Stoere sledehonden

Sledehonden stoer? Kijk naar onderstaande foto en oordeel zelf. Deze honden moeten natuurlijk een slee kunnen trekken, maar dat vooral in combinatie met snelheid en uithoudingsvermogen. Ze staan dicht bij de natuur, huilen als wolven en hebben een enorm groot jachtinstinct.

Siberische Husky

Welke hondenrassen zijn geschikt als sledehond?

Een hond mag in Nederland in principe niet voor de kar. Het ministerie van LNV heeft echter een 'Vrijstellingsregeling Sledehondensport' in het leven geroepen voor 5 rassen:

ijsbeer knuffelt Siberische Husky Knuffelbeer!
 1. Alaskan Malamute
 2. Groenlandhond
 3. Eskimohond
 4. Samojeed
 5. Siberische Husky

Deze honden moeten in het bezit zijn van een stamboom, anders kun je immers niet aantonen welk ras het is.

Qua rasgroep vallen deze honden in FCI groep 5; die van de spitzen en oertypen. Allemaal honden die fascineren door hun oorspronkelijkheid en natuurlijkheid. Hier geen stompe neusjes die de ademhaling bemoeilijken, geen rimpels waarbij infecties gemakkelijk hun slag slaan, geen korte pootjes waarbij de oren over de grond slepen, nee… honden zoals honden bedoeld zijn (maar ik ben misschien een beetje bevooroordeeld) .

Hieronder een leuk en apart filmpje van een paar poolhonden en ijsberen. Je ziet dan ook gelijk wat je moet doen als je ooit geknuffeld gaat worden door een ijsbeer: je gewoon stilhouden en het ondergaan.

Hoe sledehonden mensenlevens redde in 1925

Een voorbeeld van een nuttige tocht, die later als wedstrijd is omgetoverd, is de zogenaamde 'Seremrace' van Anchorage naar Nome in Alaska. In 1925 werden door deze tocht de levens van vele mensen gered, doordat een sledehondenspan het serum tegen difterie bracht, omdat andere wijzen van vervoer niet mogelijk waren. Later werd deze tocht omgezet in de bekende 'Iditarod Trail Race', die nog elk jaar wordt gelopen van Anchorage naar Nome over een afstand van 1600 km. Iedereen kent wel de Walt Disney tekenfilm 'Balto' die dit verhaal vertelt.

Beoefenaars van deze hondensport in Nederland

Martijn Verhaegen en Angelique Man van kennel Nuyvilaq uit Heerle vertellen je meer over deze bijzondere hondensport in een serie van 3 artikelen. Zij hebben een grote passie voor poolhonden, de sledehondensport en American Akita's. In de foto's tref je vooral de Siberische Husky aan; de sledehond bij uitstek!

Artikelen over de sledehondensport

 1. Sledehondensport in Nederland
 2. Het jargon en specifieke commando's in de sledehondensport
 3. Sledehondenwedstrijden en regels voor bezoekers

Hieronder zie je respectievelijk Martijn en Angelique met hun hondenteam:


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »