus nog ongestraft en zonder risico doen.

Puppy wegen

Bij de dierenarts weegt Kensho meer: 4,2 kg op 20 oktober 2005.

Het lichamelijk onderzoek door de dierenarts onderging deze pup ook bedaard. Akita puppy Kensho gedraagt zich echt Akita-waardig: hij blijft gewoon rustig. Het resultaat van deze algemene check-up was goed (gelukkig): hij heeft een goed scharend gebit (dan kan hij straks hard bijten), zijn oren waren schoon (dan kan ie goed horen) en twee ingedaalde testikels (dus hij kan straks ook...) en verder was de rest ook in orde. Ook is het chipnummer nog even gecontroleerd en we zetten hem even op de hondenweegschaal.

Je puppy zal op jou letten. Wees je dus bewust van je lichaamstaal en de intonatie van je stem. Maak niet de fout om je puppy te troosten op een manier die een eventuele angstrespons rechtvaardigd. Praat op een normale toon tegen je hond, zodat ie leert dat er niets is om zich zorgen over te maken of bang voor te zijn. Voor honden geldt des te meer: "C'est la ton qui fait la musique". Het gaat er niet om wát je zegt, maar hóe je het zegt!

De dierenarts zal bij deze gezondheidscontrole van je puppy o.a. kijken naar:

  • Gewicht.
  • Controle van de chip.
  • Vacht: controle op parasieten (zoals vlooien).
  • De oren: zijn ze schoon (bij puppies zie je weleens oormijt).
  • Het gebit: is de stand goed.
  • Hart en longen.
  • Bij een reu: of allebei de testikels zijn ingedaald.

Reguliere ontwormingskuur voor puppies

De dierenarts geeft een tabletje mee voor de reguliere ontwormingskuur die voor morgen gepland staat. Hij krijgt het tabletje tegelijk met zijn maaltijd.

Volgende week worden we terug verwacht bij de dierenarts voor de tweede vaccinatie.

Behalve nuttig, was deze ontmoeting erg belangrijk voor de puppy socialisatie. Nieuwe honden ontmoeten, een nieuwe ruimte met rare geuren, betast worden door een vreemde in een witte jas... Op deze leeftijd is dat allemaal nog erg gemakkelijk te doen.

Wat je pup meemaakt voor de leeftijd van 12 weken zal in zijn rugzakje eerder worden ingedeeld in het vakje 'normaal'. Honden die te weinig meemaken op deze leeftijd krijgen het later moeilijk; dit wordt wel het kennelsyndroom genoemd. Puppy socialisatie is een niet te onderschatten iets.


Pay it forward & deel dit met je vrienden